SdKfz 2

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Kleines Kettenkraftrad HK 101
Sdkfz2.jpg

Kettenkrad expus la Muzeul Tancului din Munster, Germania.

Tip Tractor ușor
Loc de origine Flag of Germany (1935–1945).svg Germania nazistă
Istoric operațional
În uz 1939 - 1945 (Germania nazistă)
Războaie Al Doilea Război Mondial
Istoric producție
Proiectant NSU Motorenwerke AG
An proiectare 1939
Producător NSU Motorenwerke AG, Stoewer
An producție 1939 - 1944
1945-1949 după război
Bucăți construite 8.345
Date generale
Greutate 1,235 tone
Lungime 3 m
Lățime 1 m
Înălțime 1,2 m
Echipaj șoferul
Pasageri 2 soldați

Motor Opel, 4 cilindri în linie, 1478 cc
36 CP (26 kW) la 3400 rpm
Transmisie 3 viteze înainte, 1 marșarier
Capacitate rezervor 42 litri
Viteză maximă cca. 60 km/h

SdKfz 2, cunoscut și sub numele de Kleines Kettenkraftrad HK 101 sau Kettenkrad pe scurt (Ketten = șenile, krad = abreviere militară a cuvântului Kraftrad, termenul german administrativ folosit pentru a denumi o motocicletă), a fost folosit de către trupele aeropurtate ale Germaniei naziste ca tractor ușor. Vehiculul a fost proiectat pentru a fi livrat de către avionul de transport Junkers Ju 52 (nu putea fi parașutat, însă). SdKfz 2 avea avantajul de a fi singurul tractor ușor care putea intra în cala avionului Ju 52.

Manevrarea lui Kettenkrad se făcea prin rotirea coarnelor din față: pentru curbele largi se folosea doar roata, pentru virajele mai strânse se foloseau și frânele șenilelor.

SdKfz 2 a fost proiectat și construit de către NSU Motorenwerke AG în orașul Neckarsulm din Germania. Mai târziu, în timpul războiului, fabrica Stoewer din Stettin a asamblat Kettenkrad sub licență. 10% din totalul vehiculelor au fost fabricate de către Stoewer.

Majoritatea vehiculelor Kettenkrad au fost folosite pe Frontul de Răsărit: pentru montarea cablurilor de comunicații, pentru tractarea unor încărcături mai grele sau a tunurilor ușoare și pentru transportul soldaților prin noroiul adânc din Rusia. Spre sfârșitul războiului, SdKfz 2 a fost folosit pentru remorcarea avioanelor pe pistele aeroporturilor militare, pentru a economisi combustibil. Vehiculul a fost folosit și în Africa de Nord sau Europa.

Kettenkrad avea și o remorcă specială (denumită oficial Sd.Anh.1) care putea fi atașată pentru a mări sarcina utilă. Fiind un vehicul semișenilat, SdKfz 2 putea urca rampe cu o înclinație de 24° pe nisip (cu remorcă doar 12°).

Doar două modificări semnificative au existat: Sd.Kfz. 2/1 Kleines Kettenkraftrad für Feldfernkabel și Sd.Kfz. 2/2 kleines Kettenkraftrad für schwere Feldfernkabel, în funcție de tipul de cablu de comunicații transportat. Producția a fost oprită în 1944, când deja fuseseră fabricate 8.345 de vehicule. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, producția a fost reluată pentru utilizarea în agricultură.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]