Sfatul Național Român din Țara Bârsei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Delegaţi braşoveni la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia

Sfatul Național din Țara Bârsei a fost un organ reprezentativ al tuturor românilor din Țara Bârsei, ce a ființat în lunile noiembrie și decembrie ale anului 1918.

Sfatul a fost convocat pentru data de 2/15 noiembrie 1918 în casa parohială a Bisericii Sf. Nicolae din Brașov. Au participat un număr mare de locuitori atât din oraș cât și din cele 23 de așezări învecinate. Rezultatul adunării a fost alegerea un comitet executiv care să susțină dorința românilor de a se uni cu România și care să organizeze gărzile naționale în fiecare localitate. Membrii comitetului au fost:

De asemenea s-a hotărât înființarea unui nou ziar, Glasul Ardealului. Primul număr a apărut la 9/22 noiembrie 1918, militând pentru drepturile și năzuințele românilor.

„Români din toate unghiurile țării! Organizați-vă! Faceți să rasune glasul vostru dintr-un colț în celălalt al lumii, în cinstea și mândria neamului nostru întreg”
Glasul Ardealului, nr. 1/9(22) noiembrie 1918
„Ridicați capetele voastre, frați Români spre ceriuri și cu credința moștenită dela străbuni aprindeți în sufletele voastre făclia curată a iubirii de neam, căci iată a sosit ceasul fatal, când ni se cere poate ultima sforțare a bărbăteștei hotărâri. Orice jertfă am aduce acum, ea dispare în fața măreției momentului, căci cutremurând adâncurile Vă zicem: Acum ori niciodată!”
Glasul Ardealului, nr. 4/14(27) noiembrie 1918

Pe 17/30 noiembrie o delegație a Țării Bârsei formată din aproximativ 500 de persoane a plecat spre Alba Iulia pentru a asista și a-și aduce aportul la lucrările Adunării Naționale. O zi mai târziu, aceasta a proclamat unirea Banatului, Transilvaniei și Țării Ungurești cu România.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Magazin Istoric, nr. 11 din noiembrie 1968, p. 21

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]