The Haunted

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
The Haunted
The Haunted Karlstad.jpg
The Haunted performing live in Karlstad in October 2007
Date personale
Origine Göteborg, Suedia
Gen muzical Melodic death metal, groove metal, thrash metal
Ani de activitate 1996–prezent
Case de discuri Century Media, Earache
Colaborare cu At the Gates, Face Down, Witchery, Dissection, The Crown, Nightrage, Mary Beats Jane, BringTheWarHome, Seance, Arch Enemy
Membri
Patrik Jensen
Jonas Björler
Adrian Erlandsson
Marco Aro
Ola Englund
Prezență online

The Haunted este o formație heavy metal înființată în 1996 în Göteborg, Suedia. Membri originali erau Patrik Jensen (membru la trupa Witchery) (chitara), Jonas Björler (bas), Adrian Erlandsson (tobe), Peter Dolving (voce) si Anders Björler (chitara). Amandoi fratii Björler si Erlandsson au fost membri ai formatiei de Death metal melodic At the Gates, o forta si o pioniera a scenei regionale de death metal din Suedia. Aproape toti membri trupei (membri si ex-membri) sunt din Gothenburg, Suedia, exceptie facand Patrik Jensen (Linköping, Suedia), Möller Jensen (Danemarca) si Marco Aro (Finlanda).

Istoric[modificare | modificare sursă]

The Haunted (1996 – 2000)[modificare | modificare sursă]

Trupa si-a lansat primul album de studio auto-numit The Haunted (album), prin intermediul casei de discuri Earache Records, in 1998. inainte de asta ei au lansat un demo numit Demo '97, in 1997. Debutul trupei a fost presarat si cu titlul de Newcomer of the Year, acordat de mai multe reviste, albumul lor fiind numit Albumul anului de catre revista Terrorizer. Trupa si-a facut un debut live respectabil cantand pe scena regionala Gothemburg, si cantand intr-un turneu in Marea Britanie cu Napalm Death. Dupa lansarea albumului Peter Dolving si Adrian Erlandsson au parasit trupa in 1999.

Totusi trupa i-a insotit pe cei de la Cradle of Filth.

The Haunted Made Me Do It (2000 – 2003)[modificare | modificare sursă]

Marco Aro a fost recrutat in trupa ca si vocalist si Per Möller Jensen la tobe. Al doi-lea lor album, The Haunted Made Me Do It a fost lansat in 2000, este mai melodic si a aratat mai multe influente din genul Gothemburg (inspirat de la trupa At The Gates, etc.) decat The Haunted care este un album de Thrash Metal old-school. Original numit "Made Me Do It" s-a schimbat numele in The Haunted Made Me Do It, deoarece era important pentru trupa. The Haunted Made Me Do It a stat 4 saptamani pe primele pozitii ale Loud Rock Radio Chart si a primit un premiu Grammy Suedez pentru Best Hard Rock Album (cel mai bun album Hard Rock). Albumul a fost urmat de un tur prin Europa cu trupele Entombed si Nile, The Crown in UK si In Flames in Japonia. Trupa a cantat la festivaluri precum 2000 Decibel, Hultsfred (in Suedia), Graspop (Belgia), si Wacken Open Air (Germania). Imediat trupa si-a lansat primul album live denumit Live Rounds In Tokyo.

One Kill Wonder (2003 – 2004)[modificare | modificare sursă]

Urmatorul album a fost lansat in Februarie 2003 si a fost denumit One Kill Wonder. The Haunted si-au daramat propriul record, noul album, stand 5 saptamani in topul Loud Rock Radio Chart. Alternative Press a apreciat trupa ca fiind una din cele mai importante 25 de trupe de Metal. A rezultat faptul ca albumul a intrat (sau chiar a dominat) top-urile din mai multe tari, astfel ca trupa a inceput primele turneuri prin Australia si prin Africa de Sud, a mai luat parte la un turneu in Japonia si a mai primit un Grammy. Dupa un alt turneu prin Scandinavia, America de Nord, Regatul Unit si Europa in Toamna lui 2003. Tot prin acea perioada despartirea vocalistului Marco Aro a venit ca un soc, dar a deschis posibilitatea de a-l reintegra pe vocalistul original al trupei, Peter Dolving. Melodia D.O.A. de pe acest album a devenit disponibila de descarcat pentru jocurile Rock Band, de pe Xbox 360's Xbox Live Marketplace, si de pe PlayStation 3's PlayStation Network in anul 2008 prin Martie. Melodia Shadow World, de pe acest album a va fi disponibila pentru descarcare in viitorul apropiat.

