Samuel Cohen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Samuel Cohen (în ebraică שמואל כהן‎‎ Shmuel Cohen ) a fost un țăran și compozitor evreu palestinian, originar din Moldova, care a compus muzica imnului național al Israelului, Hatikva.

Născut la Ungheni, în Basarabia, Cohen este binecunoscut astăzi pentru compunerea muzicii imnului național al Israelului, Hatikvah. În anul 1882, în timp ce locuia în orașul Rishon LeZion din Palestina, Cohen a pus pe muzică un poem scris de Naftali Herz Imber. Muzica actualului imn este prelucrată după un cântec popular moldovenesc "Carul cu Boi", care este cunoscut in România și pe alte texte - "Cântec de mai" (Luncile s-au deșteptat), "Cucuruz cu frunza-n sus" etc

Această melodie având totuși unele deosebiri (mai ales în a doua parte) mai este întâlnită și în alte culturi (în dansul italian medieval "La Mantovana", în cântecul popular ucrainean "Kateryna Kucheryava" sau Caterina cea creață, cântecul 'Oh,Vaermeland' din Suedia, melodii basce , sefarde si liturgice creștine din Spania , cantecul "Pod Krakowem" din Polonia) și a fost folosită de compozitorul ceh Bedřich Smetana în poemul său simfonic "Die Moldau/Vltava".

Legături externe[modificare | modificare sursă]