The Winner Takes It All

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
The Winner Takes It All
Winner Takes It All.jpg
Disc single de ABBA
De pe albumul Super Trouper
Lansare 21 iulie 1980
Înregistrare 1980
Gen Baladă/Pop
Durată 4:54
Casă de discuri Polar (lansarea originală)
PolyGram (1992 - 1997)
Universal (1998 - prezent)
Producător Björn Ulvaeus, Benny Andersson
Recenzii profesioniste
Cronologie – ABBA
As Good as New
(1979)
The Winner Takes It All On and On and On
(1980)
Fragmente audio
Mostră din „The Winner Takes It All”

The Winner Takes It All este un cântec compus, înregistrat și lansat de grupul suedez ABBA, care a fost primul disc single lansat de pe albumul Super Trouper. Melodia este o baladă, dar, uneori, în ciuda conotației clare de melodie de dragoste, este folosită ca fundal sonor la unele evenimente sportive.

În 1999 telespectatorii Channel Five, au votat The Winner Takes It All ca fiind melodia favorită a grupului ABBA în Marea Britanie. În 2006, același Channel Five declară The Winner Takes It All cea mai bună melodie de despărțire a tuturor timpurilor.

În 1993, duetul latino Pimpinela înregistrează o variantă în limba spaniolă a aceste melodii numită Solo Hay Un Ganador pentru albumul Hay Amores Que Matan.

Ulvaeus și Andersson au început lucrul la cântec pe 2 iunie 1980, atunci intitulat "The Story of My Life", fiind impulsionați de faptul că ambii simțeau că va ieși ceva minunat.[1] Compoziția este destul de simplă, două linii melodice repetându-se pe tot parcursul înregistrării, dar această simplitate deceptivă este considerată ca fiind unul din punctele forte.[1] Varianta inițială, cu Andersson la clape și membrii muzicienilor de sesiune (Lasse Wellander - chitară, Mike Watson - chitară bas și Ola Brunkert - tobe), a rezultat într-un cântec dansant, cum avea să fie descris de Andersson - „un ritm insistent, punctat de aplauze ritmice, o chitară bas «rigidă și metrică» cu toate că nu era o piesă slabă, putând fi baza unui excelent cântec pop.”[1]

Succes în topuri muzicale[modificare | modificare sursă]

Melodia "The Winner Takes It All" a fost lansată în iulie 1980. A ajuns pe locul 1 în Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda și Africa de Sud, respectiv a ajuns în Top 5 în Suedia, Norvegia, Finlanda, Elveția, Austria, Germania de Vest, Zimbabwe și Mexic. A fost un hit prezent în Top 10 în Australia și Italia (ocupând locul 7 în amândouă), respectiv în Franța și Statele Unite ale Americii (locul 8). Cântecul a petrecut 26 de săptămâni în topul Billboard Hot 100, mai mult decât oricare alt single ABBA.[2] De asemenea, acesta a fost al doilea single al formației care a ajuns pe locul 1 în Billboard AC (după "Fernando").[3] Cântecul "The Winner Takes It All" a mai ajuns în Top 10 din Canada și din Spania (unde a ocupat locul 10), fiind unul dintre produsele muzicale cele mai distribuite și ascultate, ocupând locuri fruntașe atât din punct de vedere al vânzărilor cât și al recunoașterii critce.

Melodia "The Winner Takes It All" apare în musicalul Mamma Mia!.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c abbasite.com. „ABBA Articles. http://www.abbasite.com/articles/articles/the-winner-takes-it-all-–-the-story-of-a-masterpiece.  Accesat pe 10 mai 2010
  2. ^ United States of America”. Home.zipworld.com.au. http://home.zipworld.com.au/~callisto/usa.html. Accesat la 29 martie 2014. 
  3. ^ Whitburn, Joel (2002). Top Adult Contemporary: 1961–2001. Record Research. p. 15