Sejo de Joseon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sejo de Joseon
세조 어진 초본.jpg
Sejo de Joseon
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Gyeongbokgung[*], Coreea de Sud Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani) Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboală Modificați la Wikidata
PărințiSejong cel Mare de Joseon
Regina Soheon[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJeongso[*]
Jeongeui[*]
Munjong de Joseon
Anpyeong[*]
Imyeong[*]
Gwangpyeong[*]
Geumseong[*]
Pyeongwon[*]
Yeongeung[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuQueen Jeonghui[*] Modificați la Wikidata
CopiiCrown Prince Uigyeong[*]
Yejong of Joseon[*]
Princess Uisuk[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the king of Joseon.svg Dinastia Joseon Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Sejo de Joseon

Sejo de Joseon(în coreeană 조선 세조, 朝鮮世祖, 14171468, r. 14551468) a fost al 7-lea rege al Dinastiei Joseon. A fost al doilea fiu al lui Sejong. predecesorul a fost nepotul său Danjong.

Viata timpurie[modificare | modificare sursă]

Născut în 1417 ca Yi Yu, cel de-al doilea fiu al regelui Sejong cel Mare, el a arătat o mare capacitate în tir cu arcul, călărețul și artele marțiale. El era, de asemenea, un comandant militar strălucit, deși nu a mers niciodată pe frontul de luptă. El a devenit Marele Prinț Suyang în 1428, numele prin care a fost mai bine cunoscut.

După moartea regelui Sejong, fratele bolnav al lui Suyang, Munjong, a luat tronul, dar a murit curând. Coroana a trecut la fiul său de 12 ani, Danjong. Noul rege era prea tânăr pentru a conduce națiunea și toate procesele politice erau controlate de premierul Hwangbo In și generalul Kim Jongseo, care era vicepremier. Cum Kim Jongseo și facțiunea lui au folosit șansa de a extinde puterea judecătorilor împotriva multor membri ai familiei regale, tensiunea dintre Kim și Suyang a crescut foarte mult; nu numai Suyang însuși, ci fratele său mai mic, Marele Prinț Anpyeong, a căutat, de asemenea, o oportunitate de a prelua controlul asupra regatului.

Suyang sa înconjurat cu aliați de încredere, inclusiv pe celebrul său consilier, Han Myung-hoi. Han la sfătuit pe Suyang să preia guvernul într-o lovitură de stat și pe data de 10 noiembrie (ziua a 10-a a lunii lunii a cincea) 1453, la omorât pe Kim Jongseo și facțiunea lui, luând astfel mâinile în mâinile sale. După lovitura de stat, el și-a arestat propriul frate, Anpyong, primul care la trimis în exil, apoi la omorât.

Domnie[modificare | modificare sursă]

În sfârșit, în 1455, el ia forțat pe tânărul său nepot neputincios, Danjong, să abdice, declarându-și a șaptea rege al dinastiei Joseon. Mai târziu, el a retrogradat pe Danjong să-l prinde și ia ordonat să fie otrăvit după fratele său mai mic, Marele Prinț Geumsung, iar mai târziu șase oameni de știință, inclusiv Seong Samun, Pak Paeng-nyeon, și Yi Gae au complotat să înlăture puterea Suyang a pus Danjong pe tron.

În ciuda faptului că a răpit tronul de la tânărul său nepot, ucigând mulți oameni în proces, el sa dovedit a fi unul dintre cei mai capabili conducători și administratori în istoria coreeană. În primul rând, el a întărit monarhia stabilită de Regele Taejong, slăbind puterea primului ministru și aducând personalul direct sub controlul regelui. El a consolidat, de asemenea, sistemul administrativ, care a fost introdus și de Taejong, care permite guvernului să determine numărul exact al populației și să mobilizeze efectiv trupele. La fel ca și Taejong, el a fost un hardliner în ceea ce privește politica externă, atacandu-l pe Jurchens pe frontul de nord în 1460 (오랑캐 / 兀良哈) și 1467 (호리 개 / 胡 里 改). El a revizuit, de asemenea, ordonanța privind amenajarea teritoriului pentru a îmbunătăți economia națională. El a executat învățații din epoca regelui Sejong pentru că a complotat împotriva lui, dar a încurajat publicarea cărților istorice, economice, agricole și religioase.


