Violeta Dinescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Violeta Dinescu (2005)

Violeta Dinescu (n. 13 iulie 1953, București) este o compozitoare și profesoară de origine română care profesează din 1982 în Germania.

Biografia și cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

1968- Liceul Gheorghe Lazăr din București.

1972- Examen de maturitate (materii principale: matematică și fizică); Lecții de muzică în particular.

1972- Studiu la Conservatorul C. Porumbescu din București.

1977- Examen de Stat cu evidențiere și 3 diplome: la compoziție, pian și pedagogie.

1978- Evidențiere pentru un an exclusiv de studiul compoziției.

1978-1982 Profesoară de muzicologie, estetică, contrapunct, armonie și pian la Școala de Muzică George Enescu din București.

1980- Primirea în Uniunea Compozitorilor. Primele concerte publice, înregistrări la Radiodifuziune și premii pentru compoziție.

1982- Emigrare în Germania. Mai multe burse și lucrări de compoziție; peste 50 de premii și evidențieri internaționale; profesoară și docentă la mai multe universități din S.U.A. (temporar).

1986-1991 Docentă la Școala Superioară de Muzică Bisericească din Heidelberg, Germania (muzicologie, contrapunct, teoria armoniei).

1989-1991 Docentă la Școala Superioară de Muzică din Frankfurt pe Main, Germania (muzicologie, contrapunct, teoria armoniei).

1990- Docentă la Academia de Specialitate pentru Muzică Bisericească din Bayreuth, Germania (muzicologie, contrapunct, teoria armoniei, pian); membră a Consiliului de conducere al ligii "International League of Woman Composers"; directoare pentru străinătate a asociației americane WOMANSONG din statul Massachusetts, S.U.A.

Începând din 1996 - profesoară de compoziție la Universitatea din Oldenburg, Germania. Organizează anual un festival internațional de muzică românească in Germania, dedicat, pe rând, personalităților școlii componistice românești.

Legături externe[modificare | modificare sursă]