Shogun (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Shōgun
Shogun (roman).jpg
Informații generale
Autor James Clavell
Gen Ficțiune istorică
Serie Saga Asiatică (în en. The Asian Saga)
Ediția originală
Titlu original
Shōgun
Limba limba engleză
Editură Delacorte Press (US) Hodder & Stoughton (UK)
Ilustrator Ed Vebell
Țara primei apariții  Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 Statele Unite
Data primei apariții 1975
Număr de pagini 1152 (prima ediție, broșată)
ISBN ISBN 0-440-08721-X (US)
ISBN 0-340-20316-1 (UK)
OCLC 9326267
Cronologie
Tai-Pan
Tai-Pan {{{text}}}

Shogun (în original, „Shõgun”) este cel mai renumit roman al scriitorului James Clavell, publicat în anul 1975. El este primul roman (conform ordinii cronologice) a seriei de romane Saga Asiatică. Fiind foarte masiv (peste 1500 pagini) cartea a devenit un bestseller[necesită citare], fiind tradus în numeroase limbi și ecranizat în anul 1980 într-un serial de televiziune. Începând în jurul anului 1600 în Japonia feudală, cu câteva luni inaintea Bataliei de la Sekigahara, subiectul romanului este ascensiunea unui daymio, seniorul Toranaga, in realitate Ieyasu Togukawa, inspre Shogunat. Istoria este vazuta prin ochii unui marinar emglez, John Blackthorne, in realitate Williams Adams.

Cuprins

  1. Rezumat
  2. Referințe istorice
  3. Adaptări
  4. Note și referințe

Rezumat

John Blackthorne, marinar englez pilotand nava comerciala olandeza Erasmus, naufragiaza pe coasta Japoniei. Impreuna cu alti catva supravietuitori olandezi din echipajul sau sunt luati ostatici de seniorul feudal local, Omi Kasigi si inchisi intr-un put timp de mai multe zile pana cand, in ochii rapitorilor lor, incep sa se comporte in mod civilizat, adica pana cand inceteaza sa stige, sa isi reclame libertatea si sa se planga. Seniorul lui Omi Kasigi, daimyo Yabu Kasigi, soseste si executa un marinar ales la intamplare, facundu-l sa fie fiert de viu. La sugestia lui Omi, Yabu Kasigi prevede sa isi insuseasca armele si argintii recuperate pe vasul lui Blackthorne pentru a isi spori propria putere, dar este tradat de un samurai fidel lui Toranaga, suzeranul lui Yabu. Acesta si- a informat stapanul de sosirea corabiei; astfel, Yabu este obligat sa il aduca pe Blackthorne, corabia si incarcatura ei, suzeranului sau.

Blackthorne este numit "Anjin"de catre japonezi, traducerea cuvantului "pilot", pentru ca acestia nu pot sa ii pronunte numele. El insista pentru ca tanarul samurai Omi sa foloseasca sufixul "san" ca si cum ar fi fost un samurai demn de respect, si astfel, Blackthorne este numit de acm inainte Anjin-san. In realitate, Williams Adams era numit Anjin- sama, ceea ce reprezenta o foarte mare onoare.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]