Shogun (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Shōgun
Shogun (roman).jpg
Informații generale
Autor James Clavell
Gen Ficțiune istorică
Serie Saga Asiatică (în en. The Asian Saga)
Ediția originală
Editură Delacorte Press (US) Hodder & Stoughton (UK)
Ilustrator Ed Vebell
Țara primei apariții  Regatul Unit
 Statele Unite
Data primei apariții 1975
Număr de pagini 1152 (prima ediție, broșată)
ISBN ISBN 0-440-08721-X (US)
ISBN 0-340-20316-1 (UK)
OCLC 9326267
Cronologie
Tai-Pan
Tai-Pan {{{text}}}

Shogun (în original, „Shōgun”) este cel mai renumit roman al scriitorului James Clavell, publicat în anul 1975. El este primul roman (conform ordinii cronologice) a seriei de romane Saga Asiatică. Cartea a devenit un bestseller}}, fiind tradusă în numeroase limbi și ecranizată în anul 1980 într-un serial de televiziune. Având acțiunea plasată în Japonia feudală, în jurul anului 1600, cu câteva luni înaintea Bătăliei de la Sekigahara, subiectul romanului este ascensiunea unui daimyo, seniorul Toranaga, în realitate Ieyasu Tokugawa, spre Shogunat. Istoria este văzută prin ochii unui marinar englez, John Blackthorne, în realitate William Adams.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

John Blackthorne, marinar englez pilotând nava comercială olandeză Erasmus, naufragiază pe coasta Japoniei. Împreună cu alti catva supravietuitori olandezi din echipajul sau sunt luati ostatici de seniorul feudal local, Omi Kasigi si inchisi intr-un put timp de mai multe zile pana cand, in ochii rapitorilor lor, incep sa se comporte in mod civilizat, adica pana cand inceteaza sa stige, sa isi reclame libertatea si sa se planga. Seniorul lui Omi Kasigi, daimyo Yabu Kasigi, soseste si executa un marinar ales la intamplare, facundu-l sa fie fiert de viu. La sugestia lui Omi, Yabu Kasigi prevede să își însușeasca armele și arginții recuperate de pe vasul lui Blackthorne pentru a isi spori propria putere, dar este tradat de un samurai fidel lui Toranaga, suzeranul lui Yabu. Acesta și-a informat stapanul despre sosirea corabiei; astfel, Yabu este obligat sa il aduca pe Blackthorne, corabia si incarcatura ei, suzeranului sau.

Blackthorne este numit "Anjin"de catre japonezi, traducerea cuvantului "pilot", pentru ca acestia nu pot sa ii pronunte numele. El insista pentru ca tanarul samurai Omi sa foloseasca sufixul "san" ca si cum ar fi fost un samurai demn de respect, si astfel, Blackthorne este numit de acum inainte Anjin-san. In realitate, Williams Adams era numit Anjin- sama, ceea ce reprezenta o foarte mare onoare.

Note[modificare | modificare sursă]