Udriște Năsturel
Udriște Năsturel (n. ca. 1596 – d. 1659) a fost un cărturar, autor de versuri și traducător român din Țara Românească.
Boier, logofăt al II-lea în timpul domniei lui Matei Basarab și mare logofat în timpul lui Constantin Șerban, era cumnat cu acesta. Venind în contact cu cultura europeană a vremii a achiziționat cărți valoroase din această epocă. A avut o contribuție de seamă la introducerea limbii române în biserică și în activitatea tipografiilor de la Govora și Târgoviște. Prin legăturile sale a contribuit la schimbul de tipărituri românești între Țara Românească, Moldova și Transilvania.
Traducător în limba română[modificare | modificare sursă]
A tradus în limba română, după un intermediar slav, romanul popular „Varlaam și Iosaaf” (1649) și a scris prefața la „Cazania de la Govora” (1642)
Prima traducere cunoscută în limba slavonă a lucrării lui Thomas a Kempis, Imitatio Christi, este datorată lui Udriște Năsturel. Traducerea a fost realizată și tipărită în secolul al XVII-lea, la Mănăstirea Dealu.[1] A mai tradus tratatul politico-filosofic și testamentar denumit Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie. [2]
Note[modificare | modificare sursă]
- ^ Andrei Brezianu, În loc de prefață, Thomas a Kempis, Imitațiunea lui Cristos, p. XIV.
- ^ Vezi textul: https://ro.wikisource.org/wiki/%C3%8Env%C4%83%C8%9B%C4%83turile_lui_Neagoe_Basarab_c%C4%83tre_fiul_s%C4%83u_Teodosie.
Vezi și[modificare | modificare sursă]
Bibliografie[modificare | modificare sursă]
- Academia Republicii Populare Române, Dicționar Enciclopedic Român, Editura Politică, București, 1962-1966;
- Thomas a Kempis, Imitațiunea lui Cristos, Traducere nouă, după originalul latin, cu stabilirea concordanțelor citatelor din Sfînta Scriptură de Andrei Brezianu, Arhiepiscopia Romano-Catolică București, 1992.
Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]
- Udriște Năsturel, Dan Horia Mazilu, Editura Minerva, 1974
Legături externe[modificare | modificare sursă]
- Mircea Dumitriu, Udriște Năsturel, între Orient și Occident, România liberă, 20 mai 2008