Tedros Adhanom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Date personale
Născut (58 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Asmara, Imperiul Etiopian Modificați la Wikidata
Număr de copii5 Modificați la Wikidata
Cetățenie Etiopia[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
microbiolog[*]
malariologist[*][[malariologist (physician or researcher specializing in malaria)|​]]
participant la forum internațional[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba amharică
limba engleză
Limba tigrinya Modificați la Wikidata
Director general al Organizației Mondiale a Sănătății Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
Precedat deMargaret Chan[*][[Margaret Chan (Chinese-Canadian physician (born 1947))|​]]
Ministru al Afacerilor Externe al Etiopiei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deBerhane Gebre-Christos[*][[Berhane Gebre-Christos (politician etiopian)|​]]
Succedat deWorkneh Gebeyehu[*][[Workneh Gebeyehu (politician etiopian)|​]]
Ministru al Sănătății al Etiopiei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deKesetebirhan Admasu[*][[Kesetebirhan Admasu (Ethiopian physician, former Minster of Health)|​]]

PremiiNature's 10[*][[Nature's 10 (annual listicle of ten "people who mattered" in science)|​]] ()
commandeur de l'ordre national du Lion du Sénégal[*][[commandeur de l'ordre national du Lion du Sénégal |​]] (august 2018)
grand officier de l’ordre national du Bénin[*][[grand officier de l’ordre national du Bénin (fourth rank of the National Order of Benin)|​]] ()
Honorary Fellow of the Royal Society[*][[Honorary Fellow of the Royal Society (honorary academic title awarded by the Royal Society)|​]] ()
Ordinul Drapelului Sârb[*]
Partid politicህ.ወ.ሓ.ት. (din )
Alma materUniversitatea din Asmara[*] (licențiat în științe[*] în biologie, )
London School of Hygiene & Tropical Medicine[*][[London School of Hygiene & Tropical Medicine (public research university in Bloomsbury, Camden, UK; constituent college of the University of London)|​]] (Master în științe[*] în imunologie, )
Universitatea din Nottingham (doctor în sănătate comunitară[*], )
Universitatea din Londra
Semnătură
Prezență online

Tedros Adhanom Ghebreyesus (Ge'ez: ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ; n. , Asmara, Imperiul Etiopian)[6] este un politician și academician etiopian, care este Director General al Organizației Mondiale a Sănătății din 2017. Anterior, el a activat în Guvernul Etiopiei ca Ministru al Sănătății din 2005 până în 2012[7] și ca Ministru al Afacerilor Externe din 2012 până în 2016[8].

Tedros s-a alăturat Ministerului Sănătății în 1986, după ce a absolvit de la Universitatea din Asmara[9]. Cercetător în malarie recunoscut la nivel internațional, ca Ministru al Sănătății Tedros primit laude pentru un număr de reforme inovatoare la nivel de sistem al sănătății care au îmbunătățit substanțial accesul la serviciile de sănătate și rezultatele acestora[10]. Printre acestea au fost angajarea și instruirea a aproximativ 40.000 femei în sistemul de sănătate, reducând rata mortalității infantile de la 123 de decese la 1000 de nașteri vii în 2006 la 88 în 2011, și creșterea numărului de cadre medicale angajate, inclusiv medici și moașe[11]. În iulie 2009, a fost ales Președintele Consiliului de Administrație al Fondului Global pentru combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei pentru un mandat de doi ani[12].

Tedros a fost ales ca Director-General al Organizației Mondiale a Sănătății de către Adunarea Mondială a Sănătății pe 23 mai 2017[8][13][14] pentru un mandat de cinci ani începând cu 1 iulie 2017.

Copilărie și educație[modificare | modificare sursă]

Tedros s-a născut în 1965 în Asmara[15], Eritreea, părinților Adhanom Gebreyesus și Melashu Weldegabir. Familia era originară din Enderta din provincia Tigray și Adhanom își amintește că atunci pe când era copil era „pe deplin conștient de suferința inutilă și decesele” cauzate de malarie[12]. În 1986 a primit titlul de Licențiat în Biologie de la Universitatea din Asmara  și s-a alăturat Ministerului Sănătății din Derg ca expert junior în sănătate publică.  

