Stromae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Stromae
Stromae 2011.jpg
Informații generale
Nume naștere Paul van Haver
Data și locul nașterii 12 martie 1985 (1985-03-12) (30 de ani)
Bruxelles
Alte nume Stromae
Origine Bruxelles, Belgia
Cetățenie Belgia
Gen muzical Hip hop, Muzică electronică, House, New Beat
Ocupație Cântăreț-Compozitor
Instrument(e) Musical keyboard, tobă
Ani de activitate 2000-
Case de discuri Vertigo Records a Mercury Records Franța (Universal Music Group Franța)
Website stromae.org

Paul van Haver, mai bine cunsocut ca Stromae [stromaj] (n. 12 martie 1985, Bruxelles) este un cântăreț-compozitor belgian. El a devenit prima oară cunoscut cu piesa „Alors on danse”, care a fost numărul unu pentru mai multe săptămâni în topurile din mai multe țări europene.

Viața[modificare | modificare sursă]

S-a născut dintr-un tată ruandez și o mamă belgiană.La unsprezece ani Paul van Haver deja se arăta interesat de muzică și a mers la l'Académie Musicale de Jette, unde a studiat istoria muzicii și a învățat să bata la tobe.

În anul 2000 s-a lansat ca rapper cu numele Opmaestro, deși mai târziu și-a schimat numele în Stromae („Maestro” cu silabele inversate, o practică numită verlan). Cu acest nume van Haver a devenit faimos.

La 18 ani, a fondat un grup de rap numit „Suspicion”, împreună cu rapperul „J.E.D.I.” în Echiof. Au produs cântecul și videoclipul muzical „Faut que t'arrête le Rap...”, deși mai târziu J.E.D.I. a decis să părăsească duoul rap.

Pentru a-și putea finanța studiile la o școală privată, Haver a lucrat cu jumătate de normă în industria hotelieră, dar notele sale de la școală nu au fost de ajuns de bune. Mai târziu când s-a înscris la l'Institut National de Radioélectricité et Cinématographie, și-a lansat primul său album „Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic...”.

În 2004 a semnat un contract pe patru ani cu „Because Music” și „Kilomaître”. În 2009 a lucrat ca tânăr stagiar la postul de radio muzical NRJ în Bruxelles. Vincent Verbelen, Music Manager, a fost impresionat de talentul lui Stromae difuzând piesa „Alors on danse” pentru prima oară la radioul NRJ. Răspunsul din partea ascultătorilor a fost extrem de entuziast, iar cariera lui Stromae a fost lansată. Vânzările au ajuns pe primul loc în Belgia în numai câteva săptămâni.

Vertigo Records, o casă de discuri a Mercury Records Franța (Universal Music Group) a semnat cu el nu după mult timp un contract de acordare a licențelor la nivel mondial.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

EP[modificare | modificare sursă]

  • 2007: Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic…

Mixtapes[modificare | modificare sursă]

  • 2006: Freestyle Finest
  • 2009: Mixture Elecstro

Legături externe[modificare | modificare sursă]