Sari la conținut

Subtangentă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Subtangenta și noțiuni înrudite pentru o curbă (cu negru) într-un punct dat P. Tangentele și normalele sunt afișate în verde și respectiv albastru. Distanțele afișate sunt ordonata (AP), tangenta (TP), subtangenta (TA), normala (PN) și subnormala (AN). Unghiul φ este unghiul de înclinare al dreptei tangente sau unghiul tangențial.

În geometrie subtangenta[1] și termenii înrudiți sunt anumite segmente de dreaptă definite folosind tangenta la o curbă într-un punct dat și axele de coordonate. Astăzi termenii sunt oarecum arhaisme, dar au fost folosiți curent până la începutul secolului al XX-lea.

Definiții[modificare | modificare sursă]

Fie P = (xy) un punct pe o curbă dată și A = (x , 0) proiecția sa pe axa Ox. Se desenează tangenta la curbă în P și fie T punctul în care această dreaptă intersectează axa Ox. Atunci segmentul TA este definit ca fiind subtangenta în P[1]. Similar, dacă normala la curbă în P intersectează axa Ox în N, atunci AN se numește subnormala în P.[2] În acest context, lungimile PT și PN se numesc tangenta și normala, dar a nu se confunda cu dreptele tangentă și normală în P.

Ecuații[modificare | modificare sursă]

Fie φ unghiul de înclinare al tangentei în raport cu axa Ox; acesta este cunoscut și sub numele de unghi tangențial. Atunci

Ca urmare, subtangenta este

iar subnormala este

Normala este dată de

iar tangenta de

Definiții polare[modificare | modificare sursă]

Subtangenta polară și noțiuni înrudite într-un punct dat P de pe o curbă (cu negru). Dreptele tangente și normale sunt afișate în verde, respectiv albastru. Distanțele afișate sunt raza (OP), subtangenta polară (OT) și subnormala polară (ON) . Unghiul θ este unghiul radial, iar ψ este unghiul de înclinare a tangentei la rază, adică unghiul tangențial polar.

Fie P = (rθ) un punct pe o curbă dată definit în coordonate polare și fie O originea. Se desenează o dreaptă prin O care este perpendiculară pe OP și fie T punctul în care această dreaptă intersectează tangenta la curbă în P. Similar, fie N punctul în care normala curbei intersectează dreapta. Atunci OT și ON sunt subtangentă polară, respectiv subnormala polară a curbei în P.

Ecuații polare[modificare | modificare sursă]

Fie ψ unghiul dintre tangentă și raza OP; acesta este cunoscut și sub denumirea de unghi tangențial polar. Atunci

Astfel că subtangenta polară este

iar subnormala polară este

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • en J. Edwards. 
  • en B. Williamson "Subtangent and Subnormal" and "Polar Subtangent and Polar Subnormal" in An elementary treatise on the differential calculus (1899) p 215, 223 Internet Archive