Biopsie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biopsie cerebrală.

Biopsia este un test medical frecvent efectuat de către un chirurg sau de unradiolog care implică eșantionare de celule sau țesut pentru examinare. Biopsia este prelevare medicală de țesut de la un subiect viu pentru a determina prezența sau gradul unei boli. Țesutul este examinat în general sub un microscop de către un patolog și poate fi de asemenea, analizat chimic. Atunci când un nod întreg sau o zonă suspectă este eliminată, procedura se numeste biopsie excizională. Atunci când doar o mostră de țesut este eliminată, cu conservarea arhitecturii histologice a celulelor țesutului, procedura se numeste biopsie incizională sau puncție bioptică. Atunci când un eșantion de țesut sau lichid este eliminat cu un ac într-un mod prin care celulele sunt eliminate fără păstrarea arhitecturii histologice a celulelor țesutului, procedura se numește biopsia aspirativă cu ac fin.

Ac pentru biopsie din măduva spinării

Pistolul de biopsie[modificare | modificare sursă]

Proiectat pentru tăierea biopsiei tuturor tipurilor de țesuturi moi (ficat, rinichi, tiroidian, pancreas, prostată, glandă mamară etc.)

Pentru o biopsie de bază (biopsie de bază, biopsie cor-biopsie, tăiere biopsie), puncția se realizează cu un ac special de unică folosință care este atașat la arma biopsiei. Acul este format din două părți - un harpon și un tub. În momentul lucrărilor, arma împușcă harponul la viteză mare, care fixează țesătura moale în canelură, iar apoi trefilul se împușcă la fel de repede, a cărui margine de tăiere taie coloana de țesătură situată în canelura harponului. Această procedură vă permite să nu obțineți câteva celule, ci un țesut complet al formării.