Fluture de mătase

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vierme de mătase)
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la o insectă. Pentru un roman, vedeți Viermele de mătase.
Fluture de mătase
Bombyx mori antennen.jpg
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Lepidoptera
Familie: Bombycidae
Gen: Bombyx
Specie: B. mori
Nume binomial
Bombyx mori
Linnaeus, 1758

Fluturele de mătase este o specie domestică de fluture din familia Bombycidae, ordinul Lepidoptera. Are multe varietăți și rase. Este strâns înrudit cu specia Bombyx mandarina, o specie sălbatică cu care poate genera hibrizi[Nota 1] și care trăiește încă în sălbăticie în țări precum China și Japonia dar și în Peninsula Coreea.

Specia are importanță economică, larva, cunoscută sub denumirea de vierme de mătase, fiind producătoare de mătase naturală. Ramura economică care se ocupă cu creșterea viermilor de mătase se numește sericicultură.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Fluturele de mătase a fost domesticit și crescut în China, unde sericicultura a început să fie practicată în urmă cu aproximativ 5000 de ani.

Ciclu vital[modificare | modificare sursă]

Bombyx mori este o insectă cu metamorfoză completă, având un ciclu evolutiv tipic cu 4 stadii: ou, larvă (omidă), crisalidă și fluture. Viața de adult are o durată de 10 zile. Femela depune ouă foarte mici, din care ies larve. În timpul procesului de metamorfoză spre stadiul de crisalidă, larvele speciei produc coconii („gogoșile” de mătase naturală).

Genetică[modificare | modificare sursă]

Bombyx mori este unul din organismele cele mai studiate din punct de vedere biologic, el permițând, între altele, verificarea legilor eredității ale lui Mendel (1906) și descoperirea feromonilor. Genetica acestei insecte a fost bine studiată iar în ultimii ani genomul său a fost secvențiat în întregime,[1][2] informațiile fiind depuse într-o bază de date numită „SilkDB”[3] la care accesul este liber.

Genomul fluturelui de mătase este de aproximativ 530 Mb (530 x 106 perechi de baze) organizat în 28 de cromozomi și conține 14.623 de gene.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Deși Bombyx mandarina și Bombyx mori se clasifică ca specii diferite, încrucișarea lor produce hibrizi fertili (Shen, 2011, p. 1791).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Xia Q, Zhou Z, Lu C, Cheng D, Dai F, Li B, Zhao P, Zha X, Cheng T, Chai C, et al.: A draft sequence for the genome of the domesticated silkworm (Bombyx mori). Science 2004, 306:1937-1940.
  2. ^ Mita K, Kasahara M, Sasaki S, Nagayasu Y, Yamada T, Kanamori H, Namiki N, Kitagawa M, Yamashita H, Yasukochi Y, et al.: The genome sequence of silkworm, Bombyx mori. DNA Res 2004, 11:27-35.
  3. ^ Wang J, Xia Q, He X, Dai M, Ruan J, Chen J, Yu G, Yuan H, Hu Y, Li R, et al.: SilkDB: a knowledgebase for silkworm biology and genomics. Nucleic Acids Res 2005, 33:D399-402.
  4. ^ SilkDB - About the Silkworm Genome Database, accesat la 12 aprilie 2011.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]