Sfântul Florian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sfântul Florian
Saint Florian.jpg
Date personale
Născutanii 250 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Austria Inferioară, Austria Modificați la Wikidata
Decedat (54 de ani) Modificați la Wikidata
Enns, Austria Superioară, Austria Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (înec) Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[2] Modificați la Wikidata

Sfântul Florian (protectorul pompierilor) a fost cetățean roman și a murit ca martir la 4 mai 304 în Lauriacum (azi Lorch în Austria).

Florian (care era creștin) a refuzat să se închine zeilor romani. Prima pedeapsă a fost pierderea slujbei, după care a fost exilat în localitatea care azi se numește Sankt Pölten în nord-estul Austriei. Nerespectarea exilului și ajutorul dat unui grup de creștini, îl va costa viața, el fiind tăiat de viu în bucăți de către romani, după care a fost legat de o piatră de moară și aruncat în râul Enns.

Sf.Florian este sărbătorit de Biserica Romano-Catolică la 4 mai.

Statuia Sf.Florian din Biserica Romano-Catolică din Turda a fost predată spre păstrare bisericii în anul 1950 de către cetățeanul turdean Florian Kimpel, spre a nu fi distrusă de comuniști. Nu se știe cine este sculptorul statuii și data realizării ei. Statuia (raritate în spațiul românesc) prezintă atributele tipice Sf. Florian, patronul pompierilor: legionar roman, cu drapel, cască, cu o căldare de apă în mână din care varsă apa peste o casă în flăcări spre a stinge incendiul.

Sfântul Florian este patronul pompierilor din Austria, Polonia și sărbătorit de Biserica Romano-Catolică. El este invocat în documente pentru rugăciunile lui împotriva incendiilor, inundațiilor, fulgerelor[3].

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ svatý Florián, accesat în  
  2. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/122716771  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Lanzi, Fernando and Lanzi, Gioia: "Florian of Lorch, Martyr", Saints and Their Symbols: Recognizing Saints in Art and in Popular Images, p. 86. Liturgical Press, 2004. ISBN: 0-8146-2970-9

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sfântul Florian