Utilizator:Naturista2018/Antilele Franceze

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Locația moderne teritorii din Indiile de Vest franceze
Les Salines în Martinica

Termenul Indiile de Vest sau Antilele franceze (franceză Antilles françaises) se referă la cele șapte teritorii în prezent sub suveranitatea franceză în Antilele insulele din Caraibe:

  • Cele două departamente de peste mări:
  • Cele două colectivități de peste mări de:
  • Insulele formând dependențe de Guadelupa, și anume
    • Les Saintes
    • Marie-Galante
    • La Désirade

Istoria[modificare | modificare sursă]

Pierre Belain d'Esnambuc a fost un comerciant francez și aventurier în Caraibe, care a înființat prima permanentă colonie franceză, Saint-Pierre, pe insula Martinica în 1635. Belain navigat în Caraibe, în 1625, în speranța de a stabili un francez așezare de pe insula St. Christopher (St. Kitts). În 1626 a revenit în Franța, unde a câștigat sprijinul de Cardinalul Richelieu pentru a stabili colonii franceze în regiune. Richelieu a devenit acționar în Compagnie de Saint-Christophe, creat pentru a realiza acest lucru cu d'Esnambuc la cap. Compania nu a fost un succes deosebit și Richelieu a s-a reorganizat ca Compagnie des Iles de l'Amérique. În 1635 d'Esnambuc navigat spre Martinica cu o sută de francezii coloniști pentru a șterge terenul de trestie de zahăr plantații.

După șase luni de la Martinica, d'Esnambuc întors la St. Christopher, în cazul în care în curând a murit prematur în 1636. Nepotul său, Jacques Dyel du Parchet, moștenit d'Esnambuc autoritatea lui peste coloniile franceze din Caraibe, în 1637 a deveni guvernator al Martinica. El a rămas în Martinica și nu se preocupe cu alte insule.

Francezii stabilit definitiv în Martinica și Guadelupa, după ce a fost condusă de pe Saint Kitts și Nevis (Saint-Christophe în franceză) de către Britanici. Fort Royal (Fort-de-France) pe Martinica a fost un important port pentru limba franceză nave de luptă în regiunea din care francezii au fost în măsură pentru a explora regiunea. În 1638, Jacques Dyel du Parchet (1606-1658), nepotul lui Pierre Belain d'Esnambuc și primul guvernator al Martinica, a decis să aibă Fort Saint Louis construit pentru a proteja orașul împotriva atacurilor inamice. De la Fort Royal, Martinica, Du Parchet procedat la sud, în căutare de noi teritorii și a întemeiat prima așezare din Saint Lucia în 1643, și a condus o expediție care a stabilit un francez de decontare în Grenada în 1649. În ciuda lunga istorie a statului Britanic, Grenada este moștenirea franceză este încă demonstrat de numărul de franceză loanwords în Grenadian Creole, în stil francez clădiri, bucătăria și locuri numele (De ex. Petit Martinica, Martinica de Canal, etc.)

În 1642 la Compagnie des Iles de l'Amérique primit-o de douăzeci de ani extensia de statutul său. Regele ar fi numele Guvernatorului General al companiei, iar compania Guvernatorii diferitelor insule. Cu toate acestea, de la sfârșitul anului 1640, în Franța Mazarin a avut puțin interes în afacerile coloniale, iar compania a stagnat. În 1651 s-a dizolvat în sine, să își vândă drepturile de exploatare pentru diverse petreceri. Du-Paquet de familie cumpărat Martinica, Grenada și Saint Lucia pentru 60.000 de livre. Sieur d'Houël cumparat Guadelupa, Marie-Galante, La Desirade și Saintes. La Cavalerii de Malta cumparat Saint Barthélemy și Saint Martin, care a fost făcut dependent de Guadelupa. În 1665, Cavalerii vândut insulele au dobândit de la nou-formate (1664) Compagnie des Indes occidentales.

Dominica este un fost ministru francez și colonie Britanică din Estul Caraibelor, situat aproximativ la jumătatea distanței dintre insulele franceze Guadelupa (la nord) și chile (la sud). Cristofor Columb a numit insula după ziua din săptămână pe care a văzut-o, într-o duminică (domingo în latină), 3 noiembrie 1493. În sute de ani după Columb aterizare, Dominica au rămas izolate. La momentul acesta a fost locuit de pe Insula Caribs, sau Kalinago oameni, și de-a lungul timpului mai multe s-au stabilit acolo după ce a fost condus la insulele din jur, ca puterile Europene a intrat în regiune. În 1690, franceză tăietori de lemne din Martinica și Guadelupa de a începe să configurați lemnului lagăre pentru a furniza insulele franceze cu lemn și, treptat, devin permanente coloniști. Franța a avut o colonie de mai mulți ani, au importat sclavi din Africa de Vest, Martinica și Guadelupa pentru a lucra pe plantațiile sale. În această perioadă, de jos, Antillean Creole limbajul s-a dezvoltat. Franța a cedat în mod oficial de posesie de Dominica în Marea Britanie în 1763. Marea Britanie a stabilit o colonie pe insula, în 1805. Ca urmare, Dominicanii vorbesc limba engleză ca limbă oficială, în timp ce de jos, Antillean creole este vorbită ca limbă secundară și este bine întreținut datorită locației sale între limbă franceză departamentele de Guadelupa și Martinica.

