Valentin Ceaușescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Valentin Ceaușescu
Valentin Ceaușescu.jpg
Valentin Ceaușescu în 2009. Foto: Cristian Otopeanu
Date personale
Născut17 februarie 1948
București, Republica Populară Română
PărințiNicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu
Frați și suroriZoia Ceaușescu
Nicu Ceaușescu Modificați la Wikidata
Căsătorit cu1. Iordana Borilă, fiica lui Petre Borilă
2. Roxana Duna
CopiiDaniel Valentin, Alexandra
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
Activitate
DomiciliuBucurești  Modificați la Wikidata
Educație1. Facultatea de Fizică din București
2. Imperial College din Londra
Alma materUniversitatea din București
Imperial College London  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1970 - prezent
Cunoscut pentruimplicarea sa în perioada comunistă în conducerea clubului de fotbal Steaua București
Partid politicPartidul Comunist Român

Valentin Ceaușescu (n. 17 februarie 1948) este un fizician român, fiul cel mare al lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu. Este cunoscut și pentru implicarea, în perioada comunistă, în conducerea clubului de fotbal Steaua București. Prin activitatea sa managerială a clubului român de fotbal a contribuit decisiv la câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986, la Sevilla, în Spania.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Familie și studii[modificare | modificare sursă]

Fiul cel mare al fostului șef de stat român, Nicolae Ceaușescu și al soției sale, Elena, Valentin Ceaușescu a urmat cursurile Școlii Petru Groza, unde a terminat studiile liceale în anul 1965. În următorii doi ani a fost student al Facultății de Fizică din București, după care a urmat și a absolvit cursurile prestigiosului Imperial College din Londra.

În 1970 s-a reîntors în țară, angajându-se la Institutul de Fizică Atomică.

În același an, la 3 iulie, s-a căsătorit cu Iordana Borilă, fiica lui Petre Borilă și a comunistei de origine evreiască Ecaterina Abraham, cu care are un fiu, Daniel Valentin, născut în 1981. Valentin și Iordana au divorțat în 1988. În 1995, Valentin Ceaușescu s-a recăsătorit. Din această a doua căsătorie, fizicianul are o fată, Alexandra, născută în 1996.

În prezent este pensionar și trăiește în București.[1]

Politică[modificare | modificare sursă]

Deși la Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român Valentin Ceaușescu a fost ales membru supleant al Comitetului Central al P.C.R., el a dus o viață personală și publică foarte discretă, neimplicându-se deloc în politică.

Steaua București[modificare | modificare sursă]

A fost înainte de 1990 un apropiat al clubului de fotbal Steaua București. Implicarea sa managerială a fost decisivă și a dus în final la câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986, la Sevilla, în Spania.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Este fiul biologic al soților Ceaușescu, deci nu a fost adoptat, așa cum s-a zvonit nefundamentat.

După revoluția din 1989[modificare | modificare sursă]

După arestarea în decembrie 1989 a părinților săi, Nicolae și Elena Ceaușescu, Valentin a plecat din București, împreună cu prietena lui, viitoarea soție, și s-a ascuns la un prieten. La 25 decembrie 1989, chiar în ziua în care părinții săi au fost executați, a fost arestat și acuzat formal de subminare a economiei naționale. A fost apoi ținut în detenție la Domnești până în august 1990.

Bibliofil și colecționar de artă[modificare | modificare sursă]

Valentin Ceaușescu este un bibliofil și colecționar de artă pasionat, care a acumulat de-a lungul a peste patru decenii și jumătate numeroase piese valoroase. După arestarea sa ilegală din 25 decembrie 1989 i s-a confiscat, de către organele de stat de atunci, o importantă parte a colecției sale de artă și cărți. După multe "bătălii" juridice, în numeroase din curțile de justiție post-decembriste, colecționarul a reușit să recupereze aproape toate piese sale, cu excepția tabloului „Natură statică cu ulcică de aramă” de Gheorghe Petrașcu, încă "sechestrat" de Muzeul Național de Artă al României,[2] în ciuda existenței unei sentințe definitive de returnare a picturii dată de Curtea Supremă de Justiție a României din 19 aprilie 2007.[3][4]

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri