Yeongjo de Joseon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Yeongjo de Joseon
Korea-Yeongjo-King of Joseon-c1.jpg
Yeongjo de Joseon
Date personale
Născut
Seul, Coreea de Sud
Decedat (81 de ani)
Seul, Coreea de Sud
Părinți Sukjong de Joseon
Suk-bin Choe[*]
Căsătorit cu Queen Jeongseong[*]
Copii Princess Hwahyeop[*]

Yeongjo (1694–1776, r. 1724–76) a fost al 21-lea rege al Dinastiei Joseon. A fost al doilea fiu al lui Sukjong, si predecesor al fratelui sau mai in varsta Gyeongjong.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Yeongjo a fost un profund monarh confucianist . Și se spune că a avut o mai bună cunoaștere a clasicilor decât oficialii lui . In timpul domniei lui Yeongjo și nepotului său Jeongjo, Confucianismul era la apogeu, astfel cum a fost redresarea economică din războaiele din secolele al XVI-lea și începutul târziu XVII-lea.

Regele este, de asemenea celebru pentru care l-a prețuit pe Park Mun-su, care a fost numit ca Amhaeng-eosa sau ca insprectocr guvernamental secret. Park, care au câștigat marele merit de a infrange rebeliunea In-ja, a arestart multi ofițeri locali corupți în numele regelui.

Singurul eveniment sumbru din timpul domniei lui Yeongjo a fost moartea fiului său, prințul moștenitor Sado. Sado cel mai probabil a suferit de boli mintale. El a ucis la întâmplare oameni în palat și a fost un deviant sexual. Yeongjo nu putea, prin normele de instanță ucide pe fiul său de mână proprie și pe o zi fierbinte de august în 1762, Sado a fost obligată să urce într-un cufar mare de orez din lemn. După opt zile, Sado a murit de sufocare.[1]

Nouă ani mai târziu Yeongjo a murit, iar fiul lui Sado, Jeongjo, a devenit rege. Prima parte a anilor săi au fost marcate de intrigi politice și teama de oficialii tarii, care se temeau de Jeongjo să se răzbune pe ele pentru pedeapsa pe care a provocat moartea tatălui său, prințul moștenitor Sado. Yeongjo a fost îngropat în morminte dinastice la Donggureung.

Yeongjo a fost primul care să ia măsuri împotriva activitatii catolicismului in tara. In Secolul 18, Catolicismul a fost început să achiziționeze un text în special în provincile Gangwon si Hwanghae. In 1758, Yeongjo a scos în afara legii oficial catolicismul . El este îngropat cu a doua sa soție la mormântul regal Wonneung în orașul Guri.

Familia[modificare | modificare sursă]

 1. Regina Jeongseong din clanul Dalsung Seo (, 1692–1757)[2][3]
 2. Regina Jeongsun din clanul Gyeongju Kim ( 1745–1805)[4]
 3. Nobila Consoarta Regala Jeong din clanul Lee
  1. Printul Hyojang
  2. Printesa Hwasoon
  3. O fiica
 4. Nobila Consoarta Regala Yeong din clanul Lee (1696-August 23, 1764)[5][6]
  1. Printul Sado
  2. Printesa Hwapyeong
  3. Printesa Hwahyeop
  4. Printesa Hwawan
 5. Jo Gwi-in
  1. Printesa Hwayoo
 6. Moon Suk-ui [7]
  1. Printesa Hwaryeong
  2. Printesa Hwagil

Intregul nume postum[modificare | modificare sursă]

 • King Yeongjo Jangsun Jihaeng Sundeok Yeongmo Uiryeol Jang-ui Hong-yun Gwang-in Donhui Checheon Geon-geuk Seonggong Sinhwa Daeseong Gwang-un Gaetae Giyeong Yomyeong Suncheol Geon-geon Gonyeong Baemyeong Sutong Gyeongnyeok Honghyu Junghwa Yungdo Sukjang Changhun Jeongmun Seonmu Huigyeong Hyeonhyo the Great of Korea
 • 영조장순지행순덕영모의렬장의홍윤광인돈희체천건극성공신화대성광운개태기영요명순철건건곤영배명수통경력홍휴중화융도숙장창훈정문선무희경현효대왕
 • 英祖莊順至行純德英謨毅烈章義洪倫光仁敦禧體天建極聖功神化大成廣運開泰基永堯明舜哲乾健坤寧配命垂統景曆洪休中和隆道肅莊彰勳正文宣武熙敬顯孝大王

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Memoirs of Lady Hyegyeong
 2. ^ Fiica lui Seo Jong-je si a Lady Lee.
 3. ^ A primit titlul de "Printesa Consoarta " inainte sa primeasca titlul de "regina".
 4. ^ Fiica lui Kim Han-gu si a Lady Won.
 5. ^ Fiica lui Lee Yoo-beon si Lady Kim.
 6. ^ Cunoscuta ca si Lady Seonhui.
 7. ^ Deposedata