Toma Cocișiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Toma Cocișiu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (98 de ani) Modificați la Wikidata

Toma Cocișiu (n. 28 august 1887, Vad, Comitatul Făgăraș, azi în județul Brașov - d. 26 mai 1986) a fost un inovator în pedagogie, care a promovat metodele active în procesul de predare-învățare.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Toma Cocișiu s-a născut la 28 august 1887 în satul Vad, Comitatul Făgăraș, azi în comuna Șercaia, din județul Brașov. Părinții săi au fost Gheorghe și Ana Cocișiu.

Studiile le-a făcut la școala din localitatea natală, Vad, apoi la Școala Grănicerească din Ohaba (sat vecin cu satul natal al lui Toma Cocișiu), la liceul românesc din Brașov[1] și și-a încheiat studiile la Institutul Pedagogic Greco-Catolic din Blaj, pe vremea aceea, în comitatul Alba de Jos, făcând parte din prima promoție.

S-a remarcat prin promovarea metodelor active de predare-învățare, lucru inovator în pedagogia și didactica epocii.

În calitate de director, a fondat la Școala primară de stat de la Blaj[2] o școală experimentală (Școală de experiență)[3], unde și-a pus în practică metodele moderne pe care le susținea.

A decedat la 26 mai 1986, la vârsta de aproape 99 de ani.

Cinstirea lui Toma Cocișiu[modificare | modificare sursă]

  • Școala din Blaj, la care altădată fusese director, azi o școală generală, îi poartă numele, începând cu anul 2004[3]: Școala Generală cu clasele I - VIII „Toma Cocișiu” din Blaj.
  • Pentru cinstirea lui Toma Cocișiu, la 22 octombrie 1993, a fost dezvelită o placă comemorativă, în care se atestă faptul că în această clădire a funcționat Școala experimentală înființată de Toma Cocișiu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Elisabeta Voiculescu, Jocul faptelor: Contribuții practice la Școala experimentală de la Blaj - Toma Cocișiu, Aeternitas, Alba Iulia, 2003.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Azi: Colegiul Național „Andrei Șaguna”
  2. ^ Azi: Școala Generală cu clasele I - VIII „Toma Cocișiu” din Blaj.
  3. ^ a b Școala Generală cu clasele I - VIII „Toma Cocișiu”, Blaj

Legături externe[modificare | modificare sursă]