Tinerii Titani (echipă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tinerii Titani

Tinerii Titani pe coperta revistei The New Teen Titans #1 (noiembrie 1980)
Informații despre publicare
Publicat deDC Comics
Prima aparițieThe Brave and the Bold #54 (iulie 1964)
Creat deBob Haney și Bruno Premiani

Tinerii Titani sunt un o echipă de supereroi, care apare în benzile desenate americane publicate de DC Comics. După cum indică și numele, membrii grupului sunt justițiari adolescenți, mulți dintre ei acționând ca însoțitori ai principalilor supereroi DC din Liga Dreptății. Debutând în revista The Brave and the Bold #54, în 1964, echipa a fost inițial formată din Robin (Dick Grayson), Kid Flash (Wally West) și Aqualad (Garth), înainte de a adopta numele de Teen Titans, în numărul 60, odată cu înrolarea lui Wonder Girl (Donna Troy).[1]

Seria nu are să devină un adevărat succes până în anii 1980, când este reluată cu denumirea The New Teen Titans, sub semnătura scriitorului Marv Wolfman și a artistului George Pérez.[2][3] Această versiune i-a prezentat pe protagoniștii originali, acum ca tineri adulți, și a introdus noi personaje: Cyborg (Victor Stone), Starfire (Koriand'r) și Raven (Rachel Roth), precum și pe fostul membru al Patrulei Doom, Beast Boy (Garfield Logan), sub noul său pseudonim de Changeling. Un punct culminant al seriei, atât din punct de vedere critic, cât și comercial, a fost povestea „The Judas Contract”, în care Teen Titans sunt trădați de colega lor de echipă, Terra (Tara Markov).

Tinerii Titani au fost adaptați în diferite medii. Se remarcă aparițiile în serialul de animație omonim, Haideți, Tineri Titani!, și serialul live-action Titans. În cadrul DC Comics, Tinerii Titani reprezintă un grup influent de personaje care au jucat roluri importante în toate poveștile majore ale editurii. Mulți răufăcători care i-au înfruntat pe Titani au preluat un rol permanent în publicațiile DC, cum ar fi asasinul Deathstroke, demonul Trigon și organizația malefică H.I.V.E.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Epoca de Argint[modificare | modificare sursă]

Robin (Dick Grayson), Kid Flash (Wally West) și Aqualad (Garth) fac echipă pentru a învinge un răufăcător care controlează vremea, cunoscut sub numele de Mister Twister, în The Brave and the Bold #54 (iulie 1964).[4] Ei au apărut sub numele de Teen Titans în The Brave and the Bold #60 (iulie 1965), după alăturarea surorii mai mici a lui Wonder Woman, Wonder Girl (Donna Troy).[5] După ce au fost prezentați în Showcase #59 (decembrie 1965), tinerii supereroi au primit propria serie, începând cu Teen Titans #1 de Haney și Nick Cardy.[6]

Premisa inițială a seriei era că Tinerii Titani ajutau adolescenți și răspundeau la apeluri. Speedy, partenerul lui Green Arrow, are apariții ca invitat înainte de a se alătura oficial echipei, în Teen Titans #19.[7][8][9] Aqualad ia o pauză de la grup în același număr, dar are mai multe apariții ulterioare,[10][11] uneori cu prietena sa, Aquagirl.[12] Neal Adams a fost chemat să rescrie și să redeseneze o poveste Teen Titans care fusese creată de Len Wein și Marv Wolfman. Povestea, intitulată „Titans Fit the Battle of Jericho!”, ar fi introdus primul supererou afro-american de la DC, dar a fost respinsă de editorul Carmine Infantino.[13] Povestea revizuită a apărut în Teen Titans #20 (martie-aprilie 1969). Wolfman și Gil Kane au creat o origine pentru Wonder Girl în Teen Titans #22 (iulie-august 1969), și i-au prezentat noul costum.[14]

