Sfântul Florian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sfântul Florian
Saint Florian.jpg
Date personale
Născutanii 250 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Austria Inferioară, Austria Modificați la Wikidata
Decedat (54 de ani) Modificați la Wikidata
Enns, Austria Superioară, Austria Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (înec) Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar[*] Modificați la Wikidata

Sfântul Florian (protectorul pompierilor) a fost cetățean roman și a murit ca martir la 4 mai 304 în Lauriacum (azi Lorch în Austria).

Florian (care era creștin) a refuzat să se închine zeilor romani. Prima pedeapsă a fost pierderea slujbei, după care a fost exilat în localitatea care azi se numește Sankt Pölten în nord-estul Austriei. Nerespectarea exilului și ajutorul dat unui grup de creștini, îl va costa viața, el fiind tăiat de viu în bucăți de către romani, după care a fost legat de o piatră de moară și aruncat în râul Enns.

Sf.Florian este sărbătorit de Biserica Romano-Catolică la 4 mai.

Statuia Sf.Florian din Biserica Romano-Catolică din Turda a fost predată spre păstrare bisericii în anul 1950 de către cetățeanul turdean Florian Kimpel, spre a nu fi distrusă de comuniști. Nu se știe cine este sculptorul statuii și data realizării ei. Statuia (raritate în spațiul românesc) prezintă atributele tipice Sf. Florian, patronul pompierilor: legionar roman, cu drapel, cască, cu o căldare de apă în mână din care varsă apa peste o casă în flăcări spre a stinge incendiul.

Sfântul Florian este patronul pompierilor din Austria, Polonia și sărbătorit de Biserica Romano-Catolică. El este invocat în documente pentru rugăciunile lui împotriva incendiilor, inundațiilor, fulgerelor[2].

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ svatý Florián, accesat în  
  2. ^ Lanzi, Fernando and Lanzi, Gioia: "Florian of Lorch, Martyr", Saints and Their Symbols: Recognizing Saints in Art and in Popular Images, p. 86. Liturgical Press, 2004. ISBN: 0-8146-2970-9

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sfântul Florian