Shōgun (miniserie din 1980)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Shōgun
Genserial de televiziune dramatic[*]
serial TV bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
Creator(i)James Clavell  Modificați la Wikidata
Regizor(i)Jerry London[*][[Jerry London (American television director and producer)|​]]  Modificați la Wikidata
ActoriRichard Chamberlain
Toshirō Mifune
Frankie Sakai[*][[Frankie Sakai (Japanese comedian (1929-1996))|​]]
Michael Hordern[*][[Michael Hordern (British actor (1911–1995))|​]]
John Rhys-Davies
Yōko Shimada[*][[Yōko Shimada (actriță japoneză (1953−2022))|​]]
Alan Badel[*]
Damien Thomas[*]
Władysław Sheybal[*][[Władysław Sheybal (actor polonez (1923–1992))|​]]
George Innes[*][[George Innes (actor britanic)|​]]
Leon Lissek[*][[Leon Lissek (Australian-born British film/television actor)|​]]
Yūki Meguro[*][[Yūki Meguro (actor japonez)|​]]
Hideo Takamatsu[*][[Hideo Takamatsu (actor japonez)|​]]
Nobuo Kaneko
Toru Abe[*][[Toru Abe (Japanese film actor)|​]]
Masashi Ebara[*][[Masashi Ebara (Japanese voice actor and actor)|​]]
Neil McCarthy[*]
Seiji Miyaguchi
Yōsuke Natsuki[*][[Yōsuke Natsuki (actor japonez)|​]]
Masumi Okada[*]
...încă 5  Modificați la Wikidata
Compozitor temă muzicalăMaurice Jarre  Modificați la Wikidata
Țară de origine Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limbă(i)limba engleză  Modificați la Wikidata
Nr. de episoadeModificați la Wikidata
Producție
Perioadă de difuzare[1]
Difuzare
Canal originalNBC  Modificați la Wikidata
Cronologie

Shōgun este o miniserie de televiziune dramă istorică americană din 1980, bazată pe romanul cu același nume al lui James Clavell din 1975. Serialul a fost produs de Paramount Television și difuzat pentru prima dată în Statele Unite pe NBC, în cinci seri consecutive, între 15 și 19 septembrie 1980. A fost scris de Eric Bercovici și regizat de Jerry London și îi are în distribuție pe Richard Chamberlain, Toshiro Mifune și Yoko Shimada. Clavell a fost producător executiv. A fost filmat în întregime în Japonia.

Shōgun a primit, în general, recenzii pozitive de la critici și a câștigat mai multe premii, inclusiv premiul Emmy pentru cea mai bună miniserie, premiul Globul de Aur pentru cel mai bun serial dramatic și un premiu Peabody din 1981. Un remake al acestei miniserii a fost lansat de FX în februarie 2024.

Acțiunea[modificare | modificare sursă]

După ce nava sa comercială olandeză Erasmus și echipajul său sunt aruncate la țărm de o furtună violentă la Anjiro, pe coasta de est a Japoniei, pilotul-major John Blackthorne, navigatorul englez al navei, este luat prizonier de războinicii samurai. Când este ulterior eliberat temporar, el trebuie să renunțe la identitatea sa engleză, adaptându-se în același timp la cultura japoneză, neobișnuită lui, pentru a supraviețui. Fiind englez, Blackthorne este în dezacord atât religios, cât și politic cu inamicii săi, comercianții portughezi și ordinul iezuit al Bisericii Catolice. Astfel, Blackthorne, un protestant și, prin urmare, un eretic, este într-un dezavantaj politic. Aceeași situație, însă, îl aduce și sub controlul influentului Senior Toranaga, care nu are încredere în această religie străină care se răspândește acum în toată Japonia. El concurează cu alți războinici samurai de rang înalt similar, printre ei convertiți catolici, pentru poziția foarte puternică de shōgun, guvernator militar al Japoniei.

Prin intermediul unui interpret, Blackthorne dezvăluie mai târziu anumite detalii surprinzătoare despre comercianții portughezi și stăpânii lor iezuiți. El îi explică Seniorului Toranaga despre termenii Tratatului de la Tordesillas care a fost semnat între Portugalia și Spania în 1494, forțându-l pe Toranaga să aibă încredere în el; ei formează o alianță, spre supărarea iezuiților. Pentru a-l ajuta pe englez să învețe limba și să se adapteze la cultura japoneză, Toranaga îi atribuie un profesor și un interpret, frumoasa Lady Mariko, o convertită la catolicism și unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Toranaga. Blackthorne se îndrăgostește de ea, dar Mariko este deja căsătorită, iar dragostea lor este în cele din urmă condamnată de circumstanțele viitoare. Blackthorne ajunge, de asemenea, să salveze viața unui portughez, pilotul Vasco Rodrigues, care devine prietenul său, în ciuda faptului că se află în părți opuse.

