Utilizator:Firilacroco/Îndrumări admin/Protejare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Administratorii au dreptul de a „proteja” pagini sau imagini, astfel încât să nu poată fi modificate decât de alți administratori. (linkul "Modifică pagina" este înlocuit cu un link "Vedeți sursa", când este văzut de utilizatori fără drepturi de administrare). Administratorii trebuie să folosescă aceast drept cât mai puțin posibil.

Protejare[modificare | modificare sursă]

Protejarea permanentă este folosită pentru:

  • Pagini foarte vizibile cum ar fi Pagina principală pentru a preveni vandalismul. Acest lucru include și formatele folosite în aceste pagini.
  • Logo-ul site-ului și paginile despre drepturile de autor.
  • Întreg spațiu de nume MediaWiki, pagini care țin de interfața și administrarea sistemului.
  • Paginile utilizatorilor de tip css și js sunt protejate automat. Numai utilizatorul și administratorii pot edita aceste pagini.

Protejarea temporară este folosită pentru:

Ca regulă generală, paginile nu trebuie protejate pe o perioadă mare de timp iar paginile de discuție nu se protejează.

Dispute legate de conținutul articolului[modificare | modificare sursă]

Cu excepția cazurilor clare de vandalism sau cele cu impact legal cum ar fi încălcarea drepturilor de autor sau defăimare, paginile protejate în cazul unui conflict de editare sunt protejate în versiunea în care se întâmplă să fie în momentul protejării. Potejarea paginii în timpul unui conflict de editare nu înseamnă aprobarea versiunii curente. Editorii nu trebuie să ceară protejarea unei anumite versiuni sau revenirea la o altă versiune dacă pagina a fost deja protejată, ci să participe la rezolvarea disputei pe pagina de discuții asociată articolului.

Adminii care sunt implicați într-un conflict de editare nu trebuie să protejeze paginile, cu excepția cazurilor de vandalism sau defăimare. Adminii nu trebuie să editeze paginile protejate decât dacă există un consens asupra schimbării sau, schimbarea nu are legătură cu disputa. Totuși, acest lucru trebuie făcut cu precauție și orice schimbare a articolului trebuie anunțată pe pagina de discuții.

Semiprotejare[modificare | modificare sursă]

Semiprotejarea permanentă este folosită pentru:

  • Paginile vandalizate des.
  • La cerere, paginile de utilizator (dar nu și paginile de discuție).

Semiprotejarea temporară este folosită pentru:

  • Prevenirea vandalismului atunci când blocarea utilizatorilor individuali nu este o soluție potrivită din moment ce o rată ridicată de vandalism provine de la o arie largă de adrese IP.
  • Paginile de discuție întrerupte de comentarii nepotrivite; acest lucru trebuie făcut rareori deoarece împiedică utilizatorii noi sau anonimi să ia parte la discuții.

Semiprotejarea nu trebuie folosită pentru:

  • Prevenirea vandalismului înainte ca acesta să aibă loc.
  • Într-o dispută dintre utilizatori autentificați și utilizatori anonimi, cu intenția de a bloca utilizatorii anonimi.
  • Doar cu scopul de a împiedica utilizatorii anonimi să modifice paginile.

Notă pentru administratori: ca toate protejările, semiprotejarea trebuie considerată ca o măsură de luat numai dacă toate celelalte măsuri au eșuat. Menționați explicit „semiprotejare” la descriere modificări în jurnalul de protecții pentru distingerea de o protejare completă.

Procedură[modificare | modificare sursă]

  1. Protejați pagina, motivat.
  2. Adăugați {{protejat}} sau alt format potrivit (v. Categorie:Formate protejare) în antetul paginii protejate temporar și specificați acest fapt în câmpul "Descriere modificări". Acest format adaugă automat pagina în Categorie:Pagini protejate.
  3. Încercați să aplanați conflictul între părțile participante.
  4. Scoateți protejarea (motivând acest lucru) odată ce conflictul a fost încheiat.
  5. Ștergeți {{protejat}} din antetul paginii protejate și menționați această acțiune la descriere modificări.

Urmăriți și arhiva protejărilor pentru a sesiza paginile protejate de mult timp sau protejările / deprotejările recente.

Imaginile de pe prima pagină[modificare | modificare sursă]

Imaginile de pe prima pagină devin deseori țintele vandalismelor, fiind înlocuite cu imagini șocante ce afectează credibilitatea proiectului. Ca metodă de siguranță, imaginile sunt protejate cât timp apar pe prima pagină.

Vă rugăm să protejați și să adăugați imaginilor de pe pagina principală formatul {{PPprotecție}}. Acesta va adăuga imaginea în Categorie:Imagini protejate pagina principală. De obicei pe prima pagină sunt 4 sau 5 imagini, câteva din ele provenind de la Wikicommons.

Vezi și[modificare | modificare sursă]