Seria a explorat evenimente precum tensiunile rasiale din orașe, și protestele împotriva războiului din Vietnam. Într-o poveste care a început în numărul 25 (februarie 1970), Titanii s-au confruntat cu moartea accidentală a unui activist pentru pace, ceea ce i-a determinat să își reconsidere metodele de acțiune.[15] Ca urmare, Teen Titans și-au abandonat pentru scurt timp identitățile pentru a lucra ca civili obișnuiți, dar efortul a fost abandonat rapid. Pe parcurs, Aqualad a părăsit seria, iar un nou personaj, Mr. Jupiter, a fost introdus. Acesta i-a susținut financiar pe Titani pentru o scurtă perioadă de timp. Seria a fost anulată cu numărul 43 (ianuarie-februarie 1973).[16]

Anii '70[modificare | modificare sursă]

Seria a fost reluată cu numărul 44 (noiembrie 1976).[17] Poveștile au inclus prezentările supereroinei afro-americane Bumblebee și a fostei super-răufăcătoare Harlequin, în numărul 48, și introducerea echipei Teen Titans West în numerele 50-52, formată din mai mulți eroi adolescenți, inclusiv Bat-Girl (Betty Kane) și Golden Eagle.[18] Renașterea a fost de scurtă durată, seria fiind anulată cu numărul 53 (februarie 1978), care a prezentat o poveste de origine.[19] La final, eroii și-au dat seama că, acum că au ajuns la 20 de ani, au depășit faza de „Tineri” Titani. În ultimul panou, fără să vorbească, ei pleacă cu toții pe drumuri separate.

The New Teen Titans[modificare | modificare sursă]

Starfire, Kid Flash și Raven în paginile DC Comics Presents #26 (octombrie 1980)

DC Comics Presents #26 (octombrie 1980) a introdus o nouă echipă de Titani, condusă de Robin, Wonder Girl și Kid Flash, și urmată de The New Teen Titans #1 (noiembrie 1980). Seria, creată de scenaristul Marv Wolfman și artistul George Pérez, l-a reintrodus pe Beast Boy în rolul de Changeling, și i-a prezentat pe omul-mașină Cyborg, extrateresta Starfire și întunecata Raven.[20] Raven, o expertă manipulatoare, pregătește grupul pentru a lupta împotriva tatălui ei demonic, Trigon, iar echipa rămâne împreună.

Printre adversarii echipei s-a numărat și Deathstroke (Slade), un mercenar care acceptă un contract de a-i ucide pe Titani, pentru a îndeplini o sarcină pe care fiul său nu a putut să o ducă la bun sfârșit. Acest lucru a dus poate la probabil cea mai notabilă poveste a Titanilor din acea epocă. „The Judas Contract” din 1984, apărut în Tales of the Teen Titans #42-44 și Tales of the Teen Titans Annual #3,[21] a prezentat o fată psihopată pe nume Terra cu puterea de a manipula pământul și toate materialele legate de pământ. Ea se infiltrează printre Titani pentru a-i distruge. „The Judas Contract” a câștigat premiul Comics Buyer's Guide Fan Award pentru „povestea preferată de benzi desenate”, și a fost retipărită ulterior ca volum de sine stătător în 1988.[22] Robin adoptă identitatea de Nightwing,[23] în timp ce Wally West renunță la persoana sa Kid Flash și părăsește Titanii.

Alte povești notabile din New Teen Titans au inclus „A Day in the Lives...”,[24] care prezintă o zi din viața personală a membrilor echipei; „Who is Donna Troy?”,[25] care îl prezintă pe Robin investigând originile lui Wonder Girl; și „We Are Gathered Here Today. ...”, relatând povestea nunții lui Wonder Girl.[26] Tales of the New Teen Titans, o serie limitată în patru părți scrisă de Wolfman și Pérez, a fost publicată în 1982, detaliind poveștile lui Cyborg, Raven, Changeling și Starfire. Wolfman a scris o serie de benzi desenate de conștientizare a consumului de droguri care au fost publicate în cooperare cu The President's Drug Awareness Campaign în 1983-1984. Prima a fost creionată de Pérez și sponsorizată de Keebler Company,[27] a doua a fost ilustrată de Ross Andru și subscrisă de American Soft Drink Industry,[28] iar a treia a fost desenată de Adrian Gonzales și finanțată de IBM.[29][30]