Blackthorne îi salvează viața lui Toranaga ajutându-l să scape din Castelul Osaka și din ghearele dușmanului său de multă vreme, Seniorul Ishido. Pentru a-l recompensa pe englez și pentru a-l lega pentru totdeauna de serviciul său, Toranaga îl face pe Blackthorne hatamoto, un servitor personal, și îi dăruiește un pistol european cu cremene. Mai târziu, Blackthorne îi salvează din nou viața lui Toranaga în timpul unui cutremur trăgându-l dintr-o fisură care s-a deschis și l-a înghițit pe senior, aproape ucigându-l. După ce și-a dovedit valoarea și loialitatea față de războinic, în timpul unei ceremonii nocturne ținute în fața unei mulțimi de vasali și samurai adunați, Seniorul Toranaga îl face pe Blackthorne un samurai; el îi acordă cele două săbii , 20 de kimono, 200 de samurai proprii și o feudă generatoare de venituri, satul de pescari Anjiro, unde Blackthorne a fost aruncat la țărm pentru prima dată împreună cu nava și echipajul său. Nava reparată a lui Blackthorne, Erasmus, sub paza de samurailor lui Toranaga și ancorată în apropiere de Kyoto, este pierdută în urma unui incendiu, care s-a extins rapid atunci când lămpile de noapte ale navelor sunt răsturnate de un val de furtună. În timpul unui atac ulterior asupra Castelului Osaka de către asasini ninja, plătiți în secret de Seniorul Ishido, Mariko este ucisă în timp ce îi salvează viața lui Blackthorne, care este temporar orbit de explozia de pulbere neagră care o ucide. Seniorul Yabu este forțat să comită seppuku pentru implicarea sa în atacul ninja, în care a fost forțat de Ishido. Chiar înainte de a muri, Yabu îi dă lui Blackthorne katana, iar nepotul lui Yabu, Omi, devine daimyō al lui Izu.

Blackthorne supraveghează construcția unei noi nave, The Lady, folosind fondurile pe care Mariko i le-a lăsat în testamentul ei tocmai în acest scop. Blackthorne este urmărit de la distanță de Seniorul Toranaga; acesta își dezvăluie gândurile interioare, observând că Blackthorne mai are multe de învățat. Toranaga a fost cel care a ordonat ca Erasmus să fie distrusă pentru a-l ține pe Blackthorne ferit de inamicii săi portughezi, care se temeau de acțiunile sale ostile cu nava (și, dacă va fi nevoie, va distruge și noua navă pe care o construiește în prezent Blackthorne). El dezvăluie, de asemenea, rolul secret, dar vital, al lui Mariko în marea înșelăciune a dușmanilor săi și, ca urmare, modul în care ei îi era destinat să moară, ajutând la asigurarea viitoarei sale victorii finale. Seniorul știe că soarta l-a adus pe Blackthorne în Japonia și că englezul, acum servitorul și samuraiul său de încredere, nu are voie să plece niciodată. Toranaga știe, de asemenea, că este karma lui de a deveni shōgun.

Într-un epilog narat, se dezvăluie că Toranaga și armata sa triumfă în bătălia de la Sekigahara; el îl capturează și apoi îl dezonorează pe vechiul său rival, Seniorul Ishido, îngropându-l până la gât pentru a muri încet. Naratorul ajunge la concluzia că, atunci când împăratul Japoniei i-a oferit lui Toranaga poziția de shōgun, el „a fost de acord fără tragere de inimă”.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Actor Rol
Roluri principale
Richard Chamberlain Pilotul-Major John Blackthorne „Anjin-san”
Toshiro Mifune Yoshi Toranaga, Seniorul Regiunii Kanto
Yoko Shimada Lady Toda Buntaro „Mariko”
Frankie Sakai Seniorul Kashigi Yabu, Daimyo de Izu
Roluri secundare
Alan Badel Părintele Dell'Aqua
Michael Hordern Fratele Domingo
Damien Thomas Părintele Martin Alvito
John Rhys-Davies Vasco Rodrigues
Vladek Sheybal Căpitanul Ferreira
George Innes Johann Vinck
Leon Lissek Părintele Sebastio
Yūki Meguro Kashigi Omi, Conducătorul Samurailor din Anjiro
Hideo Takamatsu Seniorul Toda Buntaro
Hiromi Senno Usagi Fujiko
Nobuo Kaneko Ishido Kazunari, Conducătorul Castelului Osaka
Alte roluri
Edward Peel Jan Pieterzoon
Eric Richard Maetsukker
Steve Ubels Roper
Stewart MacKenzie Croocq
John Carney Ginsel
Ian Jentle Salamon
Neil McCarthy Spillbergen
Morgan Sheppard Specz
Seiji Miyaguchi Muraji
Toru Abe Toda Hiromatsu
Mika Kitagawa Kiku
Shin Takuma Yoshi Naga
Hiroshi Hasegawa Căpitanul Galerei
Akira Sera Vechiul Grădinar
Hyoei Enoki Jirobei
Miiko Taka Kiri
Midori Takei Sono
Ai Matsubara Rako
Yumiko Morishita Asa
Rinichi Yamamoto Yoshinaka
Yuko Kada Sazuko
Masumi Okada Fratele Michael
Yosuke Natsuki Zataki
Takeshi Obayashi Urano
Yoshie Kitsuda Gyoko
Masashi Ebara Suga
Setsuko Sekine Genjiko
Atsuko Sano Lady Ochiba
Orson Welles Povestitor

