Negociere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Negocierea este o discuție între doi sau mai mulți parteneri, un proces de comunicare structurat, prin care părțile rezolvă diferențele și conflictele care există între ele, încercând sa gaseasca soluții acceptate de toți cei implicați. Este o comunicare interpersonală sau intergrup care are loc pentru că o decizie afectează și alte părți sau pentru că este nevoie de rezolvarea unei dispute. Este un proces dificil care necesită însușirea unor tactici bine definite și abilități de comunicare.

În lucrarea „Ghid de Negociere”, Zeno-Daniel Șuștac și Claudiu Ignat definesc negocierea ca fiind o „modalitate alternativă de soluționare a conflictelor bazată pe comunicare bidirecțională în care părțile implicate își modifică pe parcurs pretențiile și conlucrează pentru a genera o soluție mutual acceptată, urmând o anumită strategie și folosind anumite tehnici și tactici”. Acești autori consideră că negocierea este un proces structurat în care părțile, prin concesii reciproce, identifică o cale de compromis, în vederea stingerii unei dispute sau a rezolvării unei situații.

Negocierea presupune implicarea a două sau mai multe părți în discutarea unui contract sau avantaj.

În vederea unei negocieri cât mai eficiente, părțile trebuie să comunice cât mai bine. Printre aspectele ce trebuie urmărite pentru o comunicare eficientă:

  • Fiecare din părți trebuie să știe de ce s-a întâlnit și să aibă pregătite temele discuției.
  • Pentru eficientizare se va folosi un limbaj deschis și direct.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Caută „negociere” în Wikționar, dicționarul liber.