pkgsrc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

pkgsrc (engleză package source) este un utilitar folosit pentru extragerea și instalarea pachetelor pentru toate sistemele cu kernelul BSD, sistemele Solaris, AIX, Interix și alte câteva. E bazat pe linia de comandă și este foarte puternic. Suportă "Dependency Tracking", selectarea platformei, configurații complexe pentru modificarea surselor software, și ușureaza instalația aplicațiilor pe sistemele descrise mai sus. Conține peste 8000 de pachete.

Platformele suportate[modificare | modificare sursă]

Platforma Data adăugării
NetBSD august 1997
Solaris martie 1999
Linux iunie 1999
Darwin and Mac OS X octombrie 2001
FreeBSD noiembrie 2002
OpenBSD noiembrie 2002
IRIX noiembrie 2002
BSD/OS decembrie 2003
AIX decembrie 2003
Interix (Microsoft Windows Services for Unix) martie 2004
DragonFlyBSD octombrie 2004
OSF/1 noiembrie 2004
HP-UX aprilie 2007
QNX octombrie 2007
Haiku ianuarie 2010
MINIX 3 august 2010
Illumos februarie 2011

Unele pachete pkgsrc pot fi instalate pe Slackware fără probleme.

Binare[modificare | modificare sursă]

Pachetele binare, care sunt produse de către pkgsrc pot fi utilizate fără a fi necesară compilarea de la sursă. NetBSD conține deja instrumentele necesare pentru gestionarea pachetelor binare. O răsfoibila lista de pachete, inclusiv link-uri către disponibilele pachete binare, este disponibilă.

Pachete binare sunt disponibile pe ftp.NetBSD.org și oglinzi în directorul /pub/pkgsrc/packages/ (a se vedea ghidul pkgsrc pentru mai multe detalii). În cazul în care instrumentele de gestionare a pachetelor binare nu există pe o platformă sau sunt prea vechi, acestea sunt furnizate împreună cu pachete binare într-o arhivă numită bootstrap.tar.gz, care trebuie să fie extrasă în directoriul root /. e unele platforme aveți nevoie de procesul de bootstrap pkgsrc pentru a obține și instala pachetul de instrumente de gestionare. Apoi, puteți rula utilitarul pkg_add pentru a instala pachete binare. Instrucțiuni detaliate sunt disponibile în ghidul pkgsrc.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]