Episoade[modificare | modificare sursă]

Episod Data primei transmisiuni în SUA Durată Note Audiență (milioane telespectatori)[2]
01 15 septembrie 1980 8 pm – 11 pm Eastern (3 hr) 23,0
02 16 septembrie 1980 8 pm – 10 pm Eastern 24,7
03 17 septembrie 1980 9 pm – 11 pm Eastern 28,7
04 18 septembrie 1980 9 pm – 11 pm Eastern 27,7
05 19 septembrie 1980 8 pm – 11 pm Eastern (3 hr) 24,5

Producție[modificare | modificare sursă]

Clavell și NBC au vrut ca Sean Connery să joace Blackthorne, dar Connery nu și-a dorit să lucreze luni de zile în Japonia, deoarece nu-i plăcuse să filmeze You Only Live Twice acolo.[3] Potrivit documentarului The Making of Shōgun, alți actori luați în considerare pentru rol au fost Roger Moore și Albert Finney.

Clavell a spus că inițial s-a opus distribuirii lui Richard Chamberlain, dorindu-l pe Albert Finney. Cu toate acestea, el a fost extrem de mulțumit de prestația lui Chamberlain: „Este minunat”, a spus Clavell.[4]

Nava cu vele europeană din secolul al XVI-lea folosită în serie a fost Golden Hinde, o replică a Golden Hind a lui Sir Francis Drake. A fost construită la începutul anilor 1970 pentru a marca 400 de ani de la circumnavigarea lui Drake. După ce a fost supusă unui program de restaurare, nava rămâne expusă la St Mary Overie Dock, Cathedral Street, Londra, SE1 9DE, Regatul Unit.[5]

Filmările castelului lui Toranaga au fost făcute la Castelul Hikone din prefectura Shiga

Recepție[modificare | modificare sursă]

Recepție critică[modificare | modificare sursă]

Shōgun a apărut după ce alte două miniserii, Roots⁠(d) (1977) și Isus din Nazaret (miniserial) (1977) au avut un succes uriaș. Miniseria a adus cele mai mari ratinguri pentru o singură săptămână postului NBC, cu o medie de 26,3 milioane de telespectatori.[6] A dus de asemenea la o creștere a vânzărilor romanului și la o creștere a percepției culturii japoneze în America.

Personajele japoneze vorbesc între ele în propria limbă, iar versiunea inițială a serialului nu a subtitrat dialogurile în japoneză, filmul fiind făcut din prisma lui Blackthorne, iar explicația netraducerii fiind: „ceea ce Blackthorne nu înțelege, nici noi nu ar trebui să înțelegem.”[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://dbpedia.org/resource/Shōgun_(miniseries), accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „The Nielsen ratings”. The Southeast Missourian. . p. 14. Accesat în . 
  3. ^ Mavis, Paul (). „Shogun – 30th Anniversary Edition”. DVDTalk. Accesat în . 
  4. ^ „CLAVELL: CHEERS FOR CHAMBERLAIN'S CRAFT: CHAMBERLAIN”. Los Angeles Times. . p. g1. 
  5. ^ Stabler, Simon (iunie 2023). „The Gold Standard”. Best of British. p. 52. Arhivat din originalNecesită abonament cu plată la . Accesat în . 
  6. ^ 'Shogun' Tops Nielsens”. Cornell Daily Sun. Associated Press. . p. 17. Accesat în . 
  7. ^ Whitesell, Paul (). „Graphic scenes are reportedly intact in 'Shōgun' series for TV”. Toledo Blade. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]