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Tinerii Titani ca protagoniști ai serialului de animație Tinerii Titani (2003-2006)
 • Tinerii Titani apar într-un segment autointitulat al emisiunii The Superman/Aquaman Hour of Adventure, fiind reprezentați de Speedy, Kid Flash, Wonder Girl și Aqualad.
 • Tinerii Titani apar, în 1984, în spotul Keebler PSA „New Teen Titans Say No to Drugs”. Echipa este formată din Wonder Girl, Starfire, Raven, Cyborg, Beast Boy, Kid Flash și Protector.[31]
 • Tinerii Titani apar într-un serial TV cu titlu omonim, fiind reprezentați inițial de membrii fondatori Robin, Starfire, Cyborg, Raven și Beast Boy. În plus, Thunder și Lightning, Hot Spot, Wildebeest, Titans East, Red Star, Kole, Gnarrk, Melvin, Timmy Tantrum, Teether, Bobby, Kid Flash, Argent, Bushido, Herald, Jericho, Killowat, Pantha, și Jinx apar ca membri onorifici pe parcursul serialului.
 • Tinerii Titani apar în scurtmetrajul Mad „Teen Titanic”, fiind reprezentați de Robin, Raven, Cyborg, Beast Boy, Starfire, Blue Beetle, Superboy, Kid Flash, Wonder Girl și Aqualad.
 • Tinerii Titani apar în segmentul „New Teen Titans” din DC Nation Shorts, fiind reprezentați de Robin, Starfire, Cyborg, Raven și Beast Boy.
 • Două iterații ale Titanilor apar în serial live-action cu nume omonim, cu prima încarnare formată din membrii fondatori Dick Grayson, Aqualad, Wonder Girl și Hawk și Dove, precum și din recrutul ulterior Jericho, în timp ce Grayson se alătură în cele din urmă lui Kory Anders, Rachel Roth și Gar Logan pentru a forma o nouă încarnare, ani mai târziu. Pe măsură ce seria avansează, Jason Todd, Rose Wilson, Superboy și Krypto se alătură grupului.
 • Tinerii Titani apar în episodul DC Super Hero Girls, „#TweenTitans”, fiind reprezentați de încarnările preadolescente ale lui Robin, Starfire, Beast Boy, Cyborg și Raven.

Film[modificare | modificare sursă]

 • Tinerii Titani apar în Teen Titans: Trouble in Tokyo, fiind reprezentați de Robin, Starfire, Cyborg, Raven și Beast Boy.
 • Tinerii Titani fac o apariție cameo de fundal, fără să vorbească, în Justice League: The New Frontier.
 • Tinerii Titani apar în filmele care se desfășoară în DC Animated Movie Universe (DCAMU).
  • Apar pentru prima dată în Justice League vs. Teen Titans,[34] fiind reprezentați de Starfire, Raven, Blue Beetle și Beast Boy, precum și de noul recrut Robin și aliatul ocazional Dick Grayson.
  • Tinerii Titani apar în Teen Titans: The Judas Contract, fiind reprezentați de membrii actuali Starfire, Cărăbușul Albastru, Raven, Beast Boy și Robin, precum și de membrii fondatori Dick Grayson, Speedy, Kid Flash și Bumblebee.
  • Tinerii Titani apar în Justice League Dark: Apokolips War, fiind reprezentați de Dick Grayson, Starfire, Blue Beetle, Raven, Beast Boy, Robin, Speedy, Kid Flash, Bumblebee, Superboy, Wonder Girl și Wallace West.

Membri[modificare | modificare sursă]

Membrii originali ai Tinerilor Titani
Supererou Nume real Data înrolării
Robin / Nightwing Dick Grayson The Brave and the Bold #54 (iulie 1964)
Kid Flash / Flash Wally West
Aqualad / Tempest Garth
Wonder Girl Donna Troy The Brave and the Bold #60 (iunie-iulie 1965)
Speedy / Arsenal Roy Harper Teen Titans #4 (august 1966)
Lilith / Omen Lilith Clay Teen Titans #25 (ianuarie-februarie 1970)
Hawk Hank Hall
Dove Don Hall
Guardian / Herald Malcolm Duncan Teen Titans #26 (martie-aprilie 1970)
Aquagirl Tula Teen Titans #30 (noiembrie-decembrie 1970)
Gnarrk John Gnaark Teen Titans #33 (mai-iunie 1971)
Harlequin Duela Dent Teen Titans #46 (februarie 1977)
Bumblebee Karen Beecher-Duncan Teen Titans #48 (iunie 1977)
Flamebird Betty Kane Teen Titans #52 (decembrie 1977)

A doua generație de Tineri Titani și-a făcut debutul în anii 1980, odată cu publicarea seriei The New Teen Titans.

