The Climate Book

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Climate Book
Informații generale
AutorGreta Thunberg
SubiectÎncălzire globală
climate change mitigation[*][[climate change mitigation (actions to limit climate change in order to reduce the risks of global warming)|​]]
Gen nonfiction[*][[nonfiction (genre of works in contrast to fictional ones)|​]]
Ediția originală
Titlu original
The Climate Book
Limbalimba engleză
Data primei apariții

The Climate Book este o carte non-ficțiune pe tema schimbării climatice și a protecției climei, scrisă de Greta Thunberg în colaborare cu numeroși oameni de știință și jurnaliști științifici. Originalul în limba engleză și traducerile în limbi precum germană, neerlandeză, spaniolă, portugheză, franceză, italiană, suedeză, daneză și norvegiană au fost publicate aproape simultan în octombrie 2022.

Conținut și intenție[modificare | modificare sursă]

Cartea este un efort de colaborare interdisciplinară, împărțită în cinci părți printr-o structură generală. În total, peste 100 de experți din numeroase discipline precum geofizică, meteorologie, inginerie, matematică, istorie, precum și lideri indigeni au contribuit la carte.[1] Contribuțiile individuale sunt grupate în secțiuni mai mari prin introduceri ale lui Thunberg.[2] Acestea sunt

  • 1: Cum funcționează clima;
  • 2: Cum se schimbă planeta noastră;
  • 3: Cum ne afectează aceasta;
  • 4: Ce am făcut în această privință;
  • 5: Ce trebuie să facem acum.

Cartea încearcă să pună bazele unei înțelegeri complexe a crizei climatice globale și să schițeze răspunsuri pentru a o aborda. Educația climatică urmează să fie promovată în școli și în mass-media, ceea ce este văzut ca o condiție prealabilă pentru acțiuni semnificative. Thunberg încearcă să abordeze ceea ce ea consideră a fi un fals echilibru în reportaje, expunând manipularea statisticilor de mediu prin "negocierea emisiilor" și etichete înșelătoare, cum ar fi hidrogenul "verde", și făcând auzite vocile celor care sunt în prezent cei mai afectați de impactul schimbărilor climatice din Sudul global.[3].

O trăsătură unică a cărții, care ar putea fi considerată o critică la o carte atât de ambițioasă, este faptul că îi lipsește o bibliografie și un amplu aparat de adnotare. Experții de autoritate[4] Nu sunt citați, pozițiile lor nu sunt menționate, dar ei înșiși își spun cuvântul.[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Greta Thunberg își vede cartea despre climă ca pe "un nou tip de activism". În: The Sydney Morning Herald, 3 noiembrie 2022. Recuperat la 12 noiembrie 2022.
  2. ^ Pentru defalcare, vezi: https://unterrichten.zum.de/wiki/Das_Klima-Buch
  3. ^ Cei care sunt cei mai afectați în regiunile cele mai afectate se află în prima linie a crizei climatice. Dar ei nu sunt pe primele pagini ale ziarelor noastre. Vocile lor trebuie să se facă auzite, iar noi toți putem ajuta în acest sens. Răspândiți-le poveștile și numele lor.
  4. ^ Sunt enumerați în cuprinsul cărții cu informații succinte despre domeniul lor de activitate și poziția lor socială.
  5. ^ În acest fel, generația tânără, căreia îi este destinată nu în ultimul rând cartea, dar și generația mai în vârstă, se familiarizează pentru prima dată cu multe nume, care, dacă le veți căuta pe net, vă vor conduce la publicațiile esențiale și, dacă este necesar, la o clasificare a activității lor în contextul cercetării în Wikipedia.