Sferă de influență

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

O sferă de influență este o regiune de influență politică care înconjoară o țară, sau o regiune de influență economică din jurul unui oraș.

Când o țară cade în "sfera de influență" a unei alte țări, prima ajunge subordonată celei mai puternice, devenind un stat satelit sau o colonie.

De exemplu, în perioada de maximă putere, Imperiul Japonez avea o sferă de influență foarte largă, guvernul nipon influențând procesele politice și economice, sau guvernând în țări precum Coreea, Manciuria, Vietnam, Taiwan și părți din China. "Sfera de influență" japoneză putea fi ușor desenată pe hartă ca un "balon" vast care înconjura insulele nipone și națiunile asiatice pe care le controla.

În timpul războiului rece, Europa Occidentală, Japonia și Coreea de Sud erau considerate ca făcând parte din sfera de influență a Statelor Unite ale Americii, în timp ce Europa Răsăriteană, Coreea de Nord, Cuba, Vietnamul și, (până la Ruptura chino-sovietică), Republica Populară Chineză erau considerate ca făcând parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice.

Uneori, părți ale aceleiași țări pot să cadă în sfere de influență diferite. În era colonială, statele tampon Iran și Tailanda, aflate între imperiile britanic și rus, respectiv între cel britanic și Franța, erau divizate între sferele de influența ale acestor supraputeri. De asemenea, după încheierea celui de-al doilea război mondial, Germania a fost divizată în patru zone de ocupație, care mai târziu au constituit Germania de Vest – membră a NATO – și Republica Democrată Germană – membră a Pactului de la Varșovia.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]