Beast Boy / Changeling Garfield Mark Logan DC Comics Presents #26 (1980)
Raven Rachel Roth (nume folosit pe Pământ)
Starfire Koriand'r
Cyborg Victor Stone
Terra Tara Markov The New Teen Titans #30 (aprilie 1983)
Jericho Joseph Wilson The New Teen Titans (vol. 2) #1 (august 1984)
Robin Jason Todd The New Teen Titans (vol. 2) #20 (mai 1986)
Phantasm Danny Chase "The New Teen Titans Annual" #3 (august 1987)
Pantha Rosabelle Mendez "The New Titans" #74 (martie 1991)
Red Star Leonid Kovar The New Titans #77 (iunie 1991)
Baby Wildebeest The New Titans #85 (aprilie 1992)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Bob Haney Interviewed by Michael Catron Part Four (of Five)”. The Comics Journal. Seattle, Washington: Fantagraphics Books. . Arhivat din original la . 
 2. ^ MacDonald, Heidi D. (octombrie 1982). „DC's Titanic Success”. The Comics Journal. Fantagraphics Books (#76): 46–51. 
 3. ^ Levitz, Paul (). 75 Years of DC Comics The Art of Modern Mythmaking. Cologne, Germany: Taschen. p. 454. ISBN 978-3-8365-1981-6. [Marv Wolfman and George Pérez] created a title that would be DC's sales leader throughout the 1980s. 
 4. ^ McAvennie, Michael; Dolan, Hannah, ed. (). „1960s”. DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. London, United Kingdom: Dorling Kindersley. p. 111. ISBN 978-0-7566-6742-9. They were never given a team name when scribe Bob Haney and artist Bruno Premiani spun them against Mister Twister. This first team-up of Robin, Kid Flash and Aqualad came to be classically regarded as the inaugural story of the Teen Titans. 
 5. ^ McAvennie "1960s" in Dolan, p. 115: "Writer Bob Haney and artist Nick Cardy added another member to the ranks of the newly formed Teen Titans: Wonder Girl."
 6. ^ McAvennie "1960s" in Dolan, p. 116: "The Teen Titans earned their own series after successful tryouts in both The Brave and the Bold and Showcase. Scribe Bob Haney and artist Nick Cardy promptly dispatched Robin, Aqualad, Wonder Girl and Kid Flash...as the newest members of the Peace Corps."
 7. ^ Haney, Bob (w), Cardy, Nick (p), Cardy, Nick (i). "The Secret Olympic Heroes" Teen Titans #4 (July–August 1966)
 8. ^ Haney, Bob (w), Novick, Irv (p), Cardy, Nick (i). "Monster Bait!" Teen Titans #11 (September–October 1967)
 9. ^ Friedrich, Mike (w), Kane, Gil (p), Wood, Wally (i). "Stepping Stones for a Giant Killer!" Teen Titans #19 (January–February 1969)
 10. ^ Skeates, Steve (w), Cardy, Nick (p), Cardy, Nick (i). "Blindspot" Teen Titans #28 (July–August 1970)
 11. ^ Skeates, Steve (w), Cardy, Nick (p), Cardy, Nick (i). "Captives!" Teen Titans #29 (September–October 1970)
 12. ^ Skeates, Steves (w), Infantino, Carmine (p), Cardy, Nick (i). "Some Call it Noise" Teen Titans #30 (November–December 1970)
 13. ^ Cronin, Brian (). Was Superman a Spy?: And Other Comic Book Legends Revealed. New York, New York: Plume. ISBN 9780452295322. 
 14. ^ McAvennie "1960s" in Dolan, p. 134: "Four years after the debut of Wonder Girl, writer Marv Wolfman and artist Gil Kane disclosed her origins."
 15. ^ McAvennie "1970s" in Dolan, p. 138: "Tragedy initiated a new era for the Teen Titans as told by scribe Robert Kanigher and artist Nick Cardy."
 16. ^ Haney, Bob (w), Saaf, Art (p), Cardy, Nick (i). "Inherit the Howling Night!" Teen Titans #43 (January–February 1973)
 17. ^ McAvennie "1970s" in Dolan, p. 171: "More than three years since Teen Titans was canceled, writers Paul Levitz and Bob Rozakis, with artist Pablo Marcos, revived the series."
