Sari la conținut

SZA

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
SZA

SZA susținând un show în 2024
Date personale
Nume la naștereSolána Imani Rowe Modificați la Wikidata
Născută (34 de ani) Modificați la Wikidata
Saint Louis, Missouri, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiecantautoare
artist de înregistrare[*]
cântăreață Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteAfrican-American English[*][[African-American English (set of English dialects primarily spoken by most black people in the United States)|​]][1]
limba engleză[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materColumbia High School[*][[Columbia High School (high school in Maplewood, New Jersey, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2011-prezent
StilHip HopR&BPop
PremiiPremiul Grammy pentru cel mai bun cântec R&B
Premiul Grammy pentru cel mai bun album urban
Premiul BET pentru cel mai bun artist debutant
Premiul BET pentru videoclipul anului
Premiul Billboard pentru cel mai bun album al anului
Premiul Billboard pentru cel mai bun cântec R&B
Prezență online

Solána Imani Rowe (n. , Saint Louis, Missouri, SUA), cunoscută pe plan profesional ca SZA ( /ˈsɪzə/ SIZ ), este o cântăreață, rapperiță și compozitoare americană. A devenit cunoscută pentru prima dată prin EP-urile sale lansate de ea însăși, See.SZA.Run RunAl treilea ei EP, Z (2014), a fost primul său proiect muzical care a ajuns în top 10 albume ale unui artist independent din SUA.

După ce a semnat un contract de înregistrare comun cu RCA Records, SZA și-a lansat albumul de studio de debut, Ctrl (2017). Albumul a obținut patru nominalizări la premiile Grammy și a devenit al doilea cel mai bine poziționat album R&B al unei artiste de sex feminin în topul Billboard 200.[3] În anul următor, SZA a fost nominalizată la Globul de Aur și la Premiile Oscar pentru cea mai bună melodie originală prin colaborarea ei cu Kendrick Lamar la single-ul, „All the Stars”.[4] SZA a fost prezentă și în piesa „Kiss Me More” de la Doja Cat, piesă ce le-a adus celor două interprete premiul Grammy pentru cel mai bun duo pop/performanță de grup.

Cel de-al doilea album al lui SZA, SOS (2022), s-a situat timp de zece săptămâni la vârful topului Billboard 200 și a doborât recordul pentru cel mai mare număr de stream-uri pentru un album R&B într-o singură săptămână, fiind susținut pe pozițiile fruntașe de șase single-uri, inclusiv primele zece piese „Good Days”,[5] „I Hate U”,[6] „Nobody Gets Me” și „Snooze”, SZA a câștigat primul ei Number 1 în Billboard Hot 100 cu „Kill Bill” în 2023. Mai târziu, ea a câștigat cel de-al doilea single al anului cu apariția ei în piesa lui Drake, „Slime You Out”.

SZA a primit mai multe premii în cariera ei, inclusiv patru premii Grammy, un Brit Award, un American Music Award, un Guild of Music Supervisors Award și două premii Billboard Women in Music (inclusiv Femeia Anului). În calitate de compozitoare, ea a compus cântece pentru Rihanna, Travis Scott, Beyoncé sau Nicki Minaj. În 2024, a fost onorată cu Hal David Starlight Award de la Songwriters Hall of Fame.[7]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Smith, Danyel (). „SZA's Ruination Brought Her Everything”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Davis, Rachaell (). „All The Stars: SZA And Kendrick Lamar Are Now Oscar-Nominated”. Essence (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ . Arhivat din original|archive-url= necesită |url= (ajutor) la .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ „SZA reacts to landing her first solo 'Billboard' Hot 100 hit, "Good Days" – Music News – ABC News Radio”. abcnewsradioonline.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Aswad, Jem (). „SZA to Be Honored by Songwriters Hall of Fame With Hal David Starlight Award (EXCLUSIVE)”. Variety. Accesat în .