Sari la conținut

Orașul întunecat (film din 1998)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Orașul întunecat.
Orașul întunecat
Dark City

Afișul filmului.
Titlu originalDark City
Genștiințifico-fantastic
RegizorAlex Proyas
ScenaristAlex Proyas
David S. Goyer
Lem Dobbs
ProducătorAlex Proyas
Andrew Mason
StudioNew Line Cinema
Mystery Clock Cinema
DistribuitorNew Line Cinema
New Line Home Video
MuzicaTrevor Jones
DistribuțieRufus Sewell
Kiefer Sutherland
Jennifer Connelly
Richard O'Brien
Ian Richardson
William Hurt
Premiera27 februarie 1998
Durata100 min
ȚaraAustralia
Filmat înSydney  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriPremiul Hugo pentru cea mai bună prezentare dramatică ()  Modificați la Wikidata
Buget27 milioane(est)[1]
Încasări27,2 milioane $[2]
Prezență online

Pagina Cinemagia

Orașul întunecat (în engleză Dark City) este un film științifico-fantastic neo-noir din 1998 regizat de Alex Proyas pe baza unui scenariu scris de Proyas, David S. Goyer și Lem Dobbs. În film interpretează Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly și William Hurt. A primit Premiul Saturn pentru cel mai bun film științifico-fantastic în 1988 (împărțit cu Armageddon - Sfârșitul lumii?).

Rufus Sewell interpretează rolul lui John Murdoch, un om care se trezește fără memorie și care este acuzat de crime în serie. Murdoch încearcă să descopere adevărata sa identitate pentru a-și dovedi nevinovăția în timp ce pe urmele sale se află poliția și un grup misterios, cunoscut doar sub numele de «Străinii». Orașul întunecat încearcă să răspundă la întrebarea „ce este omul” și explorează relația dintre memorie și identitate personală în încercarea de a răspunde.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

John Murdoch se trezește într-o cadă, în baia unui hotel, suferind de amnezie. Primește un telefon de la dr. Daniel Schreber, care îl îndeamnă să părăsească hotelul pentru a scăpa de un grup de bărbați care îl urmărește. În cameră, Murdoch descoperă cadavrul unei femei care a fost ucisă ritualic împreună cu un cuțit însângerat. El fuge de la locul faptei, exact când sosește un grup de bărbați palizi în trenciuri negre și lungi (identificați mai târziu ca „Străinii”).

Urmând indiciile, Murdoch află care este propriul său nume și că are o soție pe nume Emma, că inspectorul de poliție Frank Bumstead îl suspectează pe Murdoch ca principalul vinovat într-o serie de crime comise în oraș, deși nu-și amintește să fi ucis pe cineva. Urmărit de Străini, Murdoch descoperă că are abilități de psihokinezie - poate modifica realitatea după bunul plac - aceleași puteri pe care Străinii le posedă. Străinii spun despre Murdoch că „poate să se ajusteze” ca și ei. El reușește să folosească aceste puteri pentru a scăpa de ei.

Murdoch explorează orașul anacronic,[3] unde nimeni nu pare să observe că este noapte în continuu. La miezul nopții, el vede cum toată lumea, cu excepția lui, adoarme în timp ce Străinii rearanjează fizic orașul și schimbă identitățile și amintirile oamenilor. Murdoch descoperă că a copilărit într-un oraș de coastă din apropiere, numit Shell Beach: acesta este un oraș luminos cunoscut tuturor, dar nimeni nu știe cum să ajungă acolo, iar toate încercările sale de a face acest lucru nu au succes din diferite motive. Între timp, Străinii injectează unuia dintre oamenii lor, Mr. Hand, amintirile destinate lui Murdoch în încercarea de a-i prezice mișcările și de a-l urmări.

În cele din urmă, inspectorul Bumstead îl prinde pe Murdoch, își dă seamă că acesta este cel mai probabil nevinovat și, de atunci, începe să aibă propriile sale îndoieli cu privire la adevărata natură a orașului. Ei se întâlnesc cu dr. Schreber, care le explică că Străinii sunt extratereștri care folosesc cadavre umane ca gazde. Având o minte colectivă (de stup), Străinii experimentează cu oameni pentru a le analiza individualitatea, în speranța că s-ar putea dezvălui o perspectivă care va ajuta propria rasă să supraviețuiască.

Schreber dezvăluie că Murdoch este o anomalie care s-a trezit din neatenție când Schreber era în mijlocul imprimării celei mai recente identități a sa de criminal. Cei trei pleacă pentru a găsi Shell Beach, dar acesta există doar ca un afiș pe un perete de la marginea orașului întunecat. Frustrați, Murdoch și Bumstead sparg peretele, dincolo de care se află doar spațiul cosmic. Bărbații se confruntă cu Străinii, inclusiv cu domnul Hand, care o ține ostatică pe Emma. În lupta care a urmat, Bumstead și unul dintre Străini cad prin gaura din zid în spațiu, dezvăluind că orașul este un habitat în spațiul îndepărtat care este înconjurat de un câmp de forță.

