Traian Gheorghiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele Traian Gheorghiu, vedeți Traian Gheorghiu (dezambiguizare).
Traian Gheorghiu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani) Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician Modificați la Wikidata
Activitate
Membru corespondent al Academiei Române
Membru al Academiei de Științe din România

Traian Gheorghiu (n. 19 februarie 1887, Craiova – d. 3 februarie 1968, București) a fost un fizician și academician român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Provine dintr-o familie craioveană de condiție modestă. A luptat în primul război mondial, fiind căpitan de artilerie. După război a plecat la Paris pentru completarea studiilor de fizică. S-a căsătorit la Paris, soția sa fiind originară din țările baltice (Estonia). Ca mulți alți intelectuali români de stânga a revenit în țară că membru al Partidului Comunist, fiind spre sfârșitul vieții însă profund deziluzionat de felul în care ideologia socialistă a fost transpusă în viață. Intelectual blajin, a făcut mult bine în jurul său, ridicând și ajutând mulți oameni nevoiași și tineri intelectuali în formare. Este înmormântat la Cimitirul Bellu în Parcul Academiei Române.[necesită citare]

A fost șeful catedrei de fizică experimentală de la Universitatea din București, șef de secție la IFA. Bun prieten cu Șerban Țițeica.

A fost membru corespondent din 1948 al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lista membrilor Academiei de Științe din România (ASR) (1936-1948) p.2” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]