Serghei Kirov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Serghei Kirov
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Urzhum⁠(d), Imperiul Rus[4] Modificați la Wikidata
Decedat (48 de ani)[5][1][6][2] Modificați la Wikidata
Leningrad, RSFS Rusă, URSS[4] Modificați la Wikidata
Înmormântatnecropola din zidul Kremlinului[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[7] Modificați la Wikidata
Primul Azərbaycan Kommunist Partiyası Mərkəzi Komitəsinin birinci katibi Modificați la Wikidata
În funcție
iulie 1921 – ianuarie 1926
Succedat deAhundov, Ruhulla Ali oglî[*][[Ahundov, Ruhulla Ali oglî (Azerbaijani Soviet politician (1897-1938))|​]]

PremiiOrdinul Lenin
Ordinul Steagul Roșu
"Qırmızı əmək bayrağı" ordeni[*][["Qırmızı əmək bayrağı" ordeni |​]] ()
Partid politicPSDMR ()
PCUS
Semnătură

Serghei Mironovici Kirov (Серге́й Миро́нович Ки́ров) (n. , Urzhum⁠(d), Imperiul Rus – d. , Leningrad, RSFS Rusă, URSS) a fost un revoluționar bolșevic și un lider comunist sovietic.

Numele lui real a fost Serghei Mironovici Kostrikov (Ко́стриков). A ales pseudonimul Kirov în timpul activității sale politice clandestine. Asasinarea lui din 1934 a marcat începutul epurărilor staliniste, care i-au eliminat pe aproape toți vechii bolșevici din PCUS și din guvernul URSS.

Kirov s-a născut într-o familie săracă din Urjum, Rusia. A devenit timpuriu orfan de ambii părinți. A fost crescut de o bunică, dar la 7 ani a fost trimis la orfelinat. A devenit încă din tinerețe marxist, iar în 1904 a aderat la Partidul Social-Democrat din Rusia (PSDMR).

Kirov a fost un participant activ la Revoluția rusă din 1905 și a fost ținut în arest timp de trei luni. S-a alăturat bolșevicilor la scurt timp după eliberarea din detenție. În 1906, a fost arestat din nou și condamnat la trei ani închisoare pentru tipărirea de texte interzise de lege. La scurt timp după eliberare, Kirov și-a reluat activitatea revoluționară ilegală. A fost închis din nou, timp de un an, pentru tipărirea de materiale considerate subversive. După ispășirea pedepsei s-a mutat în Caucaz, unde a stat până la abdicarea țarului Nicolae al II-lea.

În această perioadă și-a pus numele Kirov. L-a ales ca pseudonim literar, aidoma altor lideri bolșevici contemporani. Kirov este derivat din Kir, varianta rusă a numelui Cir, al celebrului șah al Persiei antice.

După victoria revoluției ruse din 1917, Kirov a luptat în războiul civil rus până în 1920. În 1921 a devenit șeful organizației de partid din Azerbaidjan. Kirov a fost un susținător loial al lui Stalin, care l-a răsplătit în 1926 cu șefia organizației de partid din Leningrad.

Însă în curând pe Stalin l-a îngrijorat popularitatea crescândă a lui Kirov. La Congresul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1934, unde s-a votat pentru noua componență a Comitetului Central, Kirov a primit numai trei voturi împotrivă, spre deosebire de Stalin care a avut 292 de voturi împotrivă, cele mai multe dintre toți candidații. Mai târziu în același an, Stalin l-a invitat pe Kirov să lucreze pentru el în Moscova, probabil pentru a-l putea supraveghea mai bine. Kirov a refuzat, cei doi intrând în competiție.

La 1 decembrie, Kirov a fost asasinat în Leningrad de Leonid Nikolaev. Stalin a pretins că Nikolaev era membru al unei vaste organizații conduse de Lev Troțki, care ar fi urmărit răsturnarea guvernului sovietic. Au fost arestați, în 1936, 16 demnitari sovietici, în frunte cu Lev Kamenev și Grigori Zinoviev. Lumea era încredințată că asasinarea lui Kirov a avut loc din ordinul lui Stalin, însă această prezumție nu a fost dovedită niciodată.

Mulți ani, o statuie uriașă din granit și bronz a lui Kirov a dominat panorama capitalei azere Baku. Monumentul a fost înălțat pe un deal în 1939 și a fost demontat în 1991, după ce Azerbaidjanul și-a recâștigat independența.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Sergey Kirov, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Sergei Mironovich Kirov, Find a Grave, accesat în  
  4. ^ a b Киров Сергей Миронович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  5. ^ a b Киров Сергей Миронович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  6. ^ a b Sergei Kirov, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Serghei Kirov