Yvonne Jospa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yvonne Jospa
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată (89 de ani) Modificați la Wikidata
région métropolitaine de Bruxelles, Valonia, Belgia Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHertz Jospa Modificați la Wikidata
Cetățenie Belgia Modificați la Wikidata
Ocupațieluptător în rezistență[*] Modificați la Wikidata

Yvonne Jospa (născută Hava Groisman; n. , Basarabia, Imperiul Rus – d. , région métropolitaine de Bruxelles, Valonia, Belgia) a fost o evreică basarabeană, activistă, cofondatoare și organizatoare de frunte al Comitetului belgian pentru apărarea Evreilor (Comité de défense des Juifs) în septembrie 1942, împreună cu soțul ei Hertz Jospa, care a salvat c. 3.000 de evrei de la deportare și moarte. Yvonne Jaspar era pseudonimul ei în Rezistența belgiană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Păpăuți din ținutul Orhei, gubernia Basarabia (Imperiul Rus), într-o familie evreiască bogată.[1] A fost înscrisă mai întâi la Gimnaziul pentru fete din Chișinău, după care, a plecat în Belgia cu intenția de a studia filosofia și literatura la Universitatea din Liège, a optat în cele din urmă pentru o carieră de asistent social după ce a studiat sociologia.[2]

În 1933, s-a căsătorit cu Hertz Jospa. Amândoi au devenit activiști, mai întâi în Partidul Comunist din Belgia, apoi în 1936, în „Liga împotriva rasismului și antisemitismului” (Ligue internationale contre le racisme et l'antisémitisme), aripa belgiană a Ligii internaționale împotriva rasismului și antisemitismului. A participat la cazarea copiilor refugiați după războiul civil spaniol, precum și, a contribuit la organizarea rețelelor secrete pentru mobilizarea voluntarilor belgieni în brigăzile internaționale din Spania.[3]

În septembrie 1942, împreună cu soțul au fondat asociația secretă a Comitetului pentru Apărarea Evreilor, care a salvat mii de copii evrei de la deportare.

Soțul ei, Hertz Jospa, a fost arestat în iunie 1943 și deținut în Fortul Breendonk⁠(fr)[traduceți], apoi deportat în lagărul de concentrare Buchenwald în mai 1944. Acesta a supraviețuit captivității și eliberat de trupele americane pe 8 mai 1945.[4]

În 1964, a cofondat Uniunea foștilor membri rezistenți evrei din Belgia (Union des Anciens Résistants Juifs de Belgique), a cărei președinte de onoare va fi până la moartea sa. Ea va fi, de asemenea, una dintre fondatoarele aripii belgiene a Mișcării împotriva rasismului și pentru prietenia dintre popoare, fondată la Paris în 1949. Mișcarea va fi redenumită în 1966 în Mișcarea împotriva rasismului, antisemitismului și xenofobiei (Mouvement contre le racisme, l'antisémitisme et la xénophobie; MRAX). Tot în 1966 a murit soțul ei. O comunistă fermă, totuși, ea a refuzat să condamne sionismul.

O stradă din Bruxelles poartă numele activistei.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Le Soir, Christian Laporte, Une grande militante antiraciste n'est plus, 25 janvier 2000, p. 16
  2. ^ Marion Schreiber, Rebelles silencieux, éditions Lannoo, 2000 - 316 pages. p. 26
  3. ^ Éliane Gubin, Dictionnaire des femmes belges: XIXe et XXe siècles, Lannoo Uitgeverij, 2006, 637 p., ISBN 978-2-87386-434-7
  4. ^ «Inauguration rue Yvonne Jospa, 1000 Bruxelles Arhivat în , la archive.ph Error: unknown archive URL» [archive], 8 janvier 2003 (consulté le 27 octobre 2009)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Maurice Bolle, Jean Fonteyne, Ianchelevici et al., Le combat de Hertz Jospa, Brussels, Éditions des 9, 1970, 104 p.
  • Jean-Marie Faux, Hertz et Hava Jospa, in : Jean-Philippe Schreiber (ed.), Hertz Jospa, juif, résistant, communiste, Éditions Vie Ouvrière - Mrax, Bruxelles, 1997, 160 p. ISBN: 2870033362 ISBN: 978-2-87003-336-4.
  • Myriam Abramowicz et Esther Hoffenberg, Comme si c’était hier, Ping-Pong Production (Distribution National Center for Jewish Film, Brandeis University), 1980, 86 minutes, documentaire.