Sterling K. Brown

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sterling K. Brown
Date personale
Născut (48 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Saint Louis, Missouri, Missouri, SUA Modificați la Wikidata
Căsătorit cuRyan Michelle Bathe[*][[Ryan Michelle Bathe (actriță americană)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*]
actor de film
actor de televiziune[*]
actor de voce[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Stanford
New York University Tisch School of the Arts[*][[New York University Tisch School of the Arts (performing arts institute at New York University in New York City, New York, United States)|​]]
Universitatea New York
Premii Globul de Aur
Cel mai bun actor de televiziune (2018) pentru This Is Us Modificați la Wikidata
Premii Emmy
Premiul Emmy pentru cel mai bun actor într-un serial dramatic (2017) pentru This Is Us
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie[*][[Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie (award)|​]] (2016) pentru The People v. O.J. Simpson: American Crime Story[*][[The People v. O.J. Simpson: American Crime Story |​]] Modificați la Wikidata
Alte premii
Time 100[*] (2018)[1] Modificați la Wikidata
Prezență online

Sterling Kelby Brown (n. , Saint Louis, Missouri, Missouri, SUA) este un actor american. A primit în carieră numeroase premii între care trei premii Emmy și un Glob de Aur, având și o nominalizare la premiile Oscar. A fost inclus în lista revistei Time a celor mai influenți 100 de oameni din lume în 2018. Este cunoscut mai ales pentru rolul Randall Pearson din serialul dramă NBC This Is Us.

Copilăria și tinerețea[modificare | modificare sursă]

Brown s-a născut în 1976 în Saint Louis, Missouri, părinții săi fiind Sterling Brown și Aralean Banks Brown. Are două surori și doi frați. Tatăl său a murit când Sterling avea zece ani. În copilărie era cunoscut sub numele de Kelby; când a împlinit șaisprezece ani, a adoptat numele Sterling, în 2016 a explicat de ce:

Brown a absolvit Universitatea Stanford în 1998 cu o diplomă în actorie. Inițial și-a dorit să se specializeze în economie pentru a lucra în afaceri, dar s-a îndrăgostit de actorie pe când era încă boboc la facultate.[4] Brown a urmat apoi Școala de Arte Tisch a Universității din New York, unde a obținut o diplomă de master în artă.[5]

Cariera[modificare | modificare sursă]

După ce și-a terminat diploma de facultate, Brown a jucat multe roluri în teatrul local. Ulterior, a apărut în roluri secundare în numeroase seriale de televiziune, inclusiv; Spitalul de urgență, NYPD Blue, JAG, Boston Legal, Alias​​​​, Without a Trace. Brown a apărut și în filme artistice precum Stay (2005) cu Ewan McGregor.

În 2016, Brown a jucat în miniseria FX American Crime Story: The OJ Simpson Case în rolul lui Christopher Darden, pentru care a câștigat un premiu Emmy și un premiu Globul de Aur.

Din 2016, Brown a apărut în serialul de televiziune This Is Us. În 2018, a devenit primul actor afro-american care a câștigat Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă de televiziune.

În 2023, a jucat rolul regizorului și scenaristului Cord Jefferson, în filmul American Fiction, rol pentru care e nominalizat la Premiile Oscar.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

În iunie 2007, Brown s-a căsătorit cu actrița Ryan Michelle Bathe, pe care a cunoscut-o în boboc la Universitatea Stanford . Au doi copii împreună.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://time.com/collection/most-influential-people-2018/5217548/sterling-k-brown/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Sterling K. Brown 
  3. ^ Stone, Natalie (September 21, 2016). "Sterling K. Brown Reveals Why He Changed His Name As a Teenager". People. Time Inc.. Retrieved on October 8, 2016.
  4. ^ Pennington, Gail (August 18, 2005). "At Country Day, Brown exited stage right into acting". St. Louis Post-Dispatch. p. F1.
  5. ^ Shin, Laura (septembrie 2011). „Now Playing”. Screen Scene. Stanford Magazine. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Sterling K. Brown la Wikimedia Commons