Străinii îl duc pe Murdoch în baza lor de sub oraș și îl forțează pe Schreber să-i imprime lui Murdoch memoria lor colectivă, crezând că Murdoch este punctul culminant al experimentelor lor. Schreber îi trădează imprimând, în schimb, amintiri false în Murdoch, care îi restabilesc artificial copilăria, dar conține și ani de antrenament și de perfecționare a abilităților de a lupta și a afla totul despre Străini și mașinile lor. Murdoch se trezește, cu toate abilitățile sale la maxim. El se eliberează și se luptă cu Străinii, învingându-l pe liderul lor, Mr. Book, într-o luptă psihocinetică sus, deasupra orașului.

După ce a aflat de la Schreber că Emma a fost re-imprimată și memoria anterioară nu poate fi restaurată, Murdoch își exersează noile puteri, amplificate de mașina străinilor, pentru a crea adevărata Shell Beach, inundând zona din câmpul de forță cu apă și formând munți, plaje, nori. În drum spre Shell Beach, Murdoch se întâlnește cu Mr. Hand care este pe moarte și Murdoch îl informează că Străinii au căutat în locul greșit, nu trebuiau să scotocească în mintea oamenilor pentru a înțelege umanitatea și pune mâna la inimă. Murdoch rotește habitatul spre steaua de la care a fost întors (Străinii nu sufereau lumina), iar orașul experimentează lumina soarelui pentru prima dată.

Murdoch deschide o ușă care duce în afara orașului și iese pentru a vedea răsăritul soarelui. Dincolo de el este un dig, unde o găsește pe femeia pe care o cunoștea sub numele de Emma, ​​acum cu amintiri noi și o nouă identitate, ca Anna. Ea îl invită pe Murdoch să o însoțească spre Shell Beach, astfel reîncepe relația lor romantică.

Actori/Roluri[modificare | modificare sursă]

Actor Personaj
Rufus Sewell John Murdoch
William Hurt Inspector Frank Bumstead
Kiefer Sutherland Dr. Daniel P. Schreber
Jennifer Connelly Emma Murdoch/Anna
Richard O'Brien Dl. Hand
Ian Richardson Dl. Book
Bruce Spence Dl. Wall
Colin Friels Det. Eddie Walenski
John Bluthal Karl Harris
Mitchell Butel Ofițer Husselbeck
Melissa George May
Frank Gallacher Șef inspector Stromboli
Ritchie Singer Hotel Manager/Vendor
Justin Monjo Taximetrist
Nicholas Bell Dl. Rain
Satya Gumbert Dl. Sleep
Noah Gumbert Dl. Sleep - dublură
Frederick Miragliotta Dl. Quick
Peter Sommerfeld Străin
Timothy Jones Străin
Jeanette Cronin Străin
Paul Livingston Asistent al Străinilor
Michael Lake Asistent al Străinilor
David Wenham Asistentul Schrebers
Alan Cinis Automat agent
Bill Highfield Agent automat
Terry Bader Dl. Jeremy Goodwin
Rosemary Traynor Dna. Sylvia Goodwin
Edward Grant Hotel Manager
Maureen O'Shaughnessy Kate Walenski
Deobia Oparei pasager din tren
Marques Johnson șef de gară
Doug Scroope agent birou
Cinzia Coassin Chelneriță
Tyson McCarthy Murdoch la 10 ani
Luke Styles Murdoch adolescent
Anthony Kierann mama lui Murdochs
Laura Keneally tatăl lui Murdochs
Natalie Bollard femeia goală
Eliot Paton Matthew Goodwin
Naomi van der Velden Jane Goodwin
Peter Callan taximetrist
Mark Hedges iubitul Emmei
Darren Gilshenan agent de amprente
Ray Rizzo Polițist
Bill Rutherford Brigadier
Marin Mimica agent din holul hotelului
Anthony Pace Jonge Karl Harris
Tony Mosley Bandit
Glenford O. Richards Bandit
Stanley Steer Bandit
Greg Tell Bandit
William Upjohn agent de medicină legală
Anita Kelsey Emma Murdoch (voce)

Producția și distribuția[modificare | modificare sursă]

Cea mai mare parte a peliculei a fost filmată de Fox Studios Australia. Filmul a fost produs în comun de către New Line Cinema și Mystery Clock Cinema. New Line Cinema și New Line Home Video au distribuit comercial filmul în cinematografe și pe casete video.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Movie Dark City - Box Office Data”. The Numbers. Accesat în . 
  2. ^ „Dark City (1998)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  3. ^ Proyas, Alex (Regizor) (2008). Dark City, Director's Cut: la aproximativ 1:08, Mr. Hand afirmă că orașul este un amestec de epoci. (disc Blu-Ray)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Premii
Predecesor:
Bărbații în negru
Premiul Saturn pentru cel mai bun film științifico-fantastic
1998
împărțit cu Armageddon
Succesor:
Matrix