Tuktoyaktuk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tuktoyaktuk
—  territorial hamlet of Canada[*][[territorial hamlet of Canada (incorporated settlement in Canada's northern territories)|​]]  —

Map
Tuktoyaktuk (Canada)
Poziția geografică în Canada
Coordonate: 69°26′34″N 133°01′52″W ({{PAGENAME}}) / 69.4428°N 133.031°V

Țară Canada
Teritoriu[*] Teritoriile de Nord-Vest
Atestare Modificați la Wikidata

Altitudinem.d.m.

Fus orarMountain Time Zone[*][[Mountain Time Zone (time zone of North America)|​]]

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Tuktoyaktuk engleză /tʌktəˈjæktʌk/, or Tuktuyaaqtuuq AFI: [təktujaːqtuːq] (Inuvialuktun: it looks like a caribou),[1] este un cătun inuvialuit situat în regiunea Inuvik din teritoriile de nord-vest, Canada, la capătul nordic al Autostrada Inuvik–Tuktoyaktuk.[2][3] Tuktoyaktuk, una dintre cele șase comunități inuvialuite din regiunea de așezare inuvialuit, este denumită în mod obișnuit doar prin prima sa silabă, Tuk /tʌk/.[4] Așezarea se află la nord de Cercul Polar Arctic, pe malul Oceanului Arctic, și este singura comunitate din Canada de pe Oceanul Arctic, care este legată de restul Canadei pe cale rutieră.[2] Fost cunoscută sub numele de Port Brabant, comunitatea a fost redenumită în 1950 și a fost primul loc din Canada care a revenit la numele tradițional indigen.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Prince of Wales Northern Heritage Centre – official names” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ a b Montgomery, Marc. "Canada now officially connected by road-coast to coast to coast", CBC Radio, 15 November 2017. Retrieved on 15 November 2017.
  3. ^ Lamb, David. "Driving to the top of the world: Exploring Canada's new Arctic highway", CBC, 18 April 2017. Retrieved on 15 November 2017.
  4. ^ Welcome To The Hamlet of Tuktoyaktuk Website
  5. ^ „Infofile Detail – Native Names for Native Places”. Edmonton Public Library. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tuktoyaktuk