Tocmeală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Termenul tocmeală sau negociere se referă la un proces prin care cumpărătorul solicită vânzătorului să reducă prețul unui bun sau al unui serviciu pe care vânzătorul îl are de oferit. Este un proces prin care se fac vizibile atât interesele solicitanților cât și ale ofertanților. Vânzătorul încearcă să ridice prețul, în timp ce cumpărătorul încearcă să îl coboare, cu scopul de a se ajunge între ei la un acord. Deseori, nu se ajunge la un acord care să satisfacă ambele părți și atunci acea acțiune de  cumpărare⁠(d)/vânzare rămâne nefinalizată. Se poate spune că este o controversă între cumpărător⁠(d) și vânzător asupra prețului.

Tocmeala este o strategie alternativă variantei în care prețurile bunurilor și serviciilor sunt pre-stabilite. Tocmeala a dispărut în multe părți ale lumii, acolo unde costul/prețul timpului necesar tocmelii este mai mare decât câștigul în sine. Își continuă existenta în piețe stradale (cum spre exemplu, prin Medellin, Columbia, Peru sau prin Buenos Aires, Argentina, Mozambic sau pentru bunuri mai scumpe).

În ghidurile de călătorie, de obicei, se indica cam care (în %), în general, este marja rezonabilă la care poți apela ca turist în relația cu un vânzător. Pentru asta, atunci când faceți căutări pe internet, puteți asocia cuvântul "tocmeală" cu locul preconizat al vizitei, pentru a ști cam cum este obiceiul acolo: de exemplu, "tocmeală Maroc".

Ca termen, se poate întâlni folosit sub formă de verb: "a face tocmeală" sau poate fi auzit în expresii de genul "m-am tocmit, la sânge" sau "ne-am tocmit până am ajuns la un preț rezonabil".

Vezi și[modificare | modificare sursă]