Valuare discretă
Aspect
În matematică, o valuare discretă este o valuare întreagă pe un corp ; adică o funcție:[1]
satisfăcând condițiile:
pentru orice .
De multe ori valuarea trivială (care ia doar valorile ) este exclusă în mod explicit.
Un corp cu o valuare discretă netrivială se numește corp de valuare discretă.
Inele de valuare discretă și valuări pe corpuri
[modificare | modificare sursă]Oricărui corp comutativ cu valuarea discretă îi putem asocia subinelul
al lui , care este un inel de valuare discretă. Reciproc, valuarea pe un inel de valuare discretă poate fi extinsă în mod unic la o valuare discretă pe corpul fracțiilor ; inelul de valuare discretă asociat e doar .
Exemple
[modificare | modificare sursă]- Pentru orice număr prim fixat și pentru orice număr diferit de zero scriem cu astfel încât să nu dividă . Atunci este o valuare discretă pe , numită valuarea p-adică.
- Fiind dată o suprafață Riemanniană , putem considera corpul al funcțiilor meromorfe . Pentru un punct fixat , definim o valuare discretă pe după cum urmează: dacă și numai dacă este cel mai mare număr întreg cu proprietatea că funcția poate fi extinsă la o funcție olomorfă în . Aceasta înseamnă: dacă atunci are un zero de ordin în punctul ; dacă atunci are un pol de ordin în . În mod similar se definește o valuare discretă pe corpul funcțiilor unei curbe algebrice pentru orice punct regular de pe curbă.
Mai multe exemple pot fi găsite în articolul despre inelele de valuare discretă.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Cassels & Fröhlich 1967, p. 2.
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Cassels, J.W.S.; Fröhlich, Albrecht, ed. (), Algebraic Number Theory, Academic Press, Zbl 0153.07403
- Fesenko, Ivan B.; Vostokov, Sergei V. (), Local fields and their extensions, Translations of Mathematical Monographs, 121 (ed. 2), Providence, RI: American Mathematical Society, ISBN 978-0-8218-3259-2, MR 1915966