 18. ^ Franklin, Chris (iulie 2013). „Go West, Young Heroes: The Teen Titans in La-La Land”. Back Issue!. Raleigh, North Carolina: TwoMorrows Publishing (#65): 56–58. 
 19. ^ McAvennie "1970s" in Dolan, p. 176: "The team's untold origin...was vividly transcribed by writer Bob Rozakis and artist Juan Ortiz."
 20. ^ Manning, Matthew K. "1980s" in Dolan, p. 188: "[The New Teen Titans] went on to become DC's most popular comic team of its day. Not only the springboard for the following month's The New Teen Titans #1, the preview's momentous story also featured the first appearance of future DC mainstays Cyborg, Starfire and Raven."
 21. ^ Comics Buyer's Guide Fan Awards Archives”. Comics Buyer's Guide. Iola, Wisconsin. Arhivat din original la . Accesat în . 
 22. ^ Wolfman, Marv; Pérez, George (). The New Teen Titans: The Judas Contract. New York, New York: DC Comics. p. 192. ISBN 0-930289-34-X. 
 23. ^ Wolfman, Marv (w), Pérez, George (p), Giordano, Dick; DeCarlo, Mike (i). "There Shall Come a Titan (The Judas Contract Book 3)" Tales of the Teen Titans #44 (July 1984)
 24. ^ Wolfman, Marv (w), Pérez, George (p), Tanghal, Romeo (i). "A Day in the Lives..." The New Teen Titans #8 (June 1981)
 25. ^ Wolfman, Marv (w), Pérez, George (p), Tanghal, Romeo (i). "Who Is Donna Troy?" The New Teen Titans #38 (January 1984)
 26. ^ Wolfman, Marv (w), Pérez, George (p), Giordano, Dick; DeCarlo, Mike (i). "We Are Gathered Here Today..." Tales of the Teen Titans #50 (February 1985)
 27. ^ The New Teen Titans (Keebler Company) #1 at the Grand Comics Database
 28. ^ The New Teen Titans (American Soft Drink Industry) #2 at the Grand Comics Database
 29. ^ The New Teen Titans (IBM) #3 at the Grand Comics Database
 30. ^ „Turner, Carlton E.: Files, 1981–1987 – Reagan Library Collections”. Simi Valley, California: Ronald Reagan Presidential Library. n.d. Arhivat din original la . This series contains material relating to the development and distribution of the Teen Titans drug awareness comic books. The comic books were designed to communicate the dangers of drug abuse to elementary school children. The Drug Abuse Policy Office coordinated the project, DC Comics developed the story line and artwork, and private companies funded the production costs. The Keebler Company sponsored the fourth grade book (released in April 1983), the National Soft Drink Association sponsored the sixth grade book (November 1983), and IBM sponsored the fifth grade book through the National Federation of Parents for Drug Free Youth (February 1984). The files consist primarily of correspondence with educators, parents, and children. 
 31. ^ „Who's Who: The Protector”. Titans Tower. Arhivat din original la . 
 32. ^ DC Animated Showcase: Greg Weisman Interview, Part 1 pe YouTube Format:Retrieved
 33. ^ Weisman, Greg (). „Laura 'ad astra' Sack writes..”. Ask Greg. s8.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
 34. ^ Arrant, Chris (). „Animated Batman: Bad Blood and Justice League Vs. Titans Announced, New Trailer for Robot Chicken DC Comics Special: Magical Friendship. Newsarama. Arhivat din original la . Justice League Vs. Titans will introduce the Teen Titans to the unofficial DC animated cinematic universe, and is also described as an original story. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]