Uğur Şahin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Uğur Şahin
Date personale
Născut (58 de ani)[1][9] Modificați la Wikidata
İskenderun, provincia Hatay, Turcia[10][11] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuÖzlem Türeci[*][[Özlem Türeci (German physician, scientist and entrepreneur)|​]][10][11] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania[12]
 Turcia[11][2] Modificați la Wikidata
EtnieTurci în Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieoncolog[*]
cadru didactic universitar[*]
antreprenor
medic Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMainz Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba turcă
limba germană
limba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Köln
Erich Kästner-Gymnasium[*][[Erich Kästner-Gymnasium (school in Cologne, Germany)|​]]
Universitatea din Saarland  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Johannes Gutenberg din Mainz[*]
BioNTech[*][[BioNTech (Biotechnology company from Germany)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiGeorges Köhler Prize[*][[Georges Köhler Prize (award)|​]] ()
Mustafa Prize[*][[Mustafa Prize (science and technology award)|​]] ()[2]
Deutscher Krebspreis[*][[Deutscher Krebspreis |​]] ()
Financial Times Person of the Year[*][[Financial Times Person of the Year (person the Financial Times has considered has demonstrated considerable influence in a given year)|​]] ()
Axel Springer Award[*][[Axel Springer Award (award)|​]] ()
Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce[*] ()
Premio Princesa de Asturias de Investigación Científica y Técnica[*][[Premio Princesa de Asturias de Investigación Científica y Técnica (science award)|​]] ()[3]
Ehrendoktor der Universität zu Köln[*][[Ehrendoktor der Universität zu Köln |​]] ()[4]
Premiul Paul Ehrlich și Ludwig Darmstaedter[*] ()[5]
EMBO Membership[*][[EMBO Membership (award granted by EMBO in recognition of research excellence and the outstanding achievements made by a life scientist)|​]]
Hochschullehrer des Jahres[*][[Hochschullehrer des Jahres |​]] ()
Louis-Jeantet-Preis[*][[Louis-Jeantet-Preis (Swiss medicine award)|​]] ()[6]
Premiul Fundației Warren Alpert[*] ()[7]
Premiul William B. Coley[*] ()[8]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Uğur Șahin (n. , İskenderun, provincia Hatay, Turcia) este un medic german.[13] Principalele sale interese științifice sunt cercetarea cancerului și imunologia.[14] Din 2006 este profesor de oncologie experimentală la Clinica Medicală III a Universității din Mainz și din 2008, împreună cu soția sa Özlem Türeci, fondator și CEO al companiei Biontech. Șahin este considerat unul dintre principalii dezvoltatori de vaccinuri împotriva COVID-19.[15]El și soția sa aparțin, de asemenea, celor o sută cei mai bogați oameni din Germania. [16] Revista Forbes estimează valoarea netă a lui Șahin la 5,2 miliarde de dolari.[17]

Viață și educație[modificare | modificare sursă]

La vârsta de patru ani, Șahin s-a mutat cu mama sa din Turcia pentru a locui cu tatăl său, care lucra la uzina Ford din Köln.[18][19][20] Pe lângă fotbal, a fost deosebit de interesat de cărțile de popularizare a științei pe care le împrumuta de la biblioteca bisericii. Șahin și-a luat bacalaureatul în 1984 la Gimnaziul Erich-Kästner din Köln-Niehl, primul absolvent al școlii care era copilul unui gastarbeiter turc. A urmat cursuri avansate de matematică și chimie și a fost șef de promoție.[21] Interesul său pentru imunologie a apărut după un program de televiziune cu medicul și jurnalistul științific Hoimar von Ditfurth.[22] Apoi a studiat medicina la Universitatea din Köln din 1984 până în 1992.[23][24] Și-a luat doctoratul summa cum Laude în 1992 cu o lucrare de imunoterapie a celulelor tumorale. El și-a urmat conducătorul de doctorat Michael Pfreundschuh la Universitatea Saarland în 1992. Din 1992 până în 1994 a studiat matematica la Fernuniversität Hagen.[25]

Șahin și-a întâlnit viitoarea soție Özlem Türeci în timp ce lucra la Spitalul Universitar Saarland din Homburg, când Türeci era în ultimul an de studiu.[26] Cuplul s-a căsătorit în 2002 și are o fiică.[27]

Biontech[modificare | modificare sursă]

În 2008 Șahin a fost unul dintre fondatorii companiei de biotehnologie Biontech din Mainz și de atunci este directorul general al acesteia.[28] Biontech se concentrează pe dezvoltarea și fabricarea imunoterapiilor active ale cancerului și a altor boli grave cu o abordare specifică pacientului.[29] Șahin efectuează cercetări mai ales în domeniul medicamentelor pe bază de ARNm utilizate ca imunoterapii individualizate a cancerului, ca vaccinuri împotriva bolilor infecțioase și ca terapii de substituție a proteinelor în cazul unor boli rare.[30] Începând cu aprilie 2020 Biontech a realizat sub conducerea lui Șahin și a soției sale Özlem Türeci vaccinul BNT162b2 împotriva COVID-19.[31][32] Șahin are mai multe brevete pe care le-a înregistrat în comun cu firma și partenerii săi.

