Sobă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sobă model Franklin

Soba este o instalație pentru încălzit sau pentru gătit și construită din șamotă, cărămidă, lut, teracotă, fontă, fier. Sobele folosesc pentru ardere combustibili gazoși (gaz metan, gaz butan), combustibili lichizi (păcură) sau combustibili solizi (lemne, cărbune, cocs, brichete).

Sobele au suferit in ultimii ani o serie de transformari in urma carora au devenit agregate ce rivalizeaza cu centralele pe lemne sau pe combustibili solizi.

Au aparut și în România sobe cu focare performante, focare cu ardere secundara ce permit gazeificarea lemnului, sisteme convective performante de genul clopotelor sau contraflow-ului care permit o extragere performanta a caldurii din fum.

Spre deosebire de sobele traditionale cu fumuri, noile sobe permit si demensiuni impresionante si greutati de cateva tone sau zeci de tone iar capacitatea lor de incalzire este de la cativa kw la cativa zeci de kw.

Noile sisteme modulare de constructie a sobelor in clopote permit chiar oferirea de solutii pentru hale industriale, lemnul si combustibilul solid a devenit o optiune chiar si pentru zonele in care inca nu exista retea de distributie a gazului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]