Sari la conținut

Sam Jaffe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sam Jaffe (actor))
Sam Jaffe
Date personale
Nume la naștereShalom Jaffe
Născut[1] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani)[2][1] Modificați la Wikidata
Beverly Hills, California, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatEden Memorial Park Cemetery[*][[Eden Memorial Park Cemetery (Jewish cemetery in Los Angeles, California)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuBettye Ackerman[*][[Bettye Ackerman (American actress (1924-2006))|​]] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
actor de teatru[*]
actor de televiziune[*]
actor de film
profesor
muzician
inginer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materCity College of New York[*]
Townsend Harris High School[*][[Townsend Harris High School (high school in New York, United States)|​]]
Alte numeSam C. Jaffe
Ani de activitate1934–1984
Roluri importanteLillian Taiz
(1926-1941; moartea soției)
Bettye Ackerman
(1956-1984; moartea lui)
Alte premii
Paul Robeson Award[*][[Paul Robeson Award (award bestowed by the Paul Robeson Citation Award Committee of the Actors' Equity Association)|​]] (1978) Modificați la Wikidata

Sam Jaffe (n. , New York City, New York, SUA – d. , Beverly Hills, California, SUA) a fost un actor american.

A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea sa actoricească din filmul Jungla de asfalt (1950) și a apărut în alte filme clasice cum ar fi Ben-Hur (1959) sau Ziua în care Pământul s-a oprit (1951). Probabil este cel mai cunoscut pentru rolul titular din filmul RKO Gunga Din (1939) sau Marele Lama din Lost Horizon (1937).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sam Jaffe s-a născut sub numele de Shalom Jaffe într-o familie de evrei ruși, Heida (Ada) și Barnett Jaffe, în New York. Mama sa, înainte de a emigra în SUA, a fost actriță în teatrul idiș din Odesa, iar tatăl său a fost bijutier.[3] El a fost cel mai mic dintre cei patru copii, frații săi fiind Avraam, Sophie și Annie. În copilărie, Jaffe a participat la spectacole de teatru în idiș împreună cu mama sa, care, după sosirea în America, a devenit o actriță populară în vaudeville. A studiat ingineria la City College din New York și a urmat cursuri la Universitatea Columbia.[4] Înainte de a începe o carieră în actorie, a lucrat câțiva ani ca profesor de matematică în Bronx.[5] Din 1915 a început să joace în teatru ca actor profesionist. Debutul său pe Broadway a avut loc în 1918.

Sam Jaffe a debutat în cinematografie în 1934, interpretând rolul împăratului Petru al III-lea în filmul pseudoistoric „Împărăteasa roșie”, având-o pe Marlene Dietrich în rol principal. De asemenea, a jucat în două filme regizate de John Huston: „Jungla de asfalt” (1950) și „Barbarul și gheișa” (1958). Pentru rolul său din „Jungla de asfalt”, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția în 1950[6]. Cel mai bun prieten al său era Edward G. Robinson[5].

În anii ’50, Jaffe a fost inclus pe Lista neagră de la Hollywood din cauza suspiciunilor directorilor de studiouri de la Hollywood privind simpatiile sale pentru comuniști, însă, în ciuda acestui fapt, a jucat în filmul lui Robert Wise, „Ziua în care Pământul s-a oprit”, iar mai târziu în epopeea lui William Wyler, „Ben-Hur” (1959), care a câștigat 11 premii Oscar.

Între 1961 și 1965, Jaffe a interpretat rolul doctorului David Zorba în serialul medical „Ben Casey”, pentru care a fost nominalizat la premiul „Emmy”. A apărut în rolul Zoltan Zorba într-un episod al serialului „Batman”. În 1975, a jucat rolul unui medic pensionat, ucis de soția sa interpretată de Janet Leigh, în episodul „Forgotten Lady” din serialul „Columbo”. Sam Jaffe a continuat să joace pe scenă până în 1979.

Viața personală și moartea[modificare | modificare sursă]

În 1926, Jaffe s-a căsătorit cu cântăreața de operă și vedeta comediilor muzicale Lillian Taiz, alături de care a trăit până în 1941, când aceasta a murit de cancer. În 1956, s-a căsătorit cu actrița Bettye Ackerman (el avea 65 de ani, ea 32), alături de care a jucat ulterior în „Ben Casey”. Nu a avut copii nici din prima, nici din a doua căsătorie.

Sam Jaffe a murit de carcinom în Beverly Hills, California[7]. A fost înmormântat în Los Angeles, la cimitirul memorial Eden. La mormântul soției sale din Williston, Carolina de Sud, i-a fost ridicat un cenotaf.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b „Sam Jaffe”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ „Biography Sam Jaffe”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |deadlink= ignorat (posibil, |dead-url=?) (ajutor)
  4. ^ Actor Sam Jaffe
  5. ^ a b „Biography for Sam Jaffe”. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |deadlink= ignorat (posibil, |dead-url=?) (ajutor)
  6. ^ Flint, Peter B. (). „Sam Jaffe, a Character Actor on Stage and Film, Dies at 93”. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Obituary Variety Obituaries, March 28, 1984.

Legături externe[modificare | modificare sursă]