Samuel Cohen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Samuel Cohen
שמואל כהן
Date personale
Născut1870[1] Modificați la Wikidata
Ungheni, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus
Decedat1940 (70 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Rishon Letzion, Palestina sub mandat britanic Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Palestina sub mandat britanic Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică Modificați la Wikidata
Discografie
Înregistrări notabileHatikva  Modificați la Wikidata

Samuel Cohen (în ebraică שמואל כהן‎‎ Shmuel Cohen; (în rusă:Samuil Kogan) n. 1870, Ungheni, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. 1940, Rishon Letzion, Palestina sub mandat britanic) a fost un țăran și compozitor evreu palestinian, originar din Moldova, care a compus muzica imnului național al Israelului, Hatikva.

Născut la Ungheni, în Basarabia, Cohen este binecunoscut astăzi pentru compunerea muzicii imnului național al Israelului, Hatikvah. În timp ce locuia în orașul Rishon LeZion din Palestina, Cohen a pus pe muzică un poem scris de Naftali Herz Imber. Muzica actualului imn este prelucrată după un cântec popular moldovenesc „Carul cu boi”, care este cunoscut în România și pe alte texte - „Cântec de mai” (Luncile s-au deșteptat), „Cucuruz cu frunza-n sus” etc.

Această melodie având totuși unele deosebiri (mai ales în a doua parte) mai este întâlnită și în alte culturi (în dansul italian medieval „La Mantovana”, în cântecul popular ucrainean „Katerîna Kucereava” sau „Caterina cea creață”, cântecul „Oh, Vaermeland” din Suedia, melodii basce, sefarde și liturgice creștine din Spania, cântecul „Pod Krakowem” din Polonia) și a fost folosită de compozitorul ceh Bedřich Smetana în poemul său simfonic „Die Moldau/Vltava”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Samuel Cohen, Muziekweb, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]