Sari la conținut

Tim Walz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tim Walz
Date personale
Nume la naștereTimothy James Walz Modificați la Wikidata
PoreclăTim Modificați la Wikidata
Născut (60 de ani)[3] Modificați la Wikidata
West Point⁠(d), Nebraska, SUA Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGwen Walz[*][[Gwen Walz (American civic leader and educator)|​]] (din )[4] Modificați la Wikidata
Număr de copii2 Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieluteranism[5][6][7] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
subofițer
educator[*]
American football coach[*][[American football coach (coach of American football)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiWashington, D.C. ()
Saint Paul
Mankato[*][[Mankato (city in Blue Earth County, Minnesota, USA)|​]]
Alliance[*][[Alliance (city and county seat of Box Butte County, Nebraska, United States)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză (engleza americană)
engleza americană Modificați la Wikidata
Al 41-lea guvernator al Minnesota
Deținător actual
Funcție asumată
7 ianuarie 2019
Precedat deMark Dayton
Membru al Comisiei pentru Veterani
În funcție
3 ianuarie 2017 – 3 ianuarie 2019
Precedat deMark Takano (interimar)
Succedat dePhil Roe
Membru al Camerei Reprezentantilor reprezentând Primul District al Statului Minnesota
În funcție
3 ianuarie 2007 – 3 ianuarie 2019
Precedat deGil Gutknecht
Succedat deJim Hagedorn

PremiiArmy Commendation Medal[*][[Army Commendation Medal (U.S. Army individual decoration for heroism, meritorious achievement, or meritorious service)|​]]
Army Achievement Medal[*][[Army Achievement Medal (U.S. Army individual decoration for meritorious service or achievement of a lesser degree than required for award of the Army Commendation Medal)|​]]
Reserve Good Conduct Medal[*][[Reserve Good Conduct Medal (military decoration of the United States Armed Forces)|​]]
Global War on Terrorism Service Medal[*][[Global War on Terrorism Service Medal (award of the United States military)|​]]
Col. Arthur T. Marix Congressional Leadership Award[*][[Col. Arthur T. Marix Congressional Leadership Award |​]] ()
Partid politicMinnesota DFL[1][*][[Minnesota DFL[1] |​]]
D
Alma materChadron State College[*][[Chadron State College (college in Nebraska, U.S.)|​]] (licențiat în științe[*] în științe umaniste, )[2]
Minnesota State University, Mankato[*][[Minnesota State University, Mankato (public comprehensive university in Mankato, Minnesota)|​]] (Master în științe[*] în educational leadership[*][[educational leadership (process of enlisting and guiding the talents and energies of teachers, pupils, and parents toward achieving common educational aims)|​]], )[2]
Saint Mary's University of Minnesota[*][[Saint Mary's University of Minnesota (university in the United States)|​]][2]
Semnătură
Prezență online

Timothy James Walz (n. , West Point⁠(d), Nebraska, SUA) este un politician american, fost educator și subofițer pensionar al Armatei SUA, care a servit ca cel de-al 41-lea guvernator al Minnesota din 2019. Membru al Partidului Democrat, el este candidatul acestuia la funcția de vicepreședinte la alegerile prezidențiale din 2024 din Statele Unite . A fost membru al Camerei Reprezentanților Statelor Unite din 2007 până în 2019.

1981

Walz s-a născut în West Point, Nebraska. S-a alăturat Gărzii Naționale a Armatei și a lucrat la un loc de muncă în producție de guler albastru după liceu. Mai târziu a absolvit cu o diplomă de predare la Chadron State College din Nebraska înainte de a se muta în Minnesota în 1996. Înainte de a candida pentru Congres, a fost profesor de studii sociale și antrenor de fotbal în districtul școlar Mankato . El a fost ales în Camera Reprezentanților Statelor Unite în 2006, învingându-l pe actualul republican Gil Gutknecht, cu șase mandate. A fost reales de cinci ori, demisionând în 2019 după ce a fost ales guvernator. Walz reprezenta o secțiune mare, în mare parte rurală, din sudul Minnesota, situată de-a lungul graniței cu Iowa .

Walz a fost ales guvernator al Minnesota pe 6 noiembrie 2018, învingându-l pe candidatul republican, comisarul comitatului Hennepin Jeff Johnson . [8] A fost reales la alegerile guvernamentale din Minnesota din 2022, învingându-l pe candidatul republican Scott Jensen . [9] [10] Mandatul lui Walz ca guvernator a ridicat critici pentru eșecul de a desfășura rapid forțele Gărzii Naționale în timpul protestelor George Floyd din 2020 [11], precum și pentru eșecul de a controla frauda legată de pandemie, comisă de organizația non-profit din Minnesota Feeding our Future . [12] [13] Cu toate acestea, i se atribuie succese legislative în infrastructura de stat și probleme de mediu, modificări fiscale, mese gratuite la școală și verificări ale antecedentelor armelor .

