Sari la conținut

Valoare (matematică)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În matematică o valoare poate fi orice obiect matematic. În matematica elementară acesta este cel mai adesea un număr, de exemplu un număr real, cum ar fi π, sau un număr întreg, cum ar fi 42. Un exemplu de valoare care nu este una numerică este valoarea de adevăr a unei propoziții logice.

Valoarea numerică este un element al unei mărimi, alături de unitatea de măsură. Mărimea se scrie ca produs (formal) valoare numerică - unitate de măsură. Valorile numerice diferite ale unei mărimi indică gradul de manifestare sau existență al proprietății exprimate prin mărimea fizică, altfel spus o proprietate ordonabilă[1].

Termenul de „valoare” se poate referi la mai multe noțiuni strâns legate.

  • Valoarea unei variabile sau a unei constante este orice număr sau alt obiect matematic care îi este asociat. Pentru mărimile fizice (variabile sau constante) valoarea este numerică, numărul de unități de măsură care exprimă mărimea.
  • Valoarea unei expresii matematice este rezultatul obținut în urma efectuării operațiilor descrise de această expresie, variabilelor și constantelor din ea la care le sunt atribuite valori (inclusiv valori de adevăr pentru propozițiile simple din expresiile booleene).
  • Valoarea unei funcții, având în vedere valoarea (respectiv valorile) atribuite argumentului (respectiv argumentelor) ei, este mărimea asociată funcției pentru această valorare a argumentului (respectiv aceste valori ale argumentelor).[2][3]

De exemplu, dacă funcția f este definită prin atunci, atribuind valoarea 3 argumentului x după efectuarea operațiilor se obține valoarea funcției 10, deoarece

Terminologia în limba engleză, respectiv în limba română

[modificare | modificare sursă]

În limba engleză, dacă variabila, expresia sau funcția ia doar valori reale, se folosește expresia „real-valued” (în română cu valori reale). La fel, pentru o variabilă, o expresie sau o funcție are ia valori complexe se folosește expresia „complex-valued” (în română cu valori complexe). Însă în limba română cuvântul „valoare” este de obicei omis, expresiile curente fiind „variabilă reală”, „funcții reale de variabilă reală”[4][5], respectiv „variabilă complexă”, „funcții complexe de variabilă reală”[6][7], „funcții complexe de variabilă complexă”[7][8].

  1. ^ M. Atanasiu, V. Drobotă, Fizica pentru admiterea în facultate, volumul I, Editura Albatros, 1974
  2. ^ en Eric W. Weisstein, Value la MathWorld.
  3. ^ en Meschkowski, Herbert (). Introduction to Modern Mathematics. George G. Harrap & Co. Ltd. p. 32. ISBN 0245591095. 
  4. ^ Anexa 1 – Tematica pentru proba scrisă: Matematică, ubbcluj.ro, accesat 2023-07-08
  5. ^ Mariana Gorunescu, Noțiuni introductive (curs, 2013–2014), ucv.ro, accesat 2023-07-08
  6. ^ Ioan Gavrea, Fișa disciplinei (Matematici speciale), utcluj.ro, accesat 2023-07-08
  7. ^ a b George Turcitu, Programa analitică a disciplinei Matematici speciale, ucv.ro, accesat 2023-07-08
  8. ^ Daniela Marian, Fișa disciplinei (Matematici speciale), utcluj.ro, accesat 2023-07-08