În Trinidad, ocupație spaniolă a contribuit puțin față de progrese, în ciuda insula este locul ideal. Deoarece s-a considerat underpopulated, Roume de St. Laurent, un Francez care locuia în Grenada, a fost capabil de a obține o "Cedula" de Población din spaniolă regele Carol al III-lea, la 4 noiembrie 1783, permițându-francez plantat cu sclavii lor, gratuit negrii și mulatrii din Antilele franceze din Martinica, Grenada, Guadelupa și Guyana să migreze spre Trinidad. Spaniolii au dat mai multe stimulente pentru a atrage coloniști de pe insulă, inclusiv scutirea de impozite pentru zece ani și a terenurilor acordă în conformitate cu condițiile stabilite în Cedula. Acest exod a fost, de asemenea, încurajate de către Revoluția franceză. Aceste noi imigranți stabilite de comunitățile locale de Blanchisseuse, Champs Fleurs, Paramin, Cascadă, Carenage și Laventille, adăugând la origine de Trinidadians și crearea creola de identitate; spaniolă, franceză, și Patois au fost limbile vorbite. Trinidad populația a sărit de sub 1.400 de în 1777, la peste 15.000 până la sfârșitul anului 1789. În 1797, Trinidad a devenit o colonie a coroanei Britanice, cu o populație vorbitoare de limbă franceză.

Insulele din Indiile de Vest franceze
Numele Cea mai mare așezare Populație
(Jan. 2011)[1]
Teren zona
(m2)[2][3][4]
Populație densitate
(inh. per km2)
Starea
Martinica Fort-de-France 392,291 1,128 348 Departamentul de peste mări / regiune
Guadelupa buna
(Basse-Terre Și Grande-Terre)
Pointe-à-Pitre 388,795 1,436 271 Departamentul de peste mări / regiune
Saint Martin Marigot 36,286 53 685 Colectivitate de peste mări, desprinse din Guadelupa
la 22 februarie 2007.
Marie-Galante Grand-Bourg 11,404 158 72 Face parte din regiunea Guadelupa.
Saint Barthélemy Gustavia 9,035 25 361 Colectivitate de peste mări, desprinse din Guadelupa
la 22 februarie 2007.
Les Saintes Terre-de-Haut 2,882 13 225 Face parte din regiunea Guadelupa.
La Désirade Beauséjour 1,554 21 74 Face parte din regiunea Guadelupa.
Indiile De Vest 842,247 2,834 297

Cele două oficiale franceze de peste mări sunt Guadelupa și Martinica. St. Martin și Saint-Barthélemy, fost atașat la departamentul de Guadelupa, au avut loc separat statutul de colectivități de peste mări din 2007. Aceste Caraibe Departamente et Collectivités d ' Outre Mer sunt, de asemenea, cunoscut sub numele de Indiile de Vest franceze.

Franceză Caraibe[modificare | modificare sursă]

În franceză Caraibe (sau Francofone Caraibe) include toate țările francofone din regiune.[5][6][7] It can also refer to any area that exhibits a combination of French and Caribbean cultural influences in music, cuisine, style, architecture, and so on.[8] Francofone Caraibe este o parte din mai larg franceză America, care include toate țările vorbitoare de limba franceză în America.

Cu toate acestea, pe termen variază în sensul de utilizare și cadru de referință. Acesta nu este utilizat mai mult în Franța, cu excepția cazului în care vorbitorul vrea să se refere la fiecare franceză dependență în regiunea Caraibelor. Acest termen este, astfel, mult mai ambiguă decât termenul de "Indiile de Vest", care se referă în mod specific la insule, care sunt departamentele franceze de peste mări, ceea ce înseamnă că au în general aceleași legi și regulamente ca departamentele de pe continent, în Franța. Colectivități pot fi incluse de asemenea.

Următoarele Caraibe regiuni sunt predominant franceză-limbă și/sau franceză Creolă-vorbind:

(*) = a câștigat independența față de Marea Britanie. Limba engleză este limba oficială, dar franceze bazate pe creole limbi sunt vorbite de populația insulei ca urmare a unei perioade de colonizarea franceză[9][10]

Fostul franceză West Indian insulele[modificare | modificare sursă]

În plus, unele dintre insulele din prezent și fostul Indiile de Vest a fost condusă de Franța. Printre unele dintre ele, un francez pe baza creole limbă este vorbită, în timp ce în altele, limba se apropie de extincție; anumite cuvinte și expresii pot varia printre insule.

A se vedea, de asemenea,[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Populations légales 2011 des départements et des collectivités d'outre-mer” (în franceză). INSEE. Accesat în . 
  2. ^ „Base chiffres clés : évolution et structure de la population 2010” (în franceză). INSEE. Accesat în . 
  3. ^ „Actualités : 2008, An 1 de la collectivité de Saint-Martin” (în franceză). INSEE. Accesat în . 
  4. ^ „Actualités : 2008, An 1 de la collectivité de Saint-Barthélemy” (în franceză). INSEE. Accesat în . 
  5. ^ Houston, Lynn Marie (). „Food Culture in the Caribbean”. p. xxi. ISBN 0313327645. Accesat în . 
  6. ^ Johnston, Christina (). „France and the Americas: Culture, Politics, and History”. p. 17. ISBN 1851094113. Accesat în . 
  7. ^ Cobley, Alan Gregor. „Crossroads of Empire: The European-Caribbean Connection, 1492-1992”. p. 1. ISBN 9766210314. Accesat în . 
  8. ^ Manuel, Peter (). „Popular Musics of the Non-Western World: An Introductory Survey”. p. 72. ISBN 0195053427. Accesat în . 
  9. ^ Gramley, Stephan; Pätzold, Kurt-Michael (). „A Survey of Modern English”. p. 265. ISBN 020344017X. Accesat în . 
  10. ^ Mitchell, Edward (). „St. Lucian Kwéyòl on St. Croix: A Study of Language Choice and Attitudes”. p. 210. ISBN 9781443821476. Accesat în .