Referitor la cooperarea cu alte companii în ceea ce privește COVID-19, Șahin a declarat: „Cooperarea este în mod absolut cheia acestei provocări globale.” [33] Șahin se pronunță împotriva vaccinării obligatorii și subliniază importanța caracterului voluntar al acesteia. [34]

Șahin deține 17,3 % din acțiunile BioNTech SE și avea în decembrie 2020 o avere de peste 5 miliarde de dolari SUA, ceea ce îl face unul dintre cei mai bogați 500 de oameni din lume. [35]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Curriculum vitae (PDF) 
  2. ^ a b https://www.mustafaprize.org/page/?id=1022  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.rtve.es/noticias/20210623/premios-princesa-asturias-2021-investigacion-cientifica/2108722.shtml, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Özlem Türeci und Uğur Şahin im Historischen Rathaus zu Köln geehrt (în germană), accesat în  
  5. ^ (PDF) https://www.uni-frankfurt.de/105750216.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.jeantet.ch/en/prix-louis-jeantet/laureats/%25year_laureat%25/ugur-sahin-ozlem-tureci-and-katalin-kariko/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://warrenalpert.org/prize-recipients/ugur-%C5%9Fahin  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://www.cancerresearch.org/william-b-coley-award  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ a b  
  10. ^ a b https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ise-bisikletle-giden-milyarderler-ozlem-tureci-ve-ugur-sahin-6120664/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ a b c https://www.nytimes.com/2020/11/10/business/biontech-covid-vaccine.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ https://www.tagesspiegel.de/gesellschaft/wir-sind-impfstoff-ueber-zwei-wissenschaftler-die-nicht-nur-hoffnung-gegen-das-virus-machen/25771136.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ Hatice Akyün. http://www.tagesspiegel.de/gesellschaft/wir-sind-impfstoff-ueber-zwei-wissenschaftler-die-nicht-nur-hoffnung-gegen-das-virus-machen/25771136.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  14. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Johannes Göbel: Erfolgreiches „Mainzer Modell“. In: Deutschland-Portal. Fazit Communication in Zusammenarbeit mit dem Auswärtigen Amt, 2015-03-26..
  15. ^ Kurt Stukenberg. https://www.spiegel.de/wissenschaft/medizin/corona-immuningenieure-im-wettlauf-gegen-die-zeit-a-040c279e-e8f8-455c-b542-a6aae4993c9e.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  16. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Hendrikje Rudnick 17 Nov 2020: Von Gastarbeiter-Kindern zu Milliardären: Biontech-Chef Ugur Sahin und seine Frau Özlem Türeci gehören zu den 100 reichsten Deutschen. 2020-11-17.. (de-DE)
  17. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Ugur Sahin. (en)
  18. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Martin U. Müller, DER SPIEGEL: Biontech-Gründer Șahin und Türeci: Die Gewinner des Jahres - DER SPIEGEL - Wirtschaft. (de)
  19. ^ Franz Josef Wagner.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  20. ^ https://www.rtl.de/cms/corona-impfstoff-koennte-biontech-gruender-ugur-sahin-weltberuehmt-machen-4630380.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  21. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Bastian Ebel: Stolz an Kölner Schule: Irrer Lebensweg: Ex-Abiturient wird in Corona-Zeit zum Weltstar. 2020-11-11.. (de-DE)
  22. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Martin U. Müller, DER SPIEGEL: Biontech-Gründer Șahin und Türeci: Die Gewinner des Jahres - DER SPIEGEL - Wirtschaft. (de)
  23. ^ Sebastian Balzter. copie arhivă (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  24. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Entwicklung innovativer Impfstoffe gegen Krebserkrankungen. In: YouTube.
  25. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Prof. Dr. Ugur Sahin, Mitglied des FZI. Forschungszentrum für Immuntherapie (FZI) der Johannes Gutenberg-Universität Mainz.. (PDF)
  26. ^ Tobias Stolzenberg. https://www.heise.de/select/tr/2018/5/1525055172523270.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  27. ^ Kristina Läsker. https://www.yumpu.com/de/document/read/10649156/krebsforscherin-3-ganymed-pharmaceuticals-ag.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  28. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Ugur Sahin, Profile and Biography. In: Bloomberg. (en)
  29. ^ Hofmann, Siegfried; Terpitz, Katrin.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  30. ^ Kutter, Susanne.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  31. ^ Siegfried Hofmann, Christian Wermke. https://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/ugur-sahin-und-oezlem-tuereci-dieses-medizinerpaar-entwickelt-einen-covid-19-impfstoff/25766452.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  32. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) The Husband-and-Wife Team Behind the Leading Vaccine to Solve Covid-19. In: The New York Times. 2020-11-10.. (en)
  33. ^ https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/mainzer-unternehmen-wie-biontech-gegen-corona-kaempft-16682001.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  34. ^ Fanny Jimenez. https://www.businessinsider.de/wissenschaft/gesundheit/biontech-ceo-ugur-sahin-ueber-corona-impfstoff-wir-haben-unser-projekt-lightspeed-genannt-um-klarzumachen-wir-vergeuden-keine-zeit-a/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  35. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Holger Zschäpitz: Der Kampf gegen Corona hat Ugur Sahin zum Multimilliardär gemacht. 2020-12-07..