Sari la conținut

Teodora Mareș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Teodora Mareș
Date personale
Născută (62 de ani)
Buzău, România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Alte premii
Ordinul Meritul Cultural clasa I[*] (2004)[1] Modificați la Wikidata

Teodora Mareș (n. 27 octombrie 1962, Buzău) este o actriță română de teatru și film.

Se naște la Buzău pe 27 octombrie 1962. Își petrece prima parte a copilăriei la bunicii din partea mamei, în Rușavăț, un sat din județul Buzău, neelectrificat la acea vreme. La vârsta de 7 ani este luată de mama sa la Brăila, unde urmează școala generală și practică sport de performanță (atletism). Începe liceul la Ploiești, la o clasă cu profil sportiv, dar clasa se desființează după clasa a X-a. Urmează treapta a II-a de liceu la Brăila, la Liceul de Construcții, în specializarea arhitectură, sistematizare și desen tehnic.

Studii teatrale

[modificare | modificare sursă]

Inițial dorind să studieze medicina, este atrasă spre teatru ca urmare a unei conjuncturi care o determină să urmeze cursuri de teatru în timpul liceului, la Brăila. După terminarea liceului, în 1981, dă examen la Institutul de Teatru din Târgu Mureș, unde nu este admisă. Se angajează în corpul de ansamblu al Teatrului Maria Filotti din Brăila. În anul 1982 dă din nou examen de admitere la Institutul de Teatru din Târgu Mureș, dar este respinsă și de această dată. În 1983 dă examen de admitere la IATC București, unde este admisă prima. În primii doi ani este studentă la actorie în clasa condusă de marele actor și profesor Octavian Cotescu. Acesta se stinge din viață când Teodora Mareș trece în anul trei. Ultimii doi ani de institut îi urmează sub îndrumarea regizorului și actorului Gelu Colceag. A absolvit Facultatea de Actorie în 1987.

În 1985, în timpul studenției, este distribuită în rolul Ioana Popa din celebrul film Declarație de dragoste, în regia lui Nicolae Corjos, rol care îi va aduce notorietate și un premiu de interpretare, influențându-i cariera artistică. Ulterior, Teodora Mareș va juca în numeroase alte filme.

Cariera artistică

[modificare | modificare sursă]

Cariera teatrală

[modificare | modificare sursă]

După absolvirea facultății este repartizată la Teatrul de Stat din Sfântu Gheorghe, pe scena căruia joacă în perioada 1987-1990. Efectuează numeroase turnee cu trupa teatrului și interpretează următoarele roluri:

În 1990 se transferă la Teatrul Municipal din Ploiești, pentru o scurtă perioadă, jucând în piesa Victimele datoriei, de Eugen Ionescu, în regia lui Mircea Albulescu.

Între 1990-1994 se transferă la Teatrul Nottara din București, unde este distribuită și interpretează următoarele roluri:

În 1994, după o perioadă de 2 ani în care nu mai este distribuită în nici un rol, se transferă la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, pe scena căruia joacă și în prezent. Aici interpretează următoarele roluri:

În calitate de colaborator, în anul 2007 joacă pe scena Teatrului Național din Constanța în piesa polițistă Opt femei a lui Robert Thomas, regizată de Răsvana Cernat.

Cariera cinematografică

[modificare | modificare sursă]

Debutează în film cu rolul Ioana Popa din Declarație de dragoste, încă din timpul facultății. Joacă în următoarele filme:

  • Premiul de interpretare pentru rolul din filmul Declarație de dragoste, la Festivalul de Film de la Costinești, ediția 1985.
  • Premiul de interpretare pentru rolul Băiatul de prăvălie din piesa Asta-i ciudat la Festivalul Tânărului Actor de la Costinești, ediția 1987.
  • Premiul de creație literar-artistică al UASCR și al revistei Amfiteatru pentru toată activitatea teatrală și cinematografică, 1987.

Premii și distincții

[modificare | modificare sursă]

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Teodora Mareș la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.[2]

  1. ^ Art 5 | Decret 36/2004, Lege5, accesat în  
  2. ^ Decretul nr. 36 din 7 februarie 2004 privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Cultural, text publicat în Monitorul Oficial nr. 172 din 27 februarie 2004.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]