Vassili Vereșciaghin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vasili Vereshchagin
Vasili Vereshchagin, 1902.jpg
Vasili Vereshchagin
Date personale
Născut26 octombrie 1842
Cerepoveț (Rusia)
Decedat13 aprilie 1904 (la 61 de ani)
Port Arthur (Manciuria)
Frați și suroriAlexandre Verechtchaguine[*]
Q4107767[*] Modificați la Wikidata
Naționalitaterus
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură
StudiiSea Cadet Corps[*], Academia Imperială de Arte[*]  Modificați la Wikidata
PregătireAcademia Imperială de Arte din Sankt Petersburg
Mișcare artisticăpost-impresionism
Opere importanteApoteoza Războiului
Influențat deJean-Léon Gérôme
PremiiOrdinul Sfântul Gheorghe, clasa a IV-a[*]  Modificați la Wikidata

Vassili Vasilievici Vereșciaghin n. 26 octombrie 1842 la Cerepoveț (Rusia)-d.13 aprilie 1904 la Port Arthur (Manciuria)a fost un pictor rus, unul din faimoșii pictor al bătăliilor, unul din primii artiști ruși recunoscut pe scară largă și în afara granițelor Rusiei. Scenele lui realiste au avut ca rezultat faptul că multe opere ale lui nu au fost niciodată expuse.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiu al unui nobil latifundiar, Vereșciaghin la opt ani a fost trimis la Școala de cadeți din Sankt Petersburg. Primul lui drum a fost în 1858 pe fregata rusească Kamchatka cu care a călătorit în Danemarca, Franța și Egipt. Vereșciaghin a absolvit șef de promoție școală navală, dar a lăsat imediat serviciul pentru a începe serios studiul graficii. Doi ani mai târziu în 1863 el a câștigat o medalie de la Academia din Sankt Petersburg pentru opera sa, "Uciderea lui Ulise". În 1864 el a plecat la Paris, unde a studiat la Jean-Léon Gérôme deși el s-a opus foarte mult metodelor meșterului său.

Călătorii în Asia Centrală[modificare | modificare sursă]

În 1866 el a expus la Salonul de la Paris În anul următor a fost invitat să însoțească generalul Constantin Petrovici Kaufman într-o expediție militară la Turkestan. Pentru eroismul său la asediul Samarkandului din 2-8 iunie 1868 a fost decorat cu ordinul Crucea Sf. Gheorghe (clasa a 4-a). El a fost un călător neobosit, revenind la Sankt Petersburg la sfarsitul anului 1868, la Paris în 1869, călătorind înapoi la Sankt Petersburg mai târziu în cursul anului și apoi înapoi în Turkestan, la sfârșitul anului 1869 prin Siberia. A mai călătorit în multe alte țări: Siria, Palestina, Filipine, SUA, Japonia. A însoțit armata rusă în campaniile din Asia centrală (1867-1869), în campania din Balcani (1877-1878) ca pictor oficial al armatei. Vassili Vereșciaghin și-a pierdut viața în apropierea bazei navale de la Port Arthur pe cuirasatul Pétropavlovsk din cauza exploziei unei mine marine de care s-a lovit cuirasatul.

Galerie de picturi cu operele lui Vassili Vereșciaghin[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie în limba engleză[modificare | modificare sursă]

  • en Leonard D. Abbott, "Verestchagin, Painter of War." The Comrade (New York), vol. 1, no. 7 (April 1902), pp. 155–156.
  • en Art Institute of Chicago, Works of Vassili Verestchagin: an Illustrated, descriptive catalogue and two appendixes to the catalogue Realism and Progress in Art by Verestchagin.

Legături externe[modificare | modificare sursă]