Vitalie Pîrlog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vitalie Pîrlog
Date personale
Născut (44 de ani)
Nisporeni, r.Nisporeni, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste URSS
Naționalitate Republica Moldova
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
ReligieCreștin Ortodox
Ocupațieom politic
jurist Modificați la Wikidata
Prim-ministru interimar al Republicii Moldova
În funcție
14 – 25 septembrie 2009
Precedat deZinaida Greceanîi
Succedat deVlad Filat

Partid politicPCRM
ProfesieJurist

Vitalie Pîrlog (n. 28 iulie 1974, orașul Nisporeni, Republica Moldova) este un jurist și politician din Republica Moldova.

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

Vitalie Pîrlog s-a născut la 28 iulie 1974, în orașul Nisporeni (Republica Moldova). A studiat între anii 1992–1997 la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Departamentul Drept, specialitatea – Drept internațional.

Activitatea profesională și-a început-o în anul 1993 în calitate de consultant juridic în cadrul unei companii private internaționale. În perioada anilor 1997-2001 activează în funcția de consultant principal în cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Serviciul acte ale Președintelui.

În ianuarie 2001 este numit Director adjunct al Direcției Agent Guvernamental și Relații Internaționale a Ministerului Justiției. Din anul 2001 este Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Director al Direcției Generale Relații Internaționale și Integrare Europeană a Ministerului Justiției.

În perioada anilor 2001-2005 a activat în calitate de membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiției a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experți pentru ameliorarea procedurilor de protecție a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegației moldave la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei. Din anul 2005 este membru al Comisiei guvernamentale permanente pentru organizarea executării hotărârilor definitive ale Curții Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova.

La data de 20 septembrie 2006, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog este numit în funcția de ministru al justiției. El și-a păstrat funcția de ministru și în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. La 14—25 septembrie 2009 a deținut interimatul șefiei cabinetului de miniștri, înainte ca guvernarea să fie transferată de la comuniști la Alianța pentru Integrare Europeană

Vorbește limbile moldovenească (română), franceză și rusă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]