Viața ca o pradă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Viața ca o pradă
Informații generale
AutorMarin Preda
Ediția originală
Titlu original
Viața ca o pradă
Limbalimba română
Țara primei aparițiiRomânia
Data primei apariții
ISBN973-591-122-1

Viața ca o pradă este un roman autobiografic[1][2] al scriitorului Marin Preda. A apărut la Editura Albatros în 1977.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Romanul descrie copilăria și adolescența lui Marin, naratorul, în special perioada sa școlară timpurie. Marin termină școala primară din satul natal, fiind printre cei mai buni elevi. Apoi încearcă să se înscrie la o școală din Câmpulung, dar este respins din cauza unei probleme la ochi. Se duce cu tatăl său la Mirosi, unde întâlnește un bibliotecar necinstit care le cere 1000 de lei ca să-l înscrie într-o școală, dar le recomandă o școală necorespunzătoare. În schimb, adolescentul este înscris la o școală din Abrud, unde studiază timp de un an. Din cauza războiului, el este transferat la o școală din București. Tatăl lui Marin refuză să plătească taxele de școlarizare acolo, dar reușește să fie admis. El rămâne la școală timp de un an, deoarece este demolată de un cutremur. Marin rămâne în București unde fratele său Nilă lucrează ca paznic într-o clădire. Nu se mai găsesc bani pentru ca el să meargă la școală, așa că își caută un loc de muncă pentru a câștiga bani cu care să-și plătească examenele la o școală privată. El găsește un loc de muncă la calea ferată, dar nu pentru mult timp. Când se întoarce, află că fratele său s-a înrolat în armată și i-a lăsat lui camera liberă. Marin își ia o slujbă la un ziar și apoi la o tipografie, câștigând în cele din urmă suficient pentru a închiria o cameră mai bună. Cu un grup de prieteni el dorește să publice prima sa carte de povestiri și apoi își ia câteva luni de concediu la Sinaia, unde speră să scrie un roman. Nu are nicio inspirație, dar după ce ajunge redactor la Viața Românească, își ia o vacanță mai lungă și se întoarce la Sinaia, unde scrie romanul Moromeții.

Ecranizări[modificare | modificare sursă]

Împreună cu al doilea volum al romanului Moromeții, Viața ca o pradă a fost sursă de inspirație a filmului Moromeții 2 (2018).[3] Personajul Niculae Moromete din lungmetraj este prezentat spre sfârșitul peliculei cum reușește să se înscrie la un liceu privat și în final se angajează la un ziar unde redactorul-șef îi apreciase povestirea Pârlitul.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rău, Livia Silvia (). „The Totalitarian Ideological Discourse and the Literature of the Captive Mind”. Procedia - Social and Behavioral Sciences. Elsevier. 63: 271–275. 
  2. ^ Ruse, Andrei (). 69 de motive stupide ca sa te apuci de citit. ISBN 9786067421026. 
  3. ^ Dana Mischie - „Moromeții“ continuă după 30 de ani. Filmările pentru „Moromeții 2“ încep în septembrie, cu o distribuție de excepție adevarul.ro, 28 august 2017

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Virgil Ardeleanu, „Marin Preda: Viața ca o pradă”, în vol. Mențiuni, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1978, pp. 20-30.

Legături externe[modificare | modificare sursă]