Tim Severin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Timothy Severin
Tim Severin.jpg
Tim Severin
Date personale
Născut 25 septembrie 1940
Assam, India
Naționalitate engleză Anglia
Cetățenie Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupație explorator, istoric și scriitor
Pseudonim Tim Severin
Limbi limba engleză[1]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitor 1978-prezent
Specie literară ficțiune istorică, non-ficțiune
Note
Premii Founder’s Medal[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Tim Severin (n. 25 septembrie 1940, Assam, India) este un explorator, istoric și scriitor britanic. Severin este cunoscut pentru încercările sale de a reface călătoriile legendare ale personalităților istorice. Severin a fost premiat cu Medalia de Aur a Royal Geographical Society și cu Medalia Livingstone a Royal Scottish Geographical Society. El a primit Thomas Cook Travel Book Award pentru cartea Expediția Sindbad (1982).

Viața și carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1940 în localitatea Assam (India). Severin a învățat la Tonbridge School și a studiat geografia și istoria la Keble College din cadrul Universității Oxford. În 1960, pe când era student, Severin a încercat, împreună cu Stanley Johnson și Michael de Larrabeiti, să refacă drumul lui Marco Polo pe motocicletă. Încercarea a eșuat din cauza problemelor legate de viză la granița cu China.

Ulterior, Severin a recreat o serie de călătorii în scopul de a determina în ce proporție se bazează legendele pe experiențe reale. Pentru a investiga legenda lui Brendan, Severin a lipit 49 de piei de bou, le-a întins pe un cadru de lemn, a făcut rost de un echipaj și în mai 1976 a început să navigheze de pe coasta de vest a Irlandei. Nava, botezată Brendan, a ajuns în Insulele Feroe în iunie și în Islanda în iulie. Brendan a rămas acolo până în mai 1977, când Severin și echipajul său și-au continuat drumul spre vest. În mai puțin de două luni, nava a atins țărmul insulei Terranova.

Pentru a investiga legenda lui Sinbad, Severin a construit o navă tradițională arabă cu velele cusute cu sfoară din nuci de cocos și a navigat din Oman în China. Călătoria, finanțată de sultanul Omanului, Qaboos bin Said, este descrisă în cartea Expediția Sindbad.[2] Cartea sa Expediția Brendan (1978) detaliază refacerea călătoriei pe mare a unui călugăr irlandez din Irlanda către Terranova cu un mic currach din piele.[3]

Severin a scris și ficțiune istorică. Seria Viking, publicată începând din 2005, se referă la un tânăr aventurier viking care călătorește în diferite părți ale lumii. În 2007 a publicat seria Aventurile lui Hector Lynch în care sunt relatate aventurile unui corsar de 17 ani de la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Ficțiune[modificare | modificare sursă]

Seria Viking[modificare | modificare sursă]

Aventurile lui Hector Lynch[modificare | modificare sursă]

Non-ficțiune[modificare | modificare sursă]

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Tim Severin”, data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119245745, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (help)
  2. ^ "A Banquet Dinner Lecture with Tim Severin", Newslatter, Royal Geographical Society, 20 octombrie 2009
  3. ^ "Tim Severin: The Norse whisperer", The Independent, 21 ianuarie 2005
  4. ^ In Search of Robinson Crusoe by Tim Severin”. FantasticFiction. Accesat în . 
  5. ^ „Tim Severin - explorer, author, film-maker”. timseverin.net. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]