După căderea lui Mengistu Haile Mariam, Tedros s-a întors la universitate ca să urmeze un masterat în Imunologia Bolilor Infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine[9] parte a Universității din Londra. El a primit ulterior un doctorat în sănătate comunitară de la Universitatea din Nottingham în anul 2000, în urma cercetărilor care au investigat efectele barajelor în transmiterea malariei în regiunea Tigray din Etiopia.

Începutul carierei[modificare | modificare sursă]

În 2001, Tedros a fost numit șef al Biroului Regional de Sănătate Tigray[9]. În calitate de șef al biroului, Tedros a fost creditat cu o reducere de 22,3% a prevalenței SIDA în regiune și cu o reducere de 68,5% în numărul cazurilor de meningită. A coordonat o campanie pentru a îmbunătăți accesul TIC prin instalarea de calculatoare și de conexiune la internet pentru cele mai multe dintre spitalele și clinicile din regiune, o noutate completă pentru acestea. Personalul din sănătate a fost majorat cu 50%. Imunizarea pentru rujeolă a ajuns la 98% dintre copii și imunizarea totală pentru toți copiii cu vârsta sub 12 luni a crescut la 74%.

Procentul de finanțare de la guvern pentru Biroul Regional de Sănătate Tigray a fost crescut la 65%, cu procentajul donațiilor străine scăzând la 35%. În general, 68,5% din populație a obținut acces la servicii de sănătate în maxim 10 km.

La sfârșitul anului 2003 a fost numit un Ministru de Stat (ministru adjunct) pentru Sănătate, funcție ocupată timp de peste un an[16]. Din acest rol a început sp dezvolte agenda de reforme în sănătate.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Tedros Adhanom este căsătorit și are cinci copii[17].

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ World Health Assembly elects Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus as new WHO Director-General (în engleză), Organizația Mondială a Sănătății,  
 2. ^ a b c CURRICULUM VITAE: Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus (PDF) (în engleză), Organizația Mondială a Sănătății  Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; numele "05df184fd8b58181d75d093ffaf1caf1" este definit de mai multe ori cu conținut diferit
 3. ^ a b Tedros Adhanom Ghebreyesus, MAK 
 4. ^ a b Tedros Adhanom, Munzinger Personen, accesat în  
 5. ^ a b Davos 2014 Participant List 
 6. ^ „Curriculum Vitae: Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus” (PDF). World Health Organization. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 7. ^ „Tedros Adhanom Ghebreyesus elected new head of WHO”. STAT. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ a b „Dr Tedros takes office as WHO Director-General”. World Health Organization. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 9. ^ a b c „Biography of the Minister”. Ministry of Foreign Affairs. Ethiopian Ministry of Foreign Affairs. Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ The Forum at Harvard School of Public Health. „Participants: Tedros Adhanom Ghebreyesus”. Harvard University. Arhivat din original la . Accesat în . 
 11. ^ „Interview with Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ethiopia's Minister of Health”. USAID Ethiopia. USAID. 
 12. ^ a b Morris, Kellu (). „Tedros Adhanom Ghebreyesus—a Global Fund for the health MDGs”. The Lancet. 375 (9724): 1429. doi:10.1016/s0140-6736(10)60609-5. PMID 20417848. Arhivat din original la . Accesat în . 
 13. ^ Jr, Donald G. Mcneil; Cumming-bruce, Nick (). „W.H.O. Elects Ethiopia's Tedros as New Director General”. The New York Times. ISSN 0362-4331. Arhivat din original la . Accesat în . 
 14. ^ „World Health Assembly elects Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus as new WHO Director-General”. Geneva: World Health Organization. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ Belete, Pawlos (). „Listening to Health”. Capital Ethiopia. Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ „Ghebreyesus - Ministerial Leadership Initiative for Global Health”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 17. ^ „Tedros Adhanom Ghebreyesus: Ethiopian wins top WHO job”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]