Familia[modificare | modificare sursă]

 • Tatal: KSejong (15 May 1397 – 8 April 1450) (세종)
 • Mama: Soheon (12 October 1395 – 19 April 1446) (소헌왕후 심씨)
  • Bunic: Shim On (1375 – 18 January 1419) (심온)
 • Bunica: Lady Ahn of the Sunheung Ahn clan (? – 1444) (순흥 안씨)
 • Consoarte si urmasi:
 1. Regina Jeonghui (정희왕후 윤씨)[1][2]
  1. Yi Jang,Print al coroanei Uigyeong (1438 – 2 September 1457) (이장 의경세자)[3]
  2. Yejong de Joseon (14 January 1450 – 31 December 1469) (이황 해양대군)
  3. Printesa Uisuk (1442 – 3 December 1477) (의숙공주)[4]
  4. Yi Se-Hui (이세희) or Princess Uiryeong (의령공주) or Princess Uihwa (의화공주)[5] [6]
 2. Royal Noble Consort Geun of the Seonsan Park clan (1425 – ?) (근빈 박씨)[7][8]
  1. Yi Seo, Prince Deokwon (6 March 1449 – 22 July 1498) (이서 덕원군)
  2. Yi Seong, Prince Changwon (1458 – 1484) (이성 창원군)
 3. Deposed Consort So-yong of the Park clan (폐 소용 박씨)
  1. Unnamed son (Died in childhood)
 4. Consort Suk-won of the Goryeong Shin clan (숙원 신씨)

Intregul nume postum[modificare | modificare sursă]

 • King Sejo Hejang Seungcheon Chedo Yulmun Youngmu Jideok Yunggong Seongshin Myungye Heumsook Inhyo the Great of Korea
 • 세조혜장승천체도열문영무지덕융공성신명예흠숙인효대왕
 • 世祖惠莊承天體道烈文英武至德隆功聖神明睿欽肅仁孝大王

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Daughter of Yun Beon (윤번), Lord Jeongjeong (정정공), Internal Prince Papyeong (파평부원군); and Lady Heungnyeong, Princess Consort to the Internal Prince, of the Incheon Lee clan (흥녕부대부인 이씨)
 2. ^ Married in 1428, originally as Sejo's Princess Consort
 3. ^ He was first known as Prince Dowon (도원군) when his father was still Grand Prince
 4. ^ Later married Jeong Hyeon-jo (정현조), son of Jeong In-ji (정인지), Lord Munseong (문성공), and later Chief State Councillor (영의정, 11 June 1455); created Prince Consort Haseong (하성군)
 5. ^ From the unofficial history (야사 野史), accurately from the "Geumgye Pildam" (금계필담 錦溪筆談; by Seo Yoo-yeong (서유영) in 1873), but unable to confirm from the official Annals. But in 1446 (Sejong's 28th year), the Annals recorded Grand Prince Suyang (as he was still known that time) as having "1 son & 2 daughters", but there is no record or possibility of her having existed
 6. ^ The name recorded down in said unofficial history
 7. ^ Originally of Gwi-in (귀인) rank (along with her title "Palace of Motherly Kindness and of Long Life" (자수궁 慈壽宮)), was elevated to Bin rank on 15 June 1483 (along with her title "Palace of Propriety and of Long Life" (창수궁 昌壽宮))
 8. ^ Elder sister of Park Paeng-nyeon (박팽년) (later one of the Six Martyred Ministers)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sejo de Joseon