Jeongjong de Joseon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jeongjong de Joseon
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani) Modificați la Wikidata
Părinți Taejo de Joseon
Queen Sinui[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Kyungsoon[*]
Kyungsun[*]
Kyungshin[*]
Taejong de Joseon
Prince Jinan[*]
Yi Bangui[*]
Li Banggan[*]
Yi Bangbon[*]
Yi Bang-yeon[*]
Yi Bangseok[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Queen Jeongan[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Dinastia Joseon
King of Joseon Dynasty[*] Modificați la Wikidata
Domnie  –

Jeongjong de Joseon (1357–1419), născut Yi Bang-gwa, al cărui nume schimbat este Yi Gyeong, a fost al doilea rege al Dinastiei Joseon. A fost al doilea fiu al fondatorului și primului rege al dinastiei, Regele Taejo.

Născut în 1357 ca Yi Bang-Gwa, a fost un ofițer abil, curajos, generos și prudent. În ultimele zile ale căderii Dinastiei Goryeo, Jeongjong și-a urmat tatăl, Yi Seonggye, pe numeroase fronturi de bătălie și a luptat de partea sa. Când tatăl său a devenit rege în 1392, el a fost numit prinț.

Regele Taejo a avut două soții — prima, care a dat naștere la 6 dintre fiii regelui (inclusiv Jeongjong), a murit înainte ca Taejo să fie încoronat. A doua soție a sa a născut 2 fii. Regele îl favoriza pe cel mai tânăr fiu al său, a cărui mamă era a doua soție a lui Taejo. Prim-ministrul Jeong Dojeon l-a susținut de asemenea pentru a fi succesor la tron, provocând animozitatea celorlalți prinți. În 1398, cel de-al cincilea fiu al Regelui Taejo, Yi Bang-won, devenit ulterior Regele Taejong al Joseon, a condus o lovitură de stat împreună cu mai mulți ofițeri militari, omorându-și cei doi frați, pe Prim-ministrul Jeong, dar și pe mulți dintre susținătorii acestuia. În primă fază, Yi Bang-won a încercat să pară neinteresat de tron, așa ca l-a impulsionat pe fratele său mai mare, Jeongjong (care era și cel mai mare), să devină prinț moștenitor. Regele Taejo s-a supărat și, dezgustat de situație, a abdicat, iar Jeongjong a devenit rege anul următor, în 1399. Tot în acest an a mutat capitala înapoi la Gaegyeong, vechea capitală din vremea Dinastiei Goryeo.