Pe 6 august 2024, vicepreședintele Kamala Harris și-a anunțat selecția lui Walz ca partener de candidatură la alegerile prezidențiale din SUA din 2024 . [14] [15] [16]

Tinerete si educatie

[modificare | modificare sursă]

Timothy James Walz s-a născut pe 6 aprilie 1964, [17] în West Point, Nebraska, din Darlene Rose Reiman, [18] casnică și James F. Walz, administrator de școală publică. [19] Walz și cei trei frați ai săi au crescut în Valentine, Nebraska, [20] o comunitate rurală din partea de nord-vest a statului. [21] [19] În timp ce Walz era în liceu, tatăl său a fost diagnosticat cu cancer pulmonar . [20] Familia sa s-a mutat în Butte, Nebraska, în al doilea an pentru a fi mai aproape de rudele părinților săi. [22]

Walz a absolvit liceul Butte în 1982 cu o clasă de 25 de elevi. [23] [24] În anul următor, tatăl lui a murit. [25] În 1989, a obținut o licență în științe sociale de la Chadron State College . [19] [26] În 1995, a fost arestat pentru o acuzație de conducere sub influență și de atunci a fost un absent . [27] Walz a obținut un Master în știință în leadership educațional de la Universitatea de Stat din Minnesota, Mankato în 2001.[26]

  1. ^ https://www.dfl.org/about/documents/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c Biographical Directory of the United States Congress 
  3. ^ a b https://www.opensanctions.org/entities/Q2434360/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.bbc.com/news/articles/c74j887e710o  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Living Lutheran 
  6. ^ Ballotpedia 
  7. ^ ​]][[Categorie:Articole cu legături către elemente fără etichetă în limba română,  
  8. ^ Coolican, J. Patrick (). „Tim Walz defeats Jeff Johnson in high-stakes election for Minnesota governor”. Star Tribune⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Karnowski, Steve (). „Democrat Tim Walz wins 2nd term as Minnesota's governor”. AP News. Accesat în . 
  10. ^ WCCO Staff (). „Gov. Walz wins against challenger Dr. Scott Jensen”. www.cbsnews.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Smith, Mitch (). „Walz Has Faced Criticism for His Response to George Floyd Protests”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  12. ^ „The failure to stop "Feeding Our Future" fraud”. . 
  13. ^ Fahrenthold, David A. (). „Justice Dept. Charges 48 in Brazen Pandemic Aid Fraud in Minnesota”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  14. ^ Epstein, Reid J. (). „Tim Walz Is Kamala Harris's Choice for Vice President: Live Election Updates”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Election 2024 live updates: Harris picks Minnesota Gov. Tim Walz as her running mate”. AP News (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ Ferguson, Dana (). „Harris taps Minnesota Gov. Tim Walz as her running mate”. NPR⁠(d). Accesat în . 
  17. ^ Jackson, Jazzmine; Callaghan, Peter (). „Who is Tim Walz, one of Kamala Harris' top contenders for Vice President?”. MinnPost⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Butte girl is wed today in church rite”. Norfolk Daily News. . p. 4. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ a b c Coolican, J. Patrick (). „Tim Walz's campaign for Minnesota governor aiming to bridge the great divide”. Star Tribune. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ a b Morton, Joseph (). „Tim Walz, a Nebraska native, elected governor of Minnesota”. Omaha World-Herald⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Bakst, Brian (). „Minnesota governor hopefuls take small-town roots into big-time showdown”. Minnesota Public Radio⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „CSC graduate elected to Congress”. Chadron State College. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ Freedman, Samuel G. (). „Congressman, Teacher, Soldier, and He's Back in Town for a Visit”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  24. ^ Morton, Joseph (). „Tim Walz, a Nebraska native, elected governor of Minnesota”. Omaha World-Herald⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ Coolican, J. Patrick (). „Tim Walz's campaign for Minnesota governor aiming to bridge the great divide”. Star Tribune. Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ a b „Tim Walz's Biography”. Vote Smart⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ Racker, Mary Ann Akers,Mini (). „Meet Tim Walz, Harris' VP Pick Who First Called Trump 'Weird'. The Daily Beast (în engleză). Accesat în .