David Warner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
David Warner
Date personale
Nume la naștereDavid Hattersley Warner Modificați la Wikidata
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Manchester, Anglia, Regatul Unit[7] Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[8] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit[8] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer[9]) Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*]
actor de film
actor de televiziune[*]
actor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[10] Modificați la Wikidata
Alma materRoyal Academy of Dramatic Art[1]
Premii Emmy
Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie[*][[Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie (award)|​]] (1981) pentru Masada[*][[Masada |​]] Modificați la Wikidata
Alte premii
Theatre World Award (2002)[2]
Premiul Saturn Modificați la Wikidata
Prezență online

David Hattersley Warner (n. , Manchester, Anglia, Regatul Unit – d. , Greater London, Anglia, Regatul Unit) a fost un actor englez care a lucrat în film, televiziune și teatru. A urmat cursurile Academiei Regale de Artă Dramatică și, după ce și-a făcut debutul pe scenă în 1962, s-a alăturat Companiei Royal Shakespeare (RSC), alături de care l-a jucat pe Henric al VI-lea în ciclul The Wars of the Roses la Teatrul Aldwych din West End în 1964. RSC apoi l-a ales ca prințul Hamlet în producția lui Peter Hall din 1965, Hamlet. A obținut proeminență pe ecran în 1966 prin interpretarea sa principală din filmul lui Karel Reisz Morgan: A Suitable Case for Treatment, pentru care a fost nominalizat la Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Warner a interpretat o varietate de personaje romantice, personaje răutăcioase și roluri mai simpatice într-o gamă largă de medii, inclusiv Balada lui Cable Hogue, Straw Dogs, Cross of Iron, The Omen, Holocaust, The Thirty Nine Steps, Time After Time (ca Jack the Ripper), Time Bandits, Tron, A Christmas Carol (ca Bob Cratchit alături de Ebenezer Scrooge al lui George C. Scott), Portrait in Evil (ca Reinhard Heydrich), Titanic, Mary Poppins Returns și diverse personaje din franciza Star Trek, în filmul filme Star Trek V: The Final Frontier, Star Trek VI: Țara nedescoperită și Star Trek: The Next Generation episodul „Chain of Command” în două părți. În 1981, a câștigat un premiu Emmy pentru cel mai bun actor în rol secundar într-o miniserie sau specială pentru interpretarea lui Pomponius Falco în miniseria de televiziune Masada.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Student & graduate profiles 
  2. ^ Theatre World Award Recipients 
  3. ^ a b „David Warner”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b David Warner (actor), SNAC, accesat în  
  5. ^ a b David Warner, Internet Broadway Database, accesat în  
  6. ^ a b David Warner, Discogs, accesat în  
  7. ^ „David Warner”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ a b c https://metro.co.uk/2022/07/25/david-warner-dead-titanic-and-omen-actor-dies-aged-80-17062469/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ Titanic and Omen actor David Warner dies at 80 (în engleză) 
  10. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)