Silvia Federici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Silvia Federici
La escritora y activista feminista Silvia Federici (cropped).jpg
Date personale
Născută (80 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Parma, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA
Flag of Italy.svg Italia Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozoafă
scriitoare
profesoară universitară[*]
activist pentru drepturile femeilor[*]
activistă[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiNew York City[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea New York din Buffalo[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Port Harcourt[*]
Universitatea Hofstra[*]  Modificați la Wikidata

Silvia Federici (pronunție în italiană: /ˈsilvja fedeˈriːtʃi/; n. ,[1][2] Parma, Italia) este o savantă și profesoară americană de origine italiană, activistă a curentului marxist de feminism autonomist⁠(d) radical.[4] Deține titlul de profesor emerit la Universitatea Hofstra⁠(d), unde a fost profesoară de științe sociale.[5] A lucrat ca profesoară în Nigeria timp de mai mulți ani și este, de asemenea, co-fondatoare a Comitetului pentru Libertatea Academică în Africa⁠(d) și membră a Midnight Notes Collective.[6]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Federici a crescut în Italia și a plecat în SUA în 1967 pentru a face doctoratul în filozofie la Universitatea din Buffalo⁠(d).[7] A predat în Nigeria la Universitatea din Port Harcourt⁠(d) și a fost asistent de profesor, iar mai apoi Profesor de Filosofie Politică și Studii Internaționale la New College of Hostra University.

Este co-fondatoarea Colectivului Feminist Internațional și organizatoare a campaniei „Wages for homework⁠(d)” (din engleză „Salarii pentru casnici/casnice”). În 1973, a pus umărul la formarea mai multor grupuri în SUA asociate acestei campanii. În 1975 a publicat cartea Wages Against Housework (din engleză „Salarii împotriva casnicilor/casnicelor”), foarte des asociată cu mișcarea începută de ea.[8]

A mai participat și la fondarea Comitetului pentru Libertatea Academică în Africa⁠(d) (Commitee for Academic Freedom in Africa – CAFA). În 1995, a fost co-fondatoarea proiectului destinat luptei împotriva pedepsei cu moartea „Radical Philosophy Association” (RPA).

Contribuții științifice[modificare | modificare sursă]

Cea mai cunoscută lucrare a Silviei Federici, Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation, extinde un studiu al Leopoldinei Fortunati⁠(d), care investighează motivele pentru vânătoarea de vrăjitoare[9][10][11][12] de la începutul perioadei moderne, Federici contribuind cu o interpretare feministă⁠(d). În lucrare, ea pune la îndoială afirmația lui Karl Marx precum că acumularea primitivă⁠(d) este un precursor necesar al capitalismului. În schimb, ea postulează că acumularea primitivă este o caracteristică fundamentală a capitalismului în sine: capitalismul, pentru a se perpetua, necesită o infuzie constantă de capital expropriat.

Federici leagă această expropriere de lucrul neplătit al femeilor, pe care ea îl vede, istoric vorbind, ca o condiție a dezvoltării economiei capitaliste bazată pe munca salariată. Ea mai descrie și lupta istorică pentru bunul public⁠(d) și comunalism⁠(d). În loc de învingerea feudalismului, Federici interpretează ascensiunea capitalismului ca o reacție împotriva creșterii valului de comunalism și îndreptată spre păstrarea contractului social elementar. Astfel de fenomene ca violul și prostituția, precum și procesele de erezie și vânătoare de vrăjitoare, arderea pe rug și tortura, Federici le vede ca fiind la baza subjugării femeilor.

Cărți[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Library of Congress Authorities, accesat în  
 2. ^ a b https://medium.com/@zoe.ch_life/cr%C3%ADticas-feministas-al-marxismo-la-postura-de-silvia-federici-3da6c36acf58  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ „Silvia Federici”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 4. ^ Silvia Frederici biography at Interactivist Arhivat în , la Wayback Machine.
 5. ^ Silvia Frederici biography at Democracy Now Arhivat în , la Wayback Machine.
 6. ^ On capitalism, colonialism, women and food politics[nefuncțională], Politics and Culture, 2009 (2) - Special Issue on Food & Sovereignty.
 7. ^ "Silvia Federici, On capitalism, colonialism, women and food politics", interview by Max Haiven, Politics and Culture, 2009, Issue 2.
 8. ^ Vishmidt, Marina (martie 2013). „Permanent Reproductive Crisis: An Interview with Silvia Federici”. Meta Mute. Mute. 
 9. ^ „January 2018 (Volume 69, Number 8) | The Editors | Monthly Review”. Monthly Review (în engleză). . Accesat în . 
 10. ^ Cervantes, Hugo (). "Out of this World": How Mykki Blanco and i-D highlight Johannesburg's queer life - Highlander”. Highlander (în engleză). Accesat în . 
 11. ^ duffau, helene. „Caliban et la sorcière : femmes, corps et accumulation primitive”. Club de Mediapart (în franceză). Accesat în . 
 12. ^ „Le corps, terrain originel de l'exploitation des femmes” (în franceză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]