Viorica Cărare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele de familie respectiv, vedeți Cărare (nume).
Viorica Cărare
Date personale
Născută30 iulie 1966(1966-07-30)
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
ReligieCreștin Ortodox
Ocupațieeconomistă Modificați la Wikidata
Președinte al Consiliului Concurenței al Republicii Moldova
În funcție
2013 – 2018
Director general al Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței
În funcție
2007 – 2012

Alma materUniversitatea de Stat din Moldova
ProfesieEconomist

Viorica Cărare (n. 30 iulie 1966)[1] este doctor habilitat în științe economice, doctor în drept, profesor universitar și economist din Republica Moldova. Din 2013 este președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova,[1] iar anterior a fost director general al Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței (2007–2012).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Viorica Cărare s-a născut la 30 iulie 1966.[1] Între 1983 și 1988 a studiat la Universitatea de Stat din Moldova, la absolvire obținând calificarea de economist, specializată în planificarea industriei.[1] Și-a continuat studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, unde, în 1991, a obținut titlul științific de doctor în științe economice, iar în 2001, Doctor habilitat în științe economice. Din 2003, deține gradul didactic de profesor universitar.[1]

În perioada 1994-2010 a participat la mai multe seminare, stagiuni de perfecționare și traininguri în următoarele țări: România, Ungaria, Franța, Irlanda, Rusia, Israel, Austria, Uzbekistan, SUA, Germania, Elveția, Anglia, Luxemburg, Cehia și altele, inclusiv și stagiu de cercetare la Universitatea Pierre-Mendes France, Grenoble, Franța.

După absolvirea facultății a lucrat la Universitatea de Stat din Moldova în funcția de economist, secția plan-salarizare. Din 1992 a activat la Academia de Studii Economice din Moldova, inițial a în calitate de lector, apoi lector superior la catedra de Managment. În 1995 devine Prodecan ai aceleiași facultăți, iar în 1996 participă la fondarea catedrei de Relații Economice Internaționale la Academia de Studii Economice din Moldova, urmând a fi conducătorul acesteia în funcție de șef-catedră până în 2006.

În 2006, Viorica Cărare a fost numită în funcție de director general al Institutului Național de Economie, Finanțe și Statistică.[1]

În perioada 2007-2012 a deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței, timp în care, au fost realizate acțiuni pentru protecția și promovarea concurenței loiale pe piața mărfurilor și a serviciilor.

Din 2013 este președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova și președinte al Plenului Consiliului Concurenței.[2]

S-a implicat activ și în alte acțiuni fiind:

Activitatea editorială[modificare | modificare sursă]

Viorica Cărare participă efectiv în activitatea diverselor editoriale. Astfel:

Activitate didactică[modificare | modificare sursă]

Viorica Cărare a desfășurat o largă activitate didactică fiind profesor asociat:

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

Sub conducerea sa științifică au fost susținute:

  • 1 teză de doctor habilitat,
  • 6 teze de doctoranți.

Publicații științifice[modificare | modificare sursă]

Viorica Cărare este autorul a peste 91 de publicații în reviste naționale și internaționale, inclusiv 4 monografii:[1]

  • Schițe din teoria politicii industriale (monografie). Prut internațional, Chișinău, 2000. – 123 pag.
  • Globalizarea și impactul ei asupra economiilor naționale (monografie). Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău, 2001, 147 pag.
  • Economia în schimbare: cercetări și opinii (monografie). IEFS al AȘM, Chișinău, 2006, 288 pag.
  • Problemele de abordare a politicii industriale în lumea contemporană (monografie). IEFS al AȘM, Chișinău, 2006, 288 p.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]