Revolver (2004 – 2006)[modificare | modificare sursă]

Al doi-lea album cu Peter Dolving, si al patru-lea album al trupei se numeste Revolver (scris pe coperta de pe album rEVOLVEr), le-a adus un contract cu una din cele mai importante case de discuri pentru formatii de Rock si Metal, Century Media. Albumul a fost lansat in Octombrie 2004 si a fost numit astfel pentru a arata si sublinia evolutia muzicii si talentului lor, dar si maturizarea ca trupa ca si artisti, oameni si trupa ca intreg. Revolver a avut parte de un val de critici, sustinere din partea fanilor si de o difuzare foarte buna, iar trupa a concertat si mai mult in jurul lumii pentru a-si promova albumul si totul a culminat cu o aparitie la Ozzfest in 2005, pe scena secunda. La 2 Februarie 2005 Marco Aro si-a facut ultima aparitie cu The Haunted dar numai ca si invitat special. Show - ul a avut loc in Stockholm, Suedia. In 2006 trupa a participat la turneul Extreme The Dojo vol.15 impreuna cu Exodus si Nile, in timp ce Edge of Spirit a cantat in deschidere.

The Dead Eye (2006 – 2007)[modificare | modificare sursă]

Al cince-lea album The Haunted, The Dead Eye a fost lansat pe 30 Octombrie, 2006 in Europa si, s-a bucurat de un mare succes, fiind mai tehnic si permitandu-i lui Dolving sa experimanteze cu un tip mai agresiv si mai sinistru de vocalize. A fost lansat in SUA pe 31 Octombrie, 2006. Ei au concertat cu Dark Tranquillity, Into Eternity in Europa si cu Scar Symmetry, in cadrul turneului din America de Nord Metal For The Masses. Ei au concertat in Europa in cadrul turneului Cursed Earth cu trupe precum Wolf, Municipal Waste, si Lyzanxia, pe urma au facut o pauza, numai ca sa se intoarca sa mai cante in cateva show-uri in Rusia.

Versus (2008 – prezent)[modificare | modificare sursă]

Versus este cel de al sase-lea album al formatiei suedeze de Heavy Metal, The Haunted si a fost lansat la 17 Septembrie in Suedia, 19-24 Septembrie in restul Europei, iar la 14 Octombrie in SUA. Ei sustin trupa Slayer printr-o serie de concerte, in cadrul turneului lor din August 2010. Dolving a precizat ca au scris ceva material nou si lucreaza la un DVD, lansat pe 8 Iunie in America de Nord. Trupa este programata sa-si inregistreze noul album pe 18 Octombrie. In 2010, trupa a confirmat ca ia parte la inregistrarea coloanei sonore a remake - ului jocului Splatterhouse al firmei Namco Bandai Games.

Road Kill si Unseen (2010 - prezent)[modificare | modificare sursă]

In Aprilie 2010 trupa a lansat cel de-al doi-lea album live si primul DVD Road Kill. La 30 Decembrie 2010 trupa a anuntat ca numele final al urmatorului album va fi Unseen si este programat pentru lansare in Martie 2011. Primul ochi aruncat in album a luat loc la 22 Ianuarie, cand trupa a cantat melodia „No Ghost” la „P3 Guld Gala”, care a fost transmisa live la TV si la radio in toata Suedia. Pe 29 Februarie 2012, Peter Dolving a renuntat la trupa din nou.

Membri[modificare | modificare sursă]

Current members
Foști membri

Cronologie[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Albume live[modificare | modificare sursă]

Albume conpilatie[modificare | modificare sursă]

EP - uri[modificare | modificare sursă]

Videografie[modificare | modificare sursă]

Albume video[modificare | modificare sursă]

  • Caught on Tape (2002)
  • Road Kill (2010)

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

  • "Bury Your Dead" (2000), de pe Caught on Tape
  • "D.O.A." (2003), Regizat de Pete Bridgewater
  • "All Against All" (2004), Regizat de Roger Johansson
  • "No Compromise" (2005), Regizat de Roger Johansson
  • "The Flood" (2006) Regizat de Roger Johansson
  • "The Drowning" (2007), Regizat de Anders Björler
  • "Moronic Colossus" (2008), Editat de Anders Björler
  • "Trenches" (2008), Regizat de Daniel Larsson (angajat in 2009)

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]