Sergiu Toma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sergiu Toma
Date personale
Născut (37 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Chișinău, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Moldova
 Emiratele Arabe Unite Modificați la Wikidata
Ocupațiejudocan[*] Modificați la Wikidata
Înălțime1,80 m
Greutate81 kg  Modificați la Wikidata
ȚarăRepublica Moldova  Modificați la Wikidata
Sportjudo[1]  Modificați la Wikidata
AntrenorVasile Colta
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de vară din 2012
Jocurile Olimpice de vară din 2008
Judo nos Jogos Olímpicos de Verão de 2016 - Até 81 kg masculino[*][[Judo nos Jogos Olímpicos de Verão de 2016 - Até 81 kg masculino (judo competition)|​]]  Modificați la Wikidata

Sergiu Toma (n. , Chișinău, RSS Moldovenească, URSS) este un judocan de performanță care a reprezentat Republica Moldova, apoi Emiratele Arabe Unite. A fost laureat cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din 2016 în categoria -81 kg.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de judo la vârsta de nouă ani, la sfatul unui prieten al tatălui său.[3] A fost campion european de juniori la Zagreb în 2005, apoi a cucerit o medalie de bronz la Universiada de vară din 2007 de la Bangkok.

În 2008 a câștigat Super Cupa Mondială de la Paris, calificându-se la Jocurile Olimpice de vară din 2008.[4] Totuși, la Beijing a fost învins în turul doi de georgianul David Kevkhișvili.[5] Prin urmare și-a pierdut sursele de finanțare și a fost aproape de a abandona judo-ul.[6]

Prima medalie la seniori a obținut-o la Campionatul European din 2011 de la Istanbul, unde a luat argintul după ce a fost învins doar în finala de azerul Elnur Mammadli.[7] Câteva luni mai târziu a ajuns în semifinale la Campionatul Mondial de la Paris. A pierdut cu brazilianul Leandro Guilheiro, dar l-a învins pe francezul Loïc Pietri, asigurându-se medalia de bronz.[8] Pentru aceste rezultate a fost desemnat sportivul anului.[9]

La Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra a fost învins la puncte în turul trei de japonezul Takahiro Nakai.[10] După aceasta dezamăgire, a întâmpinat din nou dificultăți financiare. Din lipsă de bani nu a putut participa la trei competiții internaționale în anul 2013.[11] De aceea, a încercat să reprezinte altă țară.

În luna martie 2013 a plecat într-un cantonament la invitația federației uzbece împreuna cu colegii de lot Ivan Remarenco și Victor Scvortov, alături de fostul antrenor olimpic Vasile Colta. Aceștia nu s-au întors în țară la data specificată și au fost excluși din lotul național o lună mai târziu.[12] În cele din urmă, Toma și cinci alți judocani au ales de a evolua pentru Emiratele Arabe Unite, pe care le-au reprezentat la Campionatul Asiatic din 2013. În acest sezon Toma a câștigat Grand Prix-ul la Ulaanbaatar, la Abu Dhabi și la Qingdao. Totuși, a fost declarat neeligibil la Jocurile Asiatice din anul următor.[13]

În sezonul 2015 a cucerit medalia de argint la Grand Prix-ul de la Abu Dhabi și s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2016, fiind clasat pe locul 9 în clasamentul mondial.[5] La Rio de Janeiro a ajuns în semifinale, unde a pierdut cu rusul Hasan Halmurzaev, care a devenit campion olimpic în cele din urmă. În recalificări a trecut de italianul Matteo Marconcini, câștigând medalia de bronz. Astfel a devenit cel de-al doilea sportiv din Emiratele care a cucerit o medalie olimpică, după trăgătorul de tir Sheikh Ahmed bin Hasher Al Maktoum la Atena 2004.[14]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ JudoInside.com, accesat în  
  2. ^ a b JudoInside.com, accesat în  
  3. ^ Matt Jones (). „Sergiu Toma on Olympic bronze medal success for UAE, post-Rio McDonalds cheat meal and his Tokyo 2020 dreams”. sport360.com (în engleză). 
  4. ^ „Judocanul moldovean Sergiu Toma a câștigat superturneul de la Paris”. Știrile Pro TV Chișinău. . 
  5. ^ a b Reem Abullei (). „Sergiu Toma keen to repay adopted nation UAE as he eyes judo medal”. sport360.com (în engleză). 
  6. ^ „O viață dedicată Moldovei: Judocanul Sergiu Toma vrea să obțină o medalie la Jocurile Olimpice”. Publika.md. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Svetlana Catana (). „Judocanul Sergiu Toma a revenit acasă”. Publika.md. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Sergiu Toma medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de Judo a sosit la Chișinău”. Publika.md. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „MTS: Judocanul Sergiu Toma, sportivul anului 2011!”. Știrile Pro TV Chișinău. . 
  10. ^ Andrei Rizescu (). „Jocurile Olimpice 2012 Sergiu Toma, înfrânt la puncte de Takahiro Nakai”. Adevărul Moldova. 
  11. ^ „Moldova a rămas fără cei mai buni judocani. Sportivii au părăsit țara, fără să anunțe antrenorul lotului național”. Publika.md. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ „Cei șase judocani care nu s-au întors din cantonamentul din Uzbekistan au fost excluși din lotul național”. Publika.md. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „UAE judo chief shocked as UAE competitors sent home from Asian Games” (în engleză). AFP. . 
  14. ^ „UAE wins Olympic bronze medal in Judo”. emirates